Отидете към основна версия

2 736 27

Еколози-екстремисти заплашват салона във Франкфурт

  • франкфурт 2019-
  • автосалон-
  • изложение-
  • екология

Организаторите на Франкфуртския автосалон обявиха, че тази година мерките за сигурност на изложението ще бъдат засилени, за да бъдат предотвратени атаки от страна на агресивно настроени еколози, които се борят за бойкот на автомобилите, съобщава Reuters.

Немската полиция вече разследва екстремистка група, наречена "Камъни в скоростната кутия", след като в началото на седмицата нейни представители са вандализирали повече от 40 луксозни автомобила в представителство в гр. Кронберг им Таунус край Франкфурт. Те изпочупили стъклата на колите и млатили с чукове по каросериите, а обзавеждането на автосалона било потрошено.

В навечерието на изложението във Франкфурт немската Асоциация на автомобилната промишленост ще опита да успокои напрежението, като покани активисти на Greenpeace и Deutsche Umwelthilfe на дискусия в Берлин на 5 септември. Там еколозите ще имат възможност да обсъдят с ръководители на Daimler, BMW и VDA кризата в климата и бъдещето на мобилността, съобщава Automotive News Europe.

"Намираме се в тесен контакт със службите за безопасност. Контролът на входа на изложението ще бъде по-строг, тъй като има риск да избухнат спонтанни безредици", коментира пред Reuters Екхарт Ротер от VDA.

В същото време групата "Камъни в скоростната кутия" е призовала обществеността да се присъедини към протест във Франкфурт на 14 септември. Във връзка с това VDA предупреждава посетителите на салона за възможни опашки на контролно-пропускателните пунктове.

"След две седмици във Франкфурт отново ще се състои пропагандистко шоу, на което ще се рекламира остаряла и разрушаваща климата техника. Искаме да покажем това шоу такова, каквото е. Основната му цел е печалбата, получена за сметка на най-бедните слоеве от населението и бъдещите поколения. Смятаме, че е дошло време да хвърлим камъни в "кутията" на капиталистическата логика за печалба", гласи манифестът на "Камъни в скоростната кутия".

Автосалонът във Франкфурт ще се проведе от 12 до 22 септември.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини