Отидете към основна версия

100 175 175

Законни ли са дневните светлини?

  • дневни светлини-
  • закон за движение по пътищата-
  • красимир костов

След промените в Закона за движение по пътищата и въвеждането на задължително каране с включени светлини, освен традиционните спорове - "за" или "против" използването на фарове през деня, на които вече обърнахме достатъчно внимание - се пояиха и други въпроси свързани с т.нар. дневни светлини. Един от тях е: "Законни ли са дневните светлини?" Отговор на този въпрос дава Красимир Костов - главен инспектор в Пътна полиция при Генерална дирекция "Национална полиция"

"Законни са дневните светлини, които са монтирани фабрично при производство на новите автомобили. В България вече има много автомобили, които са с фабрично монтирани дневни светлини. Те се включват още със завъртането на контактния ключ. Всякакви импровизации - монтиране на самоделни дневни светлини с неподходящи крушки и нанасяне на корекции на рефлекторите, пробиване на отвори в тях с цел монтаж на допълнителни светлини са незаконни и терминът за това нарушение е "неразрешена промяна в конструкцията в превозното средство". Ако нямате нови дневни светлини, които са фабрично монтирани, не може да правите допълнения и следва да се движите с включени къси светлини през деня."

Ако не сте съгласни или искате да чуете мнението на "Пътна полиция" по други въпроси свързани с дейността на пътните полицаи, можете да зададете онлайн своите въпроси към главен инспектор Красимир Костов до 17 август в нашето ProИнтервю

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини