Last news in Fakti

3 Август, 2019 07:28 3 935 140

3 юли 1944 г. Съюзниците бомбардират Русе

  • бомбардировачи-
  • бомбардировка-
  • русе

Дори Бирената фабрика на братя Прошек е бомбардирана и тежко разрушена

3 юли 1944 г.  Съюзниците бомбардират Русе - 1

На 3 юли 1944 г. по време на Втората световна война англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война, от пролетта на 1941 г. до есента на 1944 г. които имат характер на реални бойни действия.

На 12 декември 1941 г. Великобритания първа обявява война на Царство България, едва на другия ден принудено от това Царство България, не можейки да направи друго, формално да отговори със същото.

Въпреки че България не участва в никакви бойни действия и винаги категорично отклонява такива искания на Германия, тя е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София.

Ударени са най-вече граждански обекти, като: Александровска болница (напълно са разрушени южните болнични крила заедно с лекарите в тях), Сиропиталището Цар Борис I (напълно разрушено в 1944г.), Народния театър (тежко засегнат), Голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Първа евангалска църква на ул. "Солунска" (напълно унищожена на 10 януари 1944 г.), Католическата Катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.03.1944 г.), Руската църква Свети Николай (пряко бомбено попадение), Църквата от ХІ век Свети Спас (напълно унищожена в 1944 г.),

Средновековния храм Свети Николай построен от Севастократор Калоян в 1260г. оцелял през 5 вековното турското робство (почти напълно разрушен на 30 март 1944 г.), Църквата Свето Преображение Господне (напълно унищожена на 10.01.1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.03.1944 г. изгарят 40 000 тома книги), Народната библиотека и Архивът на Българското Възраждане (напълно унищожени в март 1944г.), Библиотека на Столичната Митрополия, новопостроена и унищожена заедно с всички книги и стари документи в нея (на 10.01.1944 г.) Синодалната палата - по време на тази бомбардировка в сейфа ѝ изгаря и оргинала на фермана за създаването на Българската екзархия (1944 г.).

Духовната академия (тежко засегната, разрушена е централната част на юг, изгорен е купола на храма вграден в нея), Софийският университет "Свети Климент Охридски", Художествена академия, Руският лицей, Френското католическото училище, Католическо училище "Санта Мария" на францисканците, Софийско епархийско свещеническо братство, Немското училище за деца до Немската евангелска църква и самата тази църква, Италианската кралска гимназия, Софийската духовна семинария в кв. Лозенец, Министерството на Народната просвета просвета (напълно разрушено на 10.01.1944 г.).

Държавното Механо-електротехническото училище, Фелдшерското училище, III Девическа педагогическа гимназия, III Мъжка гимназия, V Софийска прогимназия, VII Мъжка Прогимназия, Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" (сринато до основи в 1944 г.), Народният Археологически музей, Националният етнографски музей, Националният Природо-научен музей, Общинският музей, Домът на изкуството и печата, Художествената палата - фактически националната художествена галерия тогава, Софийската филхармония - Зала България, Паметника на Незнайния войн, (тежко увреден в 1944г., днешния е построен на празното място в 1981г.), Руски паметник е бомбардиран и повреден, във Враца - Държавно стопанско и тъкаческо училище (напълно разрушено на 24 януари 1944г.). Дори Бирената фабрика на братя Прошек е бомбардирана и тежко разрушена.

Зоологическата градина пострадва много, животните умират или са ранени в клетките им, а немалко от останалите разбягали се обезумели трябва да бъдат застреляни. Взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център на София, Скопие, Враца, Дупница.

На цялата българска територия и контролираните земи убити, безследно изчезнали и починали следствие бомбардировките са 4208 души, тежко са ранени 4744, или при съвсем непълна отчетност общо жертвите убити и ранени са не по-малко от 8952 българи, към половината от тях - в София където, в най-лютия студ, от нападателите са разрушени 12 657, предимно жилищни сгради.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    55 6 Отговор
    Честито!!!! А за какво ни напомняте ? Днес : няма България - има самл София,Варна , Пловдив - в останалата част е като Кърджалийско време.
    Да ви е честит и новя доректор на МВФ - след военната креатура на подителите .
    А може и да се наложи ,отново да " спасява " България !!!! Ще видим - не гасете телизора , идете за свинско до магазина
  • 2 Соросоидна Гняс

    73 9 Отговор
    Айде, давайте да ви видя тъпотиите сега, продажници на краварите. Вие Сороснята сте най големите антибългари и предатели, поклонници на империята на злото САЩ

    Коментиран от #6, #16

  • 3 Истината

    28 55 Отговор
    На 22 юни 1941 година без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.

