Отидете към основна версия

4 096 55

ФБР обвини Китай в кражба на автомобилни технологии

  • фбр-
  • китай-
  • технологии-
  • кражба

Китайците казват, че това не е кражба, а "обмен"

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви на конференция във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания (CSIS), че няма друга страна, която да представлява по-голяма заплаха в областта на интелектуалната собственост от комунистическия Китай.

По информация на The Guardian, в момента бюрото провежда около хиляда разследвания за кражби на технологии. През 2019 година бяха арестувани 24 души по дела, свързани с индустриален шпионаж в полза на Китай, а през 2020 г. са арестувани още 19 души, въпреки че годината току-що започна.

Изчислени са дори икономическите щети: кражбата на промишлени технологии струва на САЩ между 300 и 600 милиарда долара годишно. Китай активно използва академичната откритост на научните изследвания в САЩ, за да краде технологии, използвайки пълномощници в кампусите.

От Федералното бюро смятат, че заплахата трябва да бъде спряна чрез действията на цялото правителство на САЩ. Спирането на индустриалния шпионаж е много трудно, затова Рей призова компаниите да засилят информационната си сигурност, да прегледат линиите за доставка и да помислят внимателно, преди да започнат бизнес с китайски компании.

Въпреки че днес такова партньорство може да изглежда изгодно, в крайна сметка заплашва компаниите със загуба на интелектуална собственост. Китайците обръщат особено внимание на технологията на американските електрически превозни средства. Последното не трябва да идва като изненада, тъй като Китай е най-големият пазар на електромобили в света, а американските автомобилни производители най-накрая започнаха да вземат сериозно предимство в пазара на електрическите превозни средства.

Представителите на Поднебесната държава обаче отхвърлят всички обвинения. Китайското посолство във Вашингтон ги нарича „напълно неразумни“, а що се отнася до кражбата на технологиите, китайците заявяват, че това е: "обмен между Китай и Съединените щати, който насърчава по-дълбоко разбиране между двата народа и служи на основните интереси на двете страни".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини