Отидете към основна версия

2 411 5

Създателят на BMW i8 поема Faraday Future

Американско-китайския стартъп Faraday Future обяви, че назначава за генерален директор ветерана от BMW Карстен Брайтфелд. Немецът ще трябва да осъществи план за преструктуриране на компанията и най-сетне да пусне в серийно производство единствения засега модел на марката FF 91.

Faraday Future представи проекта си за електромобил с характеристиките на суперкола още през 2017 г. Моделът с четири мотора с обща мощност 1 050 к.с. и йон-литиева батерия с капацитет 130 кВтч ускорява до 100 за 2.4 сек., но все още се намира в предсерийна фаза на разработка.

През последните две години стартъпът, който неведнъж бе наричан основен конкурент и даже "убиец на Tesla", претърпя серия от корпоративни скандали и изпадна в сериозна финансова криза. Строителството на завод, където да се сглобява FF 91, бе отлагано на няколко пъти.

Собствениците на Faraday Future разчитат Брайтфелд да изрине Авгиевите обори в компанията. Той има богат опит в автомобилната промишленост и е посветил 20 години от живота си на BMW, където за последно отговаря за "инженерното чудо" i8, но е оглавявал също отделите за разработка на шасита и трансмисии и е отговарял за общата корпоративна стратегия.

Преди да затъне, Faraday Future планираше да започне да доставя готови електромобили в началото на тази година. Новите и далеч по-реалистични планове предвиждат това да се случи през 2021 г., съобщава Automotive News.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини