5 Септември, 2019 10:00 2 396 5

Създателят на BMW i8 поема Faraday Future

Американско-китайския стартъп Faraday Future обяви, че назначава за генерален директор ветерана от BMW Карстен Брайтфелд. Немецът ще трябва да осъществи план за преструктуриране на компанията и най-сетне да пусне в серийно производство единствения засега модел на марката FF 91.

Faraday Future представи проекта си за електромобил с характеристиките на суперкола още през 2017 г. Моделът с четири мотора с обща мощност 1 050 к.с. и йон-литиева батерия с капацитет 130 кВтч ускорява до 100 за 2.4 сек., но все още се намира в предсерийна фаза на разработка.

През последните две години стартъпът, който неведнъж бе наричан основен конкурент и даже "убиец на Tesla", претърпя серия от корпоративни скандали и изпадна в сериозна финансова криза. Строителството на завод, където да се сглобява FF 91, бе отлагано на няколко пъти.

Собствениците на Faraday Future разчитат Брайтфелд да изрине Авгиевите обори в компанията. Той има богат опит в автомобилната промишленост и е посветил 20 години от живота си на BMW, където за последно отговаря за "инженерното чудо" i8, но е оглавявал също отделите за разработка на шасита и трансмисии и е отговарял за общата корпоративна стратегия.

Преди да затъне, Faraday Future планираше да започне да доставя готови електромобили в началото на тази година. Новите и далеч по-реалистични планове предвиждат това да се случи през 2021 г., съобщава Automotive News.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пламен

    3 3 Отговор
    Как не разбраха че веднага в дълбоки води да се хвърляш е чисто самоубийство. Да вземат пример от Тесла, започнаха 2008г. с модел Роудстър на база Лотус, 2012 с модел S , после Х после E скоро и модел Y както и пикапа. Абе всичко си има последователност, не пари а акъл трябва!
  • 3 Дъ Клаш

    2 2 Отговор
    Тия Фарадей са пълни клоуни досега само приказват и нищо насреща.
  • 4 Дъ Клаш

    2 3 Отговор
    Между другото продажбите на тва И8 е -43% голем боклук.

    Коментиран от #5

  • 5 Ввв

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дъ Клаш":

    Е,то не е ГоУфо бре,масовката не е за него!