    Важен момент е посоченият по-горе, че България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

    За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

    Коментиран от #23, #26, #126, #135

  • 4 гати

    2 10 Отговор
    новината
  • 5 Пунчо

    46 3 Отговор
    На това му се вика приятелски огън. Благадарим!
  • 6 Истината

    19 49 Отговор

    До коментар #2 от "Соросоидна Гняс":

    Вече 140 години русофилите ежедневно доказвате, че сте най-големите национални предатели и българофоби и, че руският интерес за вас е на първо място.

    Коментиран от #8, #29

  • 7 Олигофрен

    46 6 Отговор
    Ти чете ли за какво е статията? Че пак започваш с тъпия ти антикомунизъм!
  • 8 Соросоидна гняс

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Още не сме бомбардирали България, като вашите идоли Хамериканците

    Коментиран от #11, #113

  • 9 Кочо

    68 3 Отговор
    И има паметник на загиналите американски летци до американското посолство. Каква гротеска само. Те са избили 4800човека и осакатили още толкова, унищожили 12-13хиляди сгради, сигурно са загубили 20 летци.... и има паметник на загиналите 20летци, които са сътворили всичко това. Жалка държава сме.

    Коментиран от #15, #96

  • 10 реалиста

    18 1 Отговор
    Историята на България по време на Втората световна война включва първоначален период на неутралитет до 1 март 1941 г., период на съюзяване със Страните от Оста до 9 септември 1944 г.
  • 11 Истината

    6 28 Отговор

    До коментар #8 от "Соросоидна гняс":

    Българофобите всеки ден бомбардирате България с негативизъм, омраза и опити за прокарване на руските интереси.

    Коментиран от #21, #31

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Издигнете им паметник

    8 1 Отговор
    Даже 3 може😂😂
  • 14 реалиста

    21 0 Отговор
    България в началото се опитва да запази неутралитет, но на власт идва правителството на германофила Богдан Филов, а и политическият натиск от Берлин се засилва. След присъединяването на Румъния към силите на Оста, натискът става неотразим и на 1 март 1941 година България няма избор и подписва във Виена протокол за присъединяването си към Тристранния пакт

    Коментиран от #51

  • 15 Само питам

    9 25 Отговор

    До коментар #9 от "Кочо":

    А за паметника на окупаторите в Борисовата градина защо си мълчиш? Под техен диктат са избити над 40 000 българи.

    Коментиран от #47

  • 16 СссереМ

    13 26 Отговор

    До коментар #2 от "Соросоидна Гняс":

    Тово е нищо сравнение със кошмарът който идва след 9-ти септември 1944-та.

    Коментиран от #36, #43

  • 17 реалиста

    3 5 Отговор
    Ето затова са падали бомбите над България
  • 18 Галфон

    15 3 Отговор
    Краварите да метър статията и да замалчът един път завинаги
  • 19 не разбрал

    9 2 Отговор
    Абе нали уж за бомбардировка на Русе става въпрос? Какви са тези писания за София? Или просто джурналята друго не знаят.
  • 20 Тото Кратуно

    17 4 Отговор
    Сега ще се почне Те не са били англо-американците това са били руснаци. И тем подобни ама факта си е факт. А вие още се подмазвате и слугувайте. Давай сега пишете да видим кво ще сътворите.
  • 21 Койчо

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Ти прочете ли статията. Или пък учил ли си история изобщо?
  • 22 Близо 9000 жертви

    12 6 Отговор
    Че толкова жертви не сме дали за 5 века....
  • 23 Хайл

    25 7 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Ти нормален ли си??? Тогава германия напада ссср,какъв съветски съюз бомбандирал Добрич??? Ти на доктор не си ходил скоро а и явно няма смисъл с толкова тежка диагноза...

    Коментиран от #24, #53

  • 24 Истината

    6 22 Отговор

    До коментар #23 от "Хайл":

    Ами чети бе путлераст! Освен руската пропаганда и история писана от руски еничари има и не фалшифицирани исторически факти.

    Коментиран от #35, #38, #132

  • 25 Помнещ

    31 1 Отговор
    Кога ще има паметник на адмирал Нагумо в Пърл Харбър?
  • 26 Кожухаров

    31 3 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Ами сам си отговори на въпроса - защо въпреки че Русия е във война с Германия - на нас не ни обявява война макар да сме и съюзници ?!!! А можеха да ни сринат със земята ! А пиратите и рогатите дето са на другия край на света - тръгват да ни бомбят !!!

    Коментиран от #39

  • 27 Хайл

    19 3 Отговор
    А така,правете паметници на убийци на мирни българи...защо се споменава за синагогата колко е пострадала и книги са изгорели а за християнските нищо-те да не са били празни,без книги и икони
  • 28 Това не е истина

    23 3 Отговор
    Всички знаят, че американците не са такива хора, те са ни приятели и освободители и дори сме им издигнали паметник. А паметник на жертвите от бомбардировките им няма

    Коментиран от #45

  • 29 Цанко

    20 6 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    А ти 150 години показваш принадлежност към Турската империя ! Защото няма как по друг начин да се обясни плюенето срещу освобождението на България от Турско робство !

    Коментиран от #33

  • 30 Има паметник на американските летци

    20 3 Отговор
    А паметник на Сюлейман паша кога?

    Коментиран от #42

  • 31 Чи май фаче

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Сороснята всеки ден плюете против Русия дето ни е спасявала два пъти ! Ама както върви - трети няма да има !

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Истината

    2 12 Отговор

    До коментар #29 от "Цанко":

    И къде го прочете това "плюене". Или единствено за "освобождение" и "турско робство" са те надъхал да пишеш?
  • 34 Истината

    5 18 Отговор

    До коментар #31 от "Чи май фаче":

    Освободила два пъти???!!! И от какво?

    Коментиран от #40

  • 35 Пак питам

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    ТИ ПРОЧЕТЕ ЛИ СТАТИЯТА. Или си платен трол или си мазохист.
  • 36 От Пирдоп

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Но пък бледнее пред това което дойде след 10 ноември 1989
  • 37 гост

    10 8 Отговор
    Храма оцелял през османско време,а разрушен от коалицията!Нима османците не са могли да достигнат до този храм и да го разрушат цели пет века са били тук,как така са били такива"главорези",а са оставили храма непокътнат?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Истината

    6 12 Отговор

    До коментар #26 от "Кожухаров":

    И как щяха да ни сринат със земята бе умен? Румъния кога я сринаха, макар че е по-близо до тях? Зомбиран си се от руската пропаганда.

    Коментиран от #74

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Истината

    4 13 Отговор

    До коментар #38 от "Хайл":

    Е, че като обиждаш, нито ще станеш по-умен, нито по-начетен. Единствено ще станеш повече русофил!

    Коментиран от #44, #48

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Койчо

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    С такива продажни олигофрени скоро пак ще ни бомбардират. В статията е описано ясно прочетете я ако не сте чели история. И тогава пръскайте омразата си. ПРОДАЖНИЦИ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Истината

    5 22 Отговор

    До коментар #28 от "Това не е истина":

    Е, че споменатият от теб паметник е всъщност паметна плоча по-малка от 2 метра. Направена е от американци и се намира на американска територия. За разлика от 54 метровият мастодонт в центъра а столицата посветен на армия окупаторка "от признателния български народ".

    Коментиран от #49, #50, #55

  • 46 А твоята кога стана

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Хайл":

    Че вдигнахте паметник на американците?

    Коментиран от #52

  • 47 Чинга чук

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    40 000 - възможно е ! А какво ще кажеш за хилядите прогонени от България след 89-та, за пенсионерите измрели по болниците заради безхаберието на власта, за тези наши предци системно малтретирани по селата от ,,неитегрираната " част отBG, !
  • 48 Хайл

    10 3 Отговор

    До коментар #41 от "Истината":

    А като си даваш сам + си много умен 😂😂😂
  • 49 Символиката на паметника

    11 2 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    Не зависи от големината му....

    Коментиран от #56

  • 50 Помнещ

    23 4 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    Ами тогава Япония що не вдигне паметник на японските летци от Пърл Харбър в японското посолство ( територия) във Вашингтон DC?

    Коментиран от #61

  • 51 Невоюваща

    14 7 Отговор

    До коментар #14 от "реалиста":

    Което прави България съвоюваща страна . Макар и да няма армии на Източният Фронт , присъствието на български армии в Гърция и Югославия държи Южният Фланг на Германия , и освобождава 500 000 германска армия за други нейни фронтове. Българската икономика с хранително вкусова , и текстилна насоченост , храни германската армия и население , заети с това да правят танкове . В Черно Море се води истинска война . Има плавателен път Турция-България по който "неутрална" Турция доставя с кораби ценна руда за твърдостта на германската броня. Ние охраняваме този плавателен път , руснаците се опитват да го прекъснат , с жертви и потопени съдове от двете страни. Но това което наистина хвърля съюзниците в ярост , е нашите въздушни нападения над техните летящи крепости , бомбандиращи германският нефт Румъния . Тези бомбандировки , са именно отговора , на иначе с "нищо невоюващата " България - както пише в статията . Та Чърчил да избухне - Ще направя от София нива , и засея картофи.
  • 52 Хайл

    11 4 Отговор

    До коментар #46 от "А твоята кога стана":

    За разлика от тебе не съм искал издогане на паметници на българоубийци като ти искаш,особено и на чифут

    Коментиран от #58

  • 53 Borislav Popov

    4 15 Отговор

    До коментар #23 от "Хайл":

    Ами ти нормален ли си? Тогава сме били във война със ФАЩ и Англия. За това са ни нападали. Не е ли същото нещо бе, каскет неграмотен??????

    Коментиран от #54, #62

  • 54 Койчо

    17 4 Отговор

    До коментар #53 от "Borislav Popov":

    Щом сме били срещу Англия и САЩ значи сме били и срещу Русия нали те воюват срещу Германия а ся да те питам защо Русия не ни е бомбардирала ? Защото сме един народ е затова. Набийте си го това в чуторите с промити мозъчета.

    Коментиран от #59

  • 55 Хайл

    14 3 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    След като е в БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ нищо че е тяхно посолство.ако си затворят посолството как ще вземат "територията" на която е било? Да си взимат плочите и в америка

    Коментиран от #57

  • 56 Истината

    2 11 Отговор

    До коментар #49 от "Символиката на паметника":

    Е, че символите на руската окупация винаги са огромни за да потискат поробените и да внушават величие е мощ а българите по барелефите винаги са по-дребни от руснаците и в слугински пози. Така е по всички съветски паметници.

    Коментиран от #60

  • 57 Истината

    2 11 Отговор

    До коментар #55 от "Хайл":

    Е, че освен арогантен си и неграмотен. Територията на което и да е посолство е територия на съответната държава.
  • 58 За разлика от мене

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "Хайл":

    Нямаш и усет към сарказъм..

    Коментиран от #68

  • 59 Истината

    6 14 Отговор

    До коментар #54 от "Койчо":

    Най-голямата русофилска глупост и най-антибългарската внушение е, че с руснаците сме един народ. Единствено национални предатели и българофоби могат да твърдят това.

    Коментиран от #63, #66, #67

  • 60 Ами значи тази двуметрова плоча

    10 2 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    Е огромна в сравнение с несъществуващият паметник на жертвите на американските летци герои.

    Коментиран от #64

  • 61 Истината

    2 8 Отговор

    До коментар #50 от "Помнещ":

    Обикновено на глупав въпрос се получава или глупав отговор или не се отговаря счита, че не съм ти отговорил.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хайл

    14 2 Отговор

    До коментар #59 от "Истината":

    Явно си такъв щом се радваш на паметници на българоубийци

    Коментиран от #65

  • 64 Истината

    2 11 Отговор

    До коментар #60 от "Ами значи тази двуметрова плоча":

    Ами всички рубладжии, които постоянно лаете за бомбардировките защо спите? Досега хиляда пъти да сте направили подобна инициатива и да сте го направили. Въпросът е защо не сте се задействали? Може би за да натякват непрекъснато за тази плоча и да я размахват като контрапункт на 54 метровият паметник на окупаторите?

    Коментиран от #75

  • 65 Истината

    2 12 Отговор

    До коментар #63 от "Хайл":

    Защо лъжеш като руски външен министър?
  • 66 Койчо

    19 2 Отговор

    До коментар #59 от "Истината":

    Значе САЩ и Англия ни бомбардират а ти наричаш русофилите антибългари немам думи. Другия път САЩ като ни бомбардират ти сигурно ще си в един от техните самолети и с радост ще пускаш бомби по България. Браво кланяш се на българоубийци. По добре замълчи че твоето е равно на национално предателство.

    Коментиран от #77

  • 67 Бачо Киро

    20 2 Отговор

    До коментар #59 от "Истината":

    Еее айде добави и, че всъщност в статията има грешка и руснаците са нападали де, в никакъв случай братските англичани и американци... Все пак англичани и американци ни освобождават и от турско владичество де, толкова братски англосаксонски войници са загинали на Шипка примерно.... Руснаците по това време са си пиели кафе с турците и само са се вайкали по вестниците за парлама...
    Колкото до човека, вероятно визира братски народи с оглед на миналото, ма това гъзолизците веднага да подскочите... Абе учудвам се как още не сте променили историята, даже стихотворението на Вазов... Вместо "изведнъж Радецки пристигна с гръм" предлагам да е Рейгън, а вместо Столетов да е Столтенберг. В крак с днешното завъртане на задниците ви де.

    Коментиран от #72, #73

  • 68 Хайл

    14 2 Отговор

    До коментар #58 от "За разлика от мене":

    В момента не,защото много дупедавци има, които угодничат на хора мразещи България и българите...такива като борислав попов и оня истината на които само ушанки и каскети им се привиждат надупвайки се към америката и ес

    Коментиран от #71, #78

  • 69 Госあ

    17 2 Отговор
    Нормално за англосаксонските лешояди. Имат един единствен десант и настъпление в края на войната с помощ от френската съпротива, също така в края на самата война бомбардират и разрушават до основи Дрезден с цивилно население, бомбардират също в края на войната Япония с атомни бомби и т.н. все в края на войната изтощените и слабите. Всъщност, говедата дърпат напред след края на войната разграбвайки всичко което могат. Включително и човешки ресурси.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Истината

    4 12 Отговор

    До коментар #68 от "Хайл":

    Е, че русофилите сте тези, които най - много мразите България и българите. Защото никога не сте били българи а руски роби и слуги.

    Коментиран от #95

  • 72 Хайл

    12 2 Отговор

    До коментар #67 от "Бачо Киро":

    Не се мъчи да обясняваш на тоя и на борислав попов нищо-хабиш се напразно,на тях все каскети,ушанки и ватенки им се привиждат.сигурно и в тоалетна не влизат от страх да не видят ушанка...а не знаят колко топли ушанката зимата
  • 73 Истината

    4 9 Отговор

    До коментар #67 от "Бачо Киро":

    Е, че на Шипка са загинали български опълченци и етнически украинци от 35 пехотен Брянски и 36 Орловски полк сформирани в Полтавска губерния.
  • 74 Тото Кратуно

    5 5 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    Румъния е била на страната на Русия бе глупендър срещу Хитлер.
  • 75 Може би някой не им дава

    6 2 Отговор

    До коментар #64 от "Истината":

    Как така ще има паметник и на героите летци и на жертвите им.....

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Истината

    6 8 Отговор

    До коментар #66 от "Койчо":

    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 година, относно поведението на Червената армия в България.

    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:

    1. Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.

    Коментиран от #80

  • 78 Давай го по-ларж

    6 2 Отговор

    До коментар #68 от "Хайл":

    Животът е доста кратък за да вземаш всичко на сериозно, освен това не знаеш дали някои летци герои или освободители няма да ти го съкратят още повече...

    Коментиран от #83

  • 79 Бай хой

    2 7 Отговор

    До коментар #76 от "Гост":

    А лизането на руските не ви затруднява, нали?
  • 80 Гост0

    8 4 Отговор

    До коментар #77 от "Истината":

    Значи руснаците са крали нафта от комбайните на българите така ли да го разбираме тва тука няма ли да замълчиш най накрая стига се излага днес.

    Коментиран от #82, #88

  • 81 Истината

    1 7 Отговор

    До коментар #75 от "Може би някой не им дава":

    Е, че обичат единствено да лаят по форумите. А такива като теб да правят внушения, че някой забранява на българите да издигат паметници.

    Коментиран от #84

  • 82 Истината

    3 7 Отговор

    До коментар #80 от "Гост0":

    Писмото е автентично бе русофилче, вожда и учителят на българският народ го е писал за да се жалва от золумите на "братушките".

    Коментиран от #86, #87, #99

  • 83 Хайл

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "Давай го по-ларж":

    Така е но историята трябва да се помни,народ без история е мъртъв народ само население

    Коментиран от #85

  • 84 Ами хайде опитай се така за опита

    3 2 Отговор

    До коментар #81 от "Истината":

    Да издигнеш паметник на жертвите на американските летци или на жертвите на руските бомбардировки от ПСВ над Балчик примерно.
  • 85 Също така трябва да се гледа напред

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Хайл":

    Живееш ли единствено и само в историята нямаш бъдеще.

    Коментиран от #90

  • 86 Койчо

    11 3 Отговор

    До коментар #82 от "Истината":

    Та и статията е вярна и историята е автентична ама ти продължаваш с глупостите амерогъзолизецо. Бомбардирали са ни и това е факт те са българоубийци и ти си с тях направи си извода сам ако ти стига мозакът.

    Коментиран от #91

  • 87 СоцБоц

    7 3 Отговор

    До коментар #82 от "Истината":

    Лошо е да квичиш по форумите , в услуга на господарите си, както о да лижещ на Тиквуций топките. Сороснята няма ни чест, ни достойнство !

    Коментиран от #89

  • 88 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "Гост0":

    Явно не му е лесно да носи тежко 😂😉
  • 89 Истината

    3 5 Отговор

    До коментар #87 от "СоцБоц":

    Смешно е когато национални предатели, които винаги са продавали българските национални интереси говорят за чест и додгойнство.

    Коментиран от #92

  • 90 Хайл

    4 2 Отговор

    До коментар #85 от "Също така трябва да се гледа напред":

    Така е но без история, няма и бъдеще👍
  • 91 Радой Ралин

    5 9 Отговор

    До коментар #86 от "Койчо":

    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #97

  • 92 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "Истината":

    Я-една ушанка е зад теб
  • 93 11ап

    12 2 Отговор
    То американците ни бонбадираха и съвсем на скоро ( войната с Югославия, то на беше ,, заблудена" рекета, то не беше ,,обеднен уран) . Ама нека , нали сме съюзници
  • 94 Тото Кратуно

    13 3 Отговор
    Стига ревахте бе статията е за САЩ и Англия кога и как са бомбардирали България тук нищо общо няма Русия и не знам защо я намесвате. Факт е , че България е бомбардирана от САЩ и при втора възможност ще го направят пак без да им мигне окото. Престанете да защитавате терористи като САЩ защото съм сигурен че поне един който е прочел статията има загинали роднини при тези атаки. Как ще се почувства като види че защитавате убийците им.
  • 95 Помнещ

    7 5 Отговор

    До коментар #71 от "Истината":

    При ,,русофилите" България 7- 8 милиона, българи при нерусофилите 4-5 българи ( ама не съвсем)

    Коментиран от #114

  • 96 Ади

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кочо":

    Сега тези пилоти са при мен,в ада.Само ако знаете как ги шибам.Лични слуги са ми :)
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Blesed

    0 1 Отговор
    Това във връзка с 3 август ли трябваше да е статията?!
  • 99 Обикновен човек

    5 3 Отговор

    До коментар #82 от "Истината":

    Какъв вожд и учител на българският народ е онова пиянде Георги Димитров?На какво ни е научил и къде ни е повел този алкохолик?Сталин го убива защото Димитров е искал България да стане 16 република на СССР! А как само е лизал дупето на Сталин!!!!

    Коментиран от #102

  • 100 Един от многото

    2 2 Отговор
    А с какъв акъл, наще политици им обявяват война.Се едно ботев враца да играе срещу барселона, и да очакваш да ги галят с перце.

    Коментиран от #117

  • 101 групен фюрер

    3 2 Отговор
    и материални щети за 200 милиарда долара,по днешен курс.
  • 102 Бесен Язовец

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Обикновен човек":

    Сърказъм бе човече, нима не уавяш сърказма !?
  • 103 Само питам

    2 3 Отговор
    От 3 юли до 3 август има един месец време. Този материал не е ли закъснял? Или няма значение щом става въпрос за омразните на Русия съюзници?
  • 104 Соросоид

    5 7 Отговор
    "В България няма точна статистика на жертвите на комунистическия терор. Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред Народното събрание цифрата от 25 000 убити и безследно изчезнали"
    Честито! Посочените цефри не заличават жертвите на бомбардировките, но ясно посочват кое е голямото зло. Някои още не са се поучили от грешкител

    Коментиран от #108, #109, #110, #112

  • 105 БЕН

    3 7 Отговор
    Ами след като официално им обявяваме война какво да очакваме Със сигурност няма да ни пускат бонбони и шоколади а бомби още повече че сме съюзници с Нацистка Германия Сега русоробите искат материал да правят от това

    Коментиран от #107

  • 106 Много мърша много нещо

    0 2 Отговор
    Тия от екарисажа стачкуват ли?
  • 107 много си смотан ей

    6 2 Отговор

    До коментар #105 от "БЕН":

    Дали ние им обявяваме война или не е без значение. Те вече са ни я обявили !!! Прочети преди да пишеш .
  • 108 много си смотан ей

    5 2 Отговор

    До коментар #104 от "Соросоид":

    Даже малко жандармеристи и убийци на деца са разстреляли ! Но все пак истината е съвсем друга ! ..... Изопачената и отричането на Народния съд започна от 1992 г., когато се разрази антикомунистическата истерия. Първи Веселин Методиев и Васил Гоцев посочиха 11 122 души осъдени, което не е вярно. Преди една година Росен Тахов написа в един вестник следното: „В Нюрнберг са издадени 12 смъртни присъди. У нас трибуналът посочи 2730 мишени разстрел”. Стоп! Ето го измамното внушение! Не се посочва колко от тях са осъдени на смърт и колко присъди са изпълнени............
    .......................
  • 109 много си смотан ей

    6 1 Отговор

    До коментар #104 от "Соросоид":

    Народният съд е учреден с подписаното примирие със САЩ и Великобритания, на които България бе обявила война и която бе победена като съюзник на Хитлер. Създаден е от правителството на Отечествения фронт, в което БКП е имала само 4 министри, които не могат да наложат мнението си. Съденето на виновниците за въвличане на България във ІІ световна война и престъпниците от другите европейски страни е потвърдено със споразумение в Лондон на 4-те Велики сили победителки на 8 август 1945 г., с Декларация на Общото събрание на ООН (11 декември 1946) и с Женевската конвенция за защита на жертвите от Втората световна война (1949).
  • 110 много си смотан ей

    4 1 Отговор

    До коментар #104 от "Соросоид":

    В процесите у нас са разгледани простъпките на 10 920 души. Осъдени на смърт са 2618 души, но са изпълнени 1046 смъртни присъди, другите подсъдими пратени в затвор или са оправдани. Двата военни състава на Народния съд осъждат на смърт 35 военни с различни чинове – от подофицер до генерал, виновни за убийства на пленени партизани, на ятаци, на мирни граждани и опожаряване на къщи; 38 са пратени в затвор до живот и 74 са с различни срокове в тъмницата.
  • 111 каунь

    3 0 Отговор
    Варвари!
  • 112 много си смотан ей

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Соросоид":

    В периода 1940-1944 г. у нас са арестувани от властта 64 345 души, участници в Съпротивата, от които на смърт са осъдени и разстреляни 12 461 човека (сравнете с присъдите на Нар. съд), другите са пратени в затвори и лагери.



    Убити са без съд и присъда 20 000 ятаци



    и са изгорени 2 139 къщи. Доживотна присъда са получили 1 933 и са интернирани 31 250 души. Правителствата на цар Борис ІІІ и на малолетния Симеон ІІ са раздали близо 200 млн. лв. за партизански и яташки глави. Нима не трябва да се съдят организаторите и изпълнителит
  • 113 Rado

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Соросоидна гняс":

    А за вашия брат Ердоган какво ще кажете?
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Д. Димитров

    1 0 Отговор
    Браво за статията г-н Михайлов!
  • 116 Като чета мненията

    4 1 Отговор
    ми стават ясни две неща: 1. Ние сме си го залсужили щото сме били крупни участници във войната и 2. По-добре е да падат американски и английски бомби, щото са по-демократични от руските.
  • 117 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "Един от многото":

    Англичаните обявяват война на България и нашите тогава обявяват ня англичаните-все едно барса да дойде във Враца и да бие Ботев Враца
  • 118 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    бомбандировките над българия показват едно нещо и то е че няма как да си съюзник на хитлер и да минеш метър.нямало е как да окупираш югославия и гърция ,да създаваш укрепителна линия в беломорието с цел възпиране на съюзен десант и да не ти се отговори.царя и правителството е трябвало да мислят добре като са избирали посоката на българското бъдещо развитие.мисля че са избрали лошия ,но не и наи-лошия вариант.все пак се оттърваваме леко през воината ,но пък след нея получаваме всички бонуси от съветските другари!та 2000 хиляди жертви и разрушения от запада бледнеят пред сечта които ни сътвориха от изток.сега като се разпенявят комунягите тук за броя дето съм писал на убитите.убитите българи са над 3000 ,но в тази статистика има крупна група сърби ,щото бомбандировките са и в зони дето днес са в сърбия,македония и гърция.

    Коментиран от #120, #122, #128

  • 119 Койчо

    1 1 Отговор
    Пак соросоидите извъртяха статията или пък въобще не са я прочели на тях им се плаща да пишат против Русия и толкоз. НПОМНЯМ ЧЕ СТАТИЯТА Е ЗА БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД БЪЛГАРИЯ ОТ ВАШИТЕ НАЧАЛНИЦИ САЩ И АНГЛИЯ ПРИ КОЕТО СА ИЗБИТИ ХИЛЯДИ ЦИВИЛНИ БЪЛГАРИ.
  • 120 Койчо

    1 2 Отговор

    До коментар #118 от "стоян георгиев":

    А как ще коментирате факта че между 41-ВА и 45-та са разстреляни над 15000 българи.осъдени през пръсти.

    Коментиран от #124, #125

  • 121 Койчо

    0 2 Отговор
    А след 45_та народния съд арестува и съди същите тези съдници
  • 122 има лошо има и по лошо

    5 0 Отговор

    До коментар #118 от "стоян георгиев":

    Добре Стояне , започваш леко да мислиш и да навързваш събитията . Само дето пак не си разбрал , от къде идва народният съд , и кои държави победителки , седят зад този съд .
  • 123 Гост

    4 2 Отговор
    Вие кратунковци не можете да разберете ИСТИНАТА, истината е че България е една безгласна буква и не може да прави нищо друго освен да се съобразява с великите сили, минаха времената на Велика България - отдавна.
    Истината е че след войната се събират лидерите и решават, източна европа - с източно влияние, западна с американо - английско влияние.
    Толкоз, от там насетне кой дошъл на власт ама защо ама кво било, никой не ни е питал - всичко е било решено.
    Съдбата на света се реши в момента в който Хитлер реши да стартире операция Барбароса и всички събития до ден днешен са следствие на това негово решение преди почти 80 години.
    Погледнете историята глобално и ще видите простата истина, че света такъв какъвто е сега е следствие на втората световна война и последствията от нея. И възхода на Америка, и падението на изтока, всичко всичко е свързано.

    Коментиран от #127, #133

  • 124 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #120 от "Койчо":

    една част от осъдените са били за трепане,а тия дето не са били е трябвало да има повторни разследвания и хората извършили въпросните убииства вкарани за дълго в затвора.само че за тия 1500 убити 41-44 само в първите месеци след 9.септември са убити поне 10 пъти повече,основно невинни ,а наи-парадоксалното е че убииците на комунисти през 1925 както и агенти на гешев са основните комунистически активисти 1944година.
  • 125 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #120 от "Койчо":

    коичо цифрата 15000 е напълно невярна,махаш една нула и ще се приближиш до истинската такава!

    Коментиран от #131

  • 126 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Глупости
  • 127 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "Гост":

    Така е. В света има по малко от десетина държави - субекта в геополитиката, които решават съдбините на човечеството. Всички останали ка обекти.
  • 128 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #118 от "стоян георгиев":

    стояне Георгиев,пак и отново не си наясно.Окупацията на Македония и Гърция е цел за обединяване на Б-я. БомбаНдировките на градовете ни са чисто варварски акт.
  • 129 групен фюрер

    2 5 Отговор
    Жестоките бомбардировки от късната есен на 1943 до април-май 1944г.,са ужасен отмъстителен акт. Причината е "героя" Списаревски,дръзнал без заповед да излети и свали американски празни самолети връщащи се от бомбардировки в Плоещ.Че и паметник издигнаха даже на "героя" Списаревски,пренебревайки разрухата която доведе постъпката му.
  • 130 Пиниза

    5 0 Отговор
    Американците са се доказали отмъстителни варвари.Без причина сринаха красивия град Дрезден в Германия, без причина умъртвиха стотици хиляди хора в Хирошима и Нагасаки в Япония, както разрушиха София и др.по големи наши градове.Примери има много.
  • 131 Койчо

    2 1 Отговор

    До коментар #125 от "стоян георгиев":

    12500 е вярната цифра има го черно на бяло.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 По-скоро е вследствие

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Гост":

    На ПСВ, а не на ВСВ.
  • 134 Истината

    1 6 Отговор

    До коментар #132 от "Селянин":

    Е, че няма по-злобни създания от русофилите, когато трябва да защитават руските си господари!
  • 135 Историкът

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Тук в този форум не е проблем за никого да пише всякакви глупости и безсмислици примерно, че ссср е хвърлил 1000 атомни бомби над българия, а защо не и 100 000?, и е избил цялото нселение и т.. н., в края на краищата глупостите не са дезинформация те си остават просто глупости.

    Коментиран от #136

  • 136 гост 2

    3 1 Отговор

    До коментар #135 от "Историкът":

    "истината" е съшит с бели конци. Хубавото на троловете тук е, че амбицират любознателните да търсят своята истина. "съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника."?! Когато прочетеш това си казваш "Баси гадните руснаци, потопили български кораб и убили 700 цивилни българи" ! Обаче се запитваш дали сме имали толкова голям кораб по онова време и започваш да четеш. Четеш, четеш и накрая излиза, че корабът всъщност е 70 годишна гемия, купена 5-та ръка от еврейн, препродадена на българин, който я преодстъпва за ползване на еврейска организация, занимаваща се с транспортирането на бегълци евреи от Европа към Палестина. Разбираш, че корабът е преправен с цел да може да превози максимален брой пасажери, без хранителни запаси и спасителни лодки. Разбираш, че плава под панамски флаг, че е потеглил от Констанца и че почти никой от пасажерите не е българин. Освен това според договорът на организацията има едни пари, които ще бъдат освободени при потеглянето на кораба, едни 300 000 $, които по днешен курс са над милион. Разбираш, че въпреки бойните действия и постоянно потопените кораби, отплаването е разрешено, че корабът едва стига до Истанбул - повреден и на буксир където поради статута на държавата под чийто флага пътува кораба Запада не разрешава решава на никой да слезе от кораба, вкл. на около 100 деца, а взима решение да ги върне отново в морето и да ги остави с неработещи двигатели там, където руснаците редовно торпи
  • 137 гост 2

    2 0 Отговор
    ...торпилират.... Защо първосигналните ми мисли вече не са с русофобската насоченост на факта от който тръгнах? ДА, прав си, факт е, че руснаците са потопили "Струма" и че жертвите дори са не 700, а 781, но моята ости а е друга: Бизнес, риск, печалба, трафиканти, война, жертви и чак накрая руснаци! Защо вместо да изпишеш вежди сам си вадиш очите "Истино" и колко си "истински" въобще?!
  • 138 хаха

    0 0 Отговор
    Ей за това не харесвам ингизите и американците...но това не означава че харесвам комунистите ..
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове