Отидете към основна версия

20 158 18

Тежък гаф на водещия провали търга за "първото Porsche"

  • porsche-
  • type 64-
  • sotheby’s-
  • търг-
  • аукцион

Опитът на американската аукционна къща RM Sotheby’s да продаде на търг "първия автомобил с надпис Porsche" приключи с грандиозен провал заради левашка издънка на водещия на наддаванията. Той обяви стартова цена от $30 млн. (€27 млн.) вместо $13 млн. (€11.7 млн.) за произведения през 1939 г. състезателен Type 64 и осъзна грешката си едва когато залозите достигнаха абсурдните $70 млн. (€63 млн.).

Когато водещият призна объркването си от подиума, публиката започна да се възмущава, мнозина напуснаха залата, а някои участници директно обвиниха RM Sotheby’s в мошеничество. В крайна сметка наддаванията приключиха на кота $17 млн. (€15.3 млн.), която не устройваше продавача и той изтегли автомобила си от търга.

Напрежението около Type 64 се нажежи още преди аукциона, след като редица медии обявиха, че на него ще бъде предложен "първият автомобил на Porsche". Това предизвика официална реакция от шефа на историческия архив на компанията Франк Юнг, който обяви в интервю за CNBC, че не е правилно Type 64 да бъде наричан така, тъй като по онова време марката все още не съществува.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини

  • Porsche се разсърди на Sotheby’s

    Porsche протестира официално срещу решението на аукционната къща Sotheby’s да представя обявения за продан на търг Type 64 като "първия авт ...
    15.08.2019
    5 130
    14