Last news in Fakti

15 Август, 2019 18:46 5 126 14

Porsche се разсърди на Sotheby’s

  • porsche-
  • type 64-
  • sotheby’s-
  • търг-
  • аукцион
Porsche се разсърди на Sotheby’s - 1

Porsche протестира официално срещу решението на аукционната къща Sotheby’s да представя обявения за продан на търг Type 64 като "първия автомобил на марката". Според немците това е неправилно, тъй като Фердинанд Порше създава състезателното купе по поръчка на Volkswagen на базата на KdF-Wagen (бъдещата "Костенурка") през 1939 г., докато компанията е основана чак през 1948 г.

Porsche се разсърди на Sotheby’s

Type 64 е конструиран за участие в маратона Берлин-Рим, който така и не се провежда заради началото на Втората световна война. Построени са общо три бройки, една от които остава собственост на семейство Порше.

Porsche се разсърди на Sotheby’s

През 1946 г. лично Фердинанд поставя надпис с фамилията си на колата, която ще бъде продадена на търг в събота, 17 август. Прогнозната цена на автомобила е $20 000 000 (€18 012 095).

Porsche се разсърди на Sotheby’s

В интервю за CNBC шефът на историческия архив на Porsche Франк Юнг заявява, че не е правилно Type 64 да бъде наричан "първият автомобил на марката", тъй като по това време тя все още не съществува. Според Юнг за такъв трябва да се смята роудстърът 356 от 1948 г., който се пази в музея на компанията в Щутгарт.

Porsche се разсърди на Sotheby’s

Porsche се разсърди на Sotheby’s

Porsche се разсърди на Sotheby’s

Porsche се разсърди на Sotheby’s

Porsche се разсърди на Sotheby’s


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ретро

    10 7 Отговор
    Щом на колата пише Porsche и няма спор, че е проектирана и прозведе от Фердинанд Порше значи е първата! Основаването на фирмата е пи-късно просто буквалистика в случая ! Вместо да се гордеят ти изпадат в буквализми !? Цената, ще мине 30 мил $
  • 2 Стръв за сноби

    17 19 Отговор
    Кой нормален човек плаща такива суми за купчина ламарина?Някои хора макар и богати са просто едни роби на суетата и егоизма си.Ако богатия чичо или дядка който е готов да се раздели с такава сума реши да я дари например за лечението на тежко болни деца,ще направи нещо много по достойно и смислено от това да си паркира тази антика в хола и да и се кланя.

    Коментиран от #3, #4, #9

  • 3 Random

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "Стръв за сноби":

    Твои ли са парите? Не. Еми тогава нямаш никакво право да им казваш какво да ги правят.

    Коментиран от #5

  • 4 Себичен

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Стръв за сноби":

    Бягай с тия алтруистични зли помии нанякъде.
    Човекът не съществува, за да е роб на този или онзи, а заради себе си и собственото си щастие.
  • 5 Стръв за сноби

    59 3 Отговор

    До коментар #3 от "Random":

    Преди 2 години бях събрал 20000 лева с цел да купя бленувания от много време Мерцедес W211.Вече се бях спрял на 2 екземпляра когато разбра,че мой приятел е пострадал при трудова злополука и е със счупен гръбнак.Негови близки се мъчеха да съберат пари за специално легло което да намали болките. Дадох им всичките си спестени пари и те купиха леглото.В момента карам Хонда Джаз но не съжалявам и за миг,че тогава постъпих така.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Дъ Клаш

    10 11 Отговор
    Егаси феноменалният грозен кошник.
  • 7 ПОЗНАВАЧ

    7 1 Отговор
    Това е истинската история.
  • 8 Себичен

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стръв за сноби":

    Това си е било твой избор. Щом си получил щастие от действията си, хубаво. Но то си е твоя работа.
    Тук става въпрос за друго: за философията на саможертвата - алтруизма, където никога нямаш право на ценностите, които си произвел. Винаги ги дължиш на някого някъде - на родилия се без крака, на осакатилия се, на престъпниците в затворите и пазачите им, на бюджета на оперите, театрите, музеите, на "Златните момичета", на неможещите да родят - за инвитро процедата им (отнети за всички тези цели на някого си чрез насоченото оръжие на държавата), на провалилия се и живеещ на улицата. Каквото и да произведеш в повече, някой жарък наглец ще се изправи и ще каже: "Ти защо използваш имуществото си за собствена полза? Ти не знаеш ли, че има болни деца, болни старци, болни котки, болни косатки, църкви, сираци, гладуващи сомалийски деца, ... ... ... " Нямат край. Винаги си виновен, винаги си "себичен", винаги ДЪЛЖИШ някому това, което ТИ си произвел.
    Ето естеството на злата философия на алтруизма. Човекът като жертвено животно на олтара на вечните нужди или желания на другите.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Амиии

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Стръв за сноби":

    Ти откъде знаеш, че не прави и двете? Може да е помогнал колкото 200 000 като тебе.
  • 10 Toto

    10 0 Отговор
    За нас 20 милиона са огромна сума, но има хора( и фенове на марката), за които това е месечният, дори седмичен доход...А това освен автомобиле е жив аистория, и инвестиция, която, правилно поддържана ще нараства във времето: е, на колко от нас инвестицията в кола нараства във времето?
  • 11 Човека

    15 0 Отговор
    Този, който плати няма да купи кола. Той ще купи история. Та така умници.
  • 12 Кратун

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стръв за сноби":

    Браво.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сенека

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Себичен":

    Ако си само ТИ и няма никой друг, ЕДИНСТВЕНОТО нещо, което можеш да направиш, е да го изтръскаш... НЯМА действие или постижение, което да не стъпва на труда на мнооого хора - базата ти, инструментите и пособията ти, транспорта, храната в магазина - всичко зависи от нечий труд. Така че не е нужно да летим по крайностите - да даваме всичко или пък нищо - добрият стар десятък за благотворителност е достатъчен.