Last news in Fakti

16 Август, 2012 10:55 100 071 175

Законни ли са дневните светлини?

  • дневни светлини-
  • закон за движение по пътищата-
  • красимир костов

След промените в Закона за движение по пътищата и въвеждането на задължително каране с включени светлини, освен традиционните спорове - "за" или "против" използването на фарове през деня, на които вече обърнахме достатъчно внимание - се пояиха и други въпроси свързани с т.нар. дневни светлини. Един от тях е: "Законни ли са дневните светлини?" Отговор на този въпрос дава Красимир Костов - главен инспектор в Пътна полиция при Генерална дирекция "Национална полиция"

"Законни са дневните светлини, които са монтирани фабрично при производство на новите автомобили. В България вече има много автомобили, които са с фабрично монтирани дневни светлини. Те се включват още със завъртането на контактния ключ. Всякакви импровизации - монтиране на самоделни дневни светлини с неподходящи крушки и нанасяне на корекции на рефлекторите, пробиване на отвори в тях с цел монтаж на допълнителни светлини са незаконни и терминът за това нарушение е "неразрешена промяна в конструкцията в превозното средство". Ако нямате нови дневни светлини, които са фабрично монтирани, не може да правите допълнения и следва да се движите с включени къси светлини през деня."

Ако не сте съгласни или искате да чуете мнението на "Пътна полиция" по други въпроси свързани с дейността на пътните полицаи, можете да зададете онлайн своите въпроси към главен инспектор Красимир Костов до 17 август в нашето ProИнтервю


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Цветелина Георгиева

    48 2 Отговор
    пълната глупост отново. На мен може пък да ми се иска да си слова ЛЕД ДРЛ, за да не си товаря ел. системата и защото горят по рядко и така да спазя закона за пуснати светлини. Обаче бай .. решил, че българина трябва да живее 20 години назад във времето и това е. Я от МВР да си признаят бързо кой цървул с власт има фабрика за производство на крушки та поне да знаем заради кой е цлия тоя цирк и коя гуша е наред да бъде напълнена с законни пари този път

    Коментиран от #6, #8

  • 3 yellow

    37 2 Отговор
    Стига ни лъгахте че нещо се прави за наше добро! Не сме идиоти - когато е мрачно сами пускаме светлините. Права си Цветелина.
  • 4 Миро

    15 14 Отговор
    има идиоти дето и като вали дъжд не си пускат светлините "щото си виждат" а това че тях не ги виждат не се сещат. Трябва да е задължително за да не се разчита че няма идиоти по пътищата.
  • 5 Иван Костов

    14 1 Отговор
    Bravo Zvetelinche evala!
  • 6 Миро

    7 33 Отговор

    До коментар #2 от "Цветелина Георгиева":

    Забранено е за да си слагаш лед дрл сам, щото на мен може да ми се прииска да си сложа фар от влак и ти да катастрофираш заради мен. Аман от 18 годишни дето коментират законите, просто ги спазвайте за сега ще дойде и вашето време да ги променяте както смятате за редно.
  • 7 Симо

    62 1 Отговор
    Какви самоделни бе !? Имаш възможност да си купиш произведени дневни светлини от Филипс със сертификат които се признават в целия ЕС, само в България не може. Аман от глупаци инспектори, всичките в КАТ сте такива.
  • 8 Жоро

    9 29 Отговор

    До коментар #2 от "Цветелина Георгиева":

    кой точно те квалифицира да слагаш ЛЕД светлини, и как могат другите да са сигурни че те отговарят на какито и да е било стандарти? По автомобила не е разрешено да се правят каквито и да е било промени по основната конструкция, до и замяната с части, които нямат съответните сертификати, това че всички българи сме много големи тарикати, хитретци си е наш проблем от който очивидно страдаме само ние
  • 9 Виктор Георгиев

    21 2 Отговор
    то затова има техно тест слагаш си каквото ти е кеф и отиваш там да ти го прегледат дали е както трябва и да ти издадат документ за него и си решаваш проблема ама при нас всеки втори е "майстор" и си прави всичко сам.....
  • 10 JOE

    30 1 Отговор
    Ако бяха незаконни нямаше да ги произвеждат такива големи производители като филипс, осрам и хелла. Това че майора не е в час е друг проблем. За монтирането си има сервизи, който да ти ги монтират по определена схема.
  • 11 Karlo

    27 3 Отговор
    Въпросът е да се поглобяваме повече сега, за да има стимул за пътните полицаи да работят тази работа. Сега с новите камерите малко умря Петко с рушветите и всичко заминава към бюджета. Хората карат по-бавно, слагат си коланите, гледат да не пият като карат! За какво ще ни спират за рушвет сега по пътищата? Сега за фаровете. Дай 15-20 кинта и си ходи по живо по здраво. Като гледам към 10-15% от колите забравят да вкбючат фаровета си! Ще има хляб значи за брата пътен полицай!
    Иначе за по-старите коли ще правим модификации - връзване на късите на ключа за контакта. Пак е промяна, но полицаите не я виждат! Като не дават да се накичим с ЛЕД-ове като цигански катун, това ще правим. Има и релета за автоматични фарове. Пари на вятъра, както се казва.
  • 12 Миро

    9 14 Отговор
    Те автомат калашников произвеждат ама си има закон и според него за забранени за употреба! След внесеното изменение по колата трябва да минеш технотест! Ти не си в час не майора. До там сме се изродили в неспазването на закона, че казваме че щом никой не го спазва не може да има такъв закон.... Проблема е в центровете за технически преглед, там продължават да пускат всички, които успеят да стигнат с колата до там, дори това май не е задължително

    Коментиран от #23

  • 13 шофьорът

    32 1 Отговор
    Уважаеми колеги водачи,онези от вас които са със стаж зад волана примерно над 30години сигурно си спомняте каква бе атаката срещу халогенните крушки.Сега пък кесоновите фарове не отговаряли на стандарта,а за ЛЕД да не говорим.Повечето западни автомобили са с кесонови фарове фабричн,аз също карам служебен с такива фарове.В нашата държава имали нещо което да е в полза на потребителя?Вие младите отстоявайте интересите си,не се ограничавайте само до коментара пред компютъра!Желая Ви безаварийно пътуване!"ШОФЬОРЪТ"
  • 14 i500

    13 1 Отговор
    И пак нещо не става ясно-DRL като тези например, http://www.autopro.bg/drl-дневни-светлини-5-светодиода ,защо да са незаконни,ако се монтират според определените правила.Ако се отнася за онези тип "лампички за елха" дето са на метър и всеки резнал по 10-20 санта и си накичил предницата и стават все по масови-ОК нека са незоконни и без това са уникална простотия
  • 15 хм

    30 3 Отговор
    Аз да си кажа, че е пълна глупост да се кара на къси светлини. Така е като ни управляват тъпаци. Какви термини "неразрешена промяна в конструкцията" а коя е разрешена а защо мислиш, че само вие имате право да правите промени. Ако вашите промени са грешни какво да ви правим. Въпроса е да печелите пари това е! Относн отговора на Виктор Георгиев. Представи си че си обикновен човек идваш при мен аз съм шеф на отдела на техно теста ще те връщам поне 120 пъти докато минеш. Има всякакви изисквания те се променят едно изискване се изменя в друго и така. Никой не може да каже кое е правилно! Аз работя в лекарствения бизнес изискванията са ужасни, смешни и банални. Изискване пример? Как разбирате че персонала които е ходил до тоалетна си е измил ръцете след като е посетил тоалетната? Прости хора проста държава малоумни управляващи! БЕЗ СВЕТЛИНИ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН!!!
  • 16 Alfa_156

    27 0 Отговор
    Този майор съм го признал за най-голямото хахо в цяла България. Още от едно време когато рисуваше простотии в сутрешния блок.
  • 17 iko

    38 3 Отговор
    Ако си добавя радио-CD касетофон или ароматизатор борче, това си е промяна на конкстукцията от всякъде. Да не говорим за подла подмяна като смяна течноста ми в казанчето на чистачките.

    Управляват ни и създават законите ПЪЛНИ глуп*ци ...
  • 18 ЯКО

    20 2 Отговор
    Браво Цветелина добре е човек да има представа за какво става дума . Ще купуваме крушки някой има нужда от пари.Как си извъртат законите в тяхна полза не е истина .До кога ще търпим това управление а?
  • 19 иван иванов

    22 0 Отговор
    Този полицаи не е прочел НАРЕДБА 080 ; 086
    Допълнително монтираните дневните светлини са разрешени но трябва да си имат обозначение на стъклото и си имат определено място за монтаж. ПОЛИЦАИ ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА ОНОВА ПРЕДИ ДА СЕ ИЗКАЗВАТЕ НЕПОДГОТВЕНИ.
    http://www.rta.government.bg/n_uredba/naredbi_tip/naredba_080.pdf
    http://www.rta.government.bg/n_uredba/naredbi_tip/naredba_086.pdf
  • 20 scIROCco

    21 0 Отговор
    Докато си траем така, те ще продължават с абсурдните си закони и решения на "проблемите" ни. Народа ни не разбра, че не ние, а управляващите трябва да се страхуват от нас. Щом има толкова недоволни от тоя закон нека да не мърморят по форумите, а да действат и да си защитят интересите и правата.
  • 21 Лъчезар Стоянов

    31 2 Отговор
    Значи всички патрулки на кат с лампите отгоре са незаконни , защото не са монтирани фабрично
  • 22 Жоро

    21 7 Отговор
    Напускам страната!!! Борисов и компания унищожиха и малкото останало!
  • 23 JOE

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "Миро":

    Май не разбираш какво значи понятието сертификат. Това означава, че отговарят на определен стандарт (интензитетът на светлината трябва да бъде в границите между 400 кандела и 800 кандела), След като отговарят на тоя стандарт и са поставени в сервиза по описания начин, какъв технотест те гони. На технотеста само могат да измерят интензитета на светлината но това е логично да се прави на светлини без сертификат. Просто ти и повечето ченгета не обичате да се напрягате умствено и за това се стига до такива абсурди.
  • 24 лед

    11 0 Отговор
    Фирмените допълнителни LED са стандартизирани и имат сертификат съобразен с наредбите. Има изисквания за монтаж спрямо габаритете на автомобила - да не са по-навътре от 40 см и разстоянието между тях да не е по-малко от 60 см.
  • 25 Гост

    16 1 Отговор
    Конструктивна промяна по автомобила е промяна на конструкцията на автомобила. Светлините са просто светлини. Ако не заслепявам никой, защо да нямам право на избор - къси или светлини, които сам поставя на указаните места. Кой ще определи нов или стар автомобил да карам ?!? А вместо да си пишем по форумите защо просто не караме някой слънчев ден въобще без светлини да видим кой е застрашен и аз престъпник ли съм ако не искам да плащам излишно за гориво, крушки, акумулатори и алтернатори
  • 26 Лис

    2 14 Отговор
    Да, ако вградиш дневни светлини в бронята, това е промяна на конструкцията. След минаване на техно тест и получаване на протокол, можеш да се движип напълно законно така. И колко пък толкова много гориво ще ти изгори една крушка?
  • 27 Рено Меган

    8 3 Отговор
    жалко! бях си намерил 2 индустриални прожектора за предната броня
  • 28 ivo

    6 1 Отговор
    заради двама трима трима глупаци ще страдаме всички още малко и при Царя
  • 29 петясд дойчева

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "avtomobilen_fen":

    В закона пише, че може да се ползват дневни светлини и никъде не е определено, че трябва да са заводски монтирани. Това за заводския монтаж беше стара редакция, която в момента не важи.
  • 30 Gogo

    2 2 Отговор
    stava li da se kara na halogenni - farove za magla ???? Nqkoi da zn-e ... i bez tova ne gi polzvam.... ako moje nqkoi da kaje :D //nqmam bg...
  • 31 JOE

    7 0 Отговор
    Не само на къси светлини. Фаровете за мъгла дори не могат да се използват самостоятелно те са като допълнение на другите фарове и се използва само при намалена видимост.
  • 32 Георги

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "avtomobilen_fen":

    Аз предлагам освен с включени светлини да караме и с включен клаксон! Ако светлините през един слънчев ден помагали на слепците да правят по-малко катастрофи, то нека помислим и за нашите "глухи" колеги!
    Предлагам също така, тъщата да тича пред колата и да вика:
    Бегай, зето иде!
  • 33 PlimP

    5 0 Отговор
    ако отидеш да се ръснеш кинти з атехно тест и сътветно ако го минеш, после с пръст не могат да те пипнат
  • 34 лигльо

    15 2 Отговор
    ТЪПА ЧЕНГИДЖИИСКА ДЪРЖАВА !!!!! ДУМИ НЕМА С КВО ДА Я СРАВНИШ
  • 35 D0kT0pA

    13 1 Отговор
    Хора проблема не идва от там дали ще карате на къси или дневни а идва от корупционната гледна точка... В цял свят има стандарти за монтирането и качеството на дневните светлини. Не знам колегите които коментират технотестовете и плоското спазване на законите в родината но не смятам че е престъпление да се монтират сертифицирани дневни светлини... Интересно ми е само защо се лансират и съблюдават главно законите които засягат нормалния човек а не се стегнат антикорупционните мерки и защо не се стремим към развитие.. Определени (много) фигури си правят каквото искат с и в държавата а нормалните хора... всеки знае... Тъжна картинка....
  • 36 Gost

    9 2 Отговор
    Какво разбира тоя бе,хахах "промяна в конструкцията на автомобила" Прочети закона и тогава давай интервюта! Дневни светлини със сертификат и поставени по правилният начин следва да се използват и на коли на които не са поставени фабрично! И къде видя въобще коли със дневни светлини като изключим Ауди,ти си НЕКОМПЕТЕНТЕН БЕ и то КРАЙНО!

    Коментиран от #37

  • 37 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Gost":

    дневни светлини има в почти всички нови коли. Не е нужно да са с LED технология, може да са си нормални крушки, каквито са на моя Golf VI

    Коментиран от #77

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Karizmata

    4 2 Отговор
    Колега, ама то за това има очни прегледи, а ако не можеш да си го издържиш ще минеш в категорията на пътниците
  • 40 ЛимбоРок

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "avtomobilen_fen":

    1. В Закона за движение по пътищата е регламентиран терминът „Дневни светлини”. В чл. 70, ал.(3), изменена през 2006 г. е записано, че автомобилите имат право да се движат с включени Дневни светлини през деня.
    2. В Наредба № 86 е описано обстойно какви са изискванията към Дневните светлини и има препратки към Правило 87 на ИКЕ на ООН.
    3. В правило 87 на ИКЕ на ООН е описано какви трябва да бъдат характеристиките и маркировката на Дневните светлини. Ако те имат нужната маркировка и са сертифицирани в една Европейска държава, то би трябвало този сертификат да важи за всички държави-членки на Европейския съюз.
    4. В правило 48 на ИКЕ на ООН е описано как и къде трябва да бъдат монтирани Дневните светлини.
    5. В заключение – ако Вашите Дневни светлини имат нужните обозначения, доказващи, че са сертифицирани като „Дневни светлини” и са монтирани по стандарта, определен в Правило 48, то органите на КАТ нямат основание да констатират нарушение или, ако го направят, Вие можете да обжалвате този акт.

    Коментиран от #68

  • 41 мммм

    20 2 Отговор
    Доказано е, че включените фарове повишават разхода с около 70-80 ст. на 100 км. Ако една кола прави средно 1 000 км на месец. Значи зарежда 7-8 лв. повече гориво .
    На 4 000 000 коли в България - това прави 32 милиона лв. повече на месец наливаме в Лук Ойл.
    На печелившите честито !

    Коментиран от #42, #44

  • 42 ххх

    2 16 Отговор

    До коментар #41 от "мммм":

    Доказано е, че движението на един автомобил повишава разхода с пет до петнадесет литра на 100 спрямо държането й в гаража.
    Извода - като нямаш кинти, дръж си я в гаража........

    Коментиран от #46

  • 43 Бюлент Шахин

    1 6 Отговор
    Здравейте, главен инспектор Красимир Костов !

    Искам да ви попитам,дали е разрешено да се движа през деня със включени къси светлини и със включени халогенни фарове които са монтирани фабрично?
  • 44 лимонад

    2 8 Отговор

    До коментар #41 от "мммм":

    4 млн коли по 1000 км на месец .... - добре смяташ :).
    сигурно има и условност всичките тия 1000 км да са минати само през светлата част на деня и принципно да не караш на фарове досега.
    па то отпаднаха по тия критерии 1 000 000 коли. другите 3 000 000 едва ли минават по повече от 300-400 км /месец през деня било то заради малки населени места или просто други коли.
    та сметката е красива но никак не е вярна
  • 45 taliban

    1 5 Отговор
    Nezapalenite farove pulnqt budjeta!!!

    Коментиран от #47

  • 46 мармалад

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "ххх":

    @42 12месеца x 1000км = 12 000км. Е аз като съм навъртял за 2 години 80 000 и то 90% в светлата част? А като сложим автобуси, камиони и таксита с по над 100 хиляди гофишно?! Я излез с колата петък след обяд и събота през ноща. Дали пък през ноща са повече от 5 % от трафика през деня, а? И 300-400 на месец може да кара баща ти на село или като ходите веднъж седмично до село и обратно (през светлата част на деня!) иначе хората си карат по доста повече. Точна сметка едвали някой може да даде, но сметката определено е поне няколко десетки милиона в ПОВЕЧЕ от досега!
    @42 Не става въпрос дали имаш или не. Огромно лицемерие е да се правят на загрижени за здравето на хората (ще се види след година дали упрелите по пътищата ще станат значително по малко), а всъщност си пълнят бюджета с грешни пари. А какво става с екологията? Хората въвеждат зорлем Евро норми, ние зорлем повишаваме емисиите!? И пич, дано мама да не ти спре кранчето, че ще си седиш в гаража ;)
  • 47 тоя па

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "taliban":

    @45 май е обратното. Като знаеш, че ще се увеличат разходите на шофьорите с едни да речем минимум 30млн годишно и като се знае каква част са данъци и акцизи (горива)...
  • 48 бат' Ицо

    15 3 Отговор
    Извинявайте, но за мен Красимир Костов е доста некомпетентен в областта, независимо от заеманата от него длъжност в Пътна полиция - познавам изявите му още от журналистическия му период и за цялото това време е говорил и писал доста глупости... Що се отнася до личното ми мнение, изобщо не пречи да се монтират на подходящо място (обикновено вградени в престилката на автомобила) допълнителни светодиодни светлини, които да се използват през деня. По този начин почти няма да се хаби допълнителен ток и ще се смекчат последствията от глупостта на управляващите!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 .............

    10 4 Отговор
    Вчера от Кат ме глобиха,че като съм се прибрал у дома не съм си светнал лампата в коридора. 20 лева ей така за нищо.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ххххх

    12 3 Отговор
    Личното ми мнение на полицай е да се монтират допълнителни светлини на автомобилите, които не са оборудвани с такива. По този начин правиш малка инвестиция но спестяваш доста от покупки на крушки - доста скъпи при някои автомобили. А и не мисля, че нарушението си заслужава

    Коментиран от #76

  • 53 eiiiI

    11 1 Отговор
    ei DA SE MAHATE S TIQ FAROVE PREZ DENQ WE:@ NE STIGA CHE ZIMATA MI GORQT PO 2 KRU6KI ZA PO 20 LV AMI SA I LQTOTO 6E DAVAM O6TE PO 20 LV EI STIGA STE GRABILI NARODA WE :@ KAK MOJE DA STE TAKIVA WE ... I OT KRU6KI PO4NAHA PARI DA PRAVQT WE :@NE VI LI SE PRUSNAHA GU6ITE BEZDUNNI WE ?
  • 54 Тиква непоръбена

    12 2 Отговор
    Тъпотата е най-доброто качество на законотворящите напоследък. Велосипедистите с жилетки, колите с фарове, циганите с по две кебапчета за изборите, а каруците в София се управляват от последните безнаказано дори и в центъра. Да сте чули ченге да е успяло да вземе рушвет от каруцар?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 еииии

    18 1 Отговор
    абе мачкат ни яко ама един ден просто на народа ще му писне да бъде смазван и ще се дигне с молотовки,бухалки,кирки,камъни и кой квото намери и просто тогава няма да ни се подиграват и да ни гледат как се гърчиме като настъпени червеи и се чудим как да си нахраним децата... и ще започнат да си продават колите и именията за да огодят на обезумялия народ !!! В момента НИ пробват колко ще издържим и кога ли ще се сетим да се дигнем всички и да не се делим на села ,градове,квартали, а просто на БЪЛГАРИЯ като ЕДНО ЦЯЛО,НАРОДА Е НАЙ-СИЛЕН,народа управлява навсякъде,само тук си правят гъргара с нас...
  • 57 оня

    1 1 Отговор
    proveri si instalaciyata na kolata moya star taralyasnik ot1990 godina ot pet