Отидете към основна версия

46 368 89

Проблем с вноса на коли от Германия

  • внос на автомобили-
  • германия-
  • транзитни номера

 

Резнаха далаверата с транзитните номера на българските търговци на автомобили. По информация на унгарските гранични власти, съгласно искане на германската полиция, жълтите транзитни номера за автомобили втора употреба закупени в Германия и други европейски страни са невалидни на територията на Унгария.
 
Същите се свалят от автомобилите на граничните пунктове на Унгария, автомобилите се задържат на паркинг и могат да бъдат транспортирани до България единствено на платформи. С тази информация Министерство на външните работи е било уведомено вчера. Акцията на унгарската граница е започнала от миналата седмица – 17 или 18 юни след официално искане от страна на Германия.
 
Проблемът е изцяло по линия на полицейското сътрудничество. Нашенци дълги години са използвали вратичка, която дава Шенгенското пространство, това, че Германия няма външна граница, да преминават именно с жълтите номера.
В Германия има два вида транзитни номера –  с жълто и с червено обозначение. Тези с жълта лента са предпочитани от нашенските търговци на автомобили втора ръка, защото са доста по-евтини от червените, купуват се само с лична карта и могат да се поставят на автомобил без TUV сертификат
 
До този момент унгарците не се интересуваха кой с какъв номер преминава щом регистрационната табела е на държава на ЕС и не правеха никакви проблеми. Сега обаче Германия е изпратила официално писмо  до своите унгарски колеги с молба на унгарска територия да не се допускат автомобили с жълтите транзитни номера.

Има и друга версия, според която са зачестили застрахователните измами и катастрофите с жълтите транзитни номера на български автомобили на територията на Унгария, което е накарало унгарските власти да предприемат подобна крачка.

Така в момента около 50 българи седят на сръбско-унгарската граница, защото жълтите им номера са иззети от колите им. По принцип няма как да бъде заменен и номерът на превозното средство в Унгария, ако то е закупено в Германия, така че единствения изход е използване на автовоз, който оскъпява возилото с около 400 евро.
 
Първият ден, когато Унгария е предприела мерките, някои от българите както се казва „минали между капките”, но от там нататък останалите български търговци са били все пак изненадани, че не се сблъскват със старата практика на компромис.
 
 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Как да внасяме коли от Германия?

    Преди около месец възникна сериозен проблем при вноса на коли от Германия. Колите с жълти рег. табели бяха спирани от движение в Унгария. Още тогав ...
    18.07.2012
    59 226
    30