Отидете към основна версия

14 028 29

Най-бързият четириместен автомобил в света е Koenigsegg Gemera

  • koenigsegg-
  • gemera

Въпреки че салонът в Женева беше отложен заради коронавируса, Koenigsegg представи именно в швейцарския град, първия си четириместен модел, който се нарича Gemera. Туристическото купе впечатлява със своя дизайн и характеристики.

Общо ще бъдат пуснати 300 Koegnisegg Gemera, като цената на всеки един екземпляр ще е 1.7 милиона евро. Интересните факти около този модел са много, като за начало трябва да отбележим, че това ще бъде най-бързият четириместен автомобил в света.

Koegnisegg Gemera стартира до сто за 1.9 секунди, а до 400 км/ч - за 20 секунди. Този резултат е постигнат благодарение на сложна хибридна инсталация. На предната ос е монтиран двулитров трицилиндров бензинов двигател с две турбини и с мощност 608 к.с. и 600 Нм максимален въртящ момент.

Отпред е наличен и електромотор с мощност 406 конски сили. Задните колела се задвижват от още два електромотора, които имат сумарна мощност 507 конски сили. Така системната мощност на хибридния силов тракт става 1 724 конски сили, а максималният въртящ момент - 3 500 Нм. Четириместният хиперкар може да измине 50 км в електрически режим и около 1000 км в хибриден режим.

Koenigsegg Gemera има необичайна едностепенна трансмисия с иновационен хидравличен съединител, който променя степента на приплъзване. В арсенала на купето, освен задвижване на четирите колела, е налично и напълно управлявано шаси. Корпусът е изцяло изработен от въглеродни влакна и като всички Koenigsegg автомобили и тук са монтирани врати тип гилотина.

В салона на Koenigsegg Gemera са налични четири спортни седалки и отделни сензорни екрани отпред и отзад. Виртуалните прибори са снабдени и с вграден жироскоп и са монтирани зад кормилото. Те се въртят заедно с волана, но благодарение на въпросния жироскоп, картината остава хоризонтална.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.

Свързани новини