Отидете към основна версия

6 114 19

Тримата тенори във Формула 1 (ВИДЕО)

  • формула 1-
  • люис хамилтън-
  • михаел шумахер-
  • хуан мануел фанджо

Шампионатът във Формула 1 за сезон 2019 приключва днес и вече официално Люис Хамилтън е световен шампион - за шести път в кариерата си. С това постижение британският пилот пренаписа водещите страници на хрониките във Формула 1. Този спорт, който има почти 70 годишна история на шампионатите, има нова подредба в челната тройка при пилотите за всички времена по спечелени титли. Промяната, е че Люис Хамилтън вече еднолично е на втората позиция, като изпревари аржентинската легенда Хуан Мануел Фанджо. Лидер продължава да бъде Михаел Шумахер с рекордните седем трофея.

Историята на най-великите пилоти започва да се пише почти с началото на шампионата във Формула 1. Първият победител през 1950-та година е италианецът Джузепе Фарина, който обаче не повтаря триумфа си. Още през следващия сезон на трона сяда 40 годишният тогава аржентинец

Хуан Мануел Фанджо

Той печели титлата още четири път от 1954-та до 57-ма. Остава в историята с безпрецедентния до днес факт, че триумфира на върха в най-елитното автомобилно състезание с четири различни отбора - Alda Romeo, Maserati, Mercedes и Ferrari. Наричан Ел Маестро, Фанджо има 24 победи от 51 състезания и все още е с най-високият процент победи.

Той е и първият майстор на дрифта на 4 колела. Известно е твърдението му, че "Трябва винаги да се стремиш да си най-добрият, но никога да не вярваш, че си такъв". За него настоящият крал във Формула 1 Люис Хамилтън казва, че е кръстникът на този спорт. Следващата, и всъщност най-голяма серия с победи, е на

Михаел Шумахер

Тя идва през 90-те и първите години на 21-ви век. За първи път германецът става шампион с тима на Benetton през 1994-та година и повтаря успеха си през следващия сезон. Пет години по-късно започва серия от още пет невероятни сезона, в които стъпва на световния връх с болида на Ferrari. Пословично е неговото сътрудничество с Рос Браун, чиято тактика също има безценен принос за успехите на Шуми.

По ирония на съдбата най-успешният пилот в един от най-опасните спортове няма сериозни катастрофи на пистата, но пострада фатално при падане на ски. Вече шест години Михаел Шумахер е будна кома, а семейството му пази в тайна здравословното му състояние. Знае се само, че то бавно се подобрява. И стигаме до настоящата звезда във Формула 1

Люис Хамилтън

Британецът дебютира през 2007-ма с McLaren и се качва на подиума още в първото си състезание, завършва сезона на второ място само на 1 точка от Кими Райконен. През 2008-ма става най-младият световен шампион - тогава на 23 години и 300 дни. Постижение, което е подобрено две години по-късно от Себастиян Фетел, който е с няколко месеца по-млад тогава, а в последствие натрупва четири шампионски титли. За първата си титла Люис се преборва в инфарктно състезание, като печели с изпреварване в последния завой на последна обиколка на последния за сезона старт - в Бразилия, и отмъква под носа трофея на Фелипе Маса.

За Хамилтън следват пет години без трофей, за да дойде моментът, в който той отново е на първата позиция, вече с тима на Mercedes през 2014-та. От тогава до сега, с едно изключение през 2016-та, Люис е неизменният победител. А в състезанието в Остин, Тексас си гарантира шестата в кариерата си световна титла. 34 годишният Хамилтън е считан за един от най-добрите пилоти не само на своето поколение, но и въобще в историята на Формула 1.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини