Отидете към основна версия

16 010 53

Най-недомислените светофари в София

  • кръстовище-
  • светофар

Причините за кошмарните задръствания и катастрофите в столицата са ясни за всеки. Тесните улици, огромният брой автомобили, непознаването и неспазването на правилника за движение обаче са само част от тях. Много по-рядко се говори за зле организираните кръстовища и лишените от всякаква логика на работата светофари.

Надали има водач в София, който да не се е питал защо спускащите се по бул. "Драган Цанков" могат да завиват надясно по "Евлоги Георгиев", но не и да продължат направо, при положение, че в същия момент кръстовището е абсолютно свободно и дългата опашка покрай радиото би намаляла чувствително.

Зле урегулираното времетраене на зеления сигнал е друг пример за недомислие, което води до похабени нерви, преразход на гориво, а нерядко и до инциденти. Почти всички секции за ляв завой по бул. "България" са светят неадекватно кратко за трафика, който трябва да поемат - особено на кръстовището с "Т. Каблешков". За да успеят да завият наляво от бул. "Яворов" по "Др. Цанков" или "Иван Асен ІІ" пък шофьорите са принудени едва ли не задължително да направят нарушение.

Почти всеки, който е принуден да се бори с ужасяващия трафик в столицата, може да даде пример за кръстовище, оптимизирането на чиято работа би облекчила задръстванията и би намалила риска от катастрофи. Помогнете да съставим списък на най-недомислените светофари в София. Така ще направим първата стъпка по повдигането и решаването на този наболял въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини