Отидете към основна версия

8 079 27

Уникален радар вижда всичко

  • радар-
  • радар-детектор

"Войната" между компаниите, разработващи радари, и полицията от една страна и фирмите, предлагащи радар-детектори и водачите на превозни средства от друга, датира от много време. Първите се стремят всячески да хващат нарушителите, а пък каращите по-бързичко шофьори се снабдяват с какви ли не приспособления, за да избегнат все по-солените глоби и наказания.

Сега благодарение на френските учени от ASSET (Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport), полицията е с едни гърди напред в тази своеобразна надпревара. Инженерите от ASSET изобретиха уникален радар, който на практика вижда всичко, при това от много по-далечно разстояние.

Освен че засича скоростта на даден автомобил, новото устройство "вижда" дали водачът и пасажерите са с поставени предпазни колани. Действието му на спира до тук. "Всевиждащото око" проверява от далечно разстояние дали автомобилът е снабден със задължителните стикери като винетки, гражданска отговорност и технически преглед. Още една от новите функции на най-модерния радар е да преценява каква е дистанцията между автомобилите и в случай, че тя е опасно малка, сигнализира на органите на реда.

Уникалният радар обаче си има и своите недостатъци. На първо място трябва да се отбележат неговите габарити. Той на практика представлява отделен прицеп, който се тегли като каравана. Антената му е сгъваема и "разгъването" и отнема доста време. Другият съществен минус е цената на радара, която е $80 000. Французите обаче уверяват, че много скоро ще бъде готова модернизирана версия, която ще е значително по-малка и по-лесна за използване от органите на реда. Едва ли обаче цената и ще е по-ниска, което в държави като нашата е добре дошло за системно превишаващите ограниченията за скорост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини