Отидете към основна версия

12 142 16

Nissan се отказва от Datsun

  • nissan-
  • datsun-
  • съкращения-
  • икономии

Nissan Motor Co Ltd най-вероятно ще ликвидира отново марката Datsun, след като веднъж вече го стори през 1986 г., съобщава Reuters. Брандът без възроден преди шест години с идеята да покрива бюджетния сегмент от пазарите в развиващите се страни.

Освен от Datsun японският производител смята да се откаже и от някои нерентабилни продукти и да закрие редица поточни линии по цял свят в опит да намали загубите си след ареста на бившия генерален директор Карлос Гон по обвинения във финансови злоупотреби. Скандалът изостри допълнително кризата в алианса с Renault и Nissan отчете най-ниската си оперативна печалба за последните 11 години.

Източник от компанията съобщава, че като начало ще бъдат снети от производство някои от модификациите са пикапа Titan, които не се търсят много. Сред най-зле продаваните версии били тази с единична кабина и дизеловата.

Планираното закриване на недостатъчно натоварени поточни линии ще се отрази най-вече на заводите в развиващите се страни, където се произвежда Datsun. Затваряне на фабрики обаче не се очертава.

Новите мерки за икономии идват след обявения през юли план за съкращаване на 12 500 служители на Nissan по цял свят до началото на 2023 г. Целта на програмата е да се освободят финансови ресурси за засилване на позициите на компанията в Китай и САЩ. Автомобилите на Datsun се произвеждат в Индонезия, Индия и Русия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини

  • Nissan продава европейските си заводи?

    Nissan търси купувачи за фабриките си във Великобритания и Испания, твърди Bloomberg, като се позовава на свои източници в компанията. След сключванет ...
    25.10.2019
    14 822
    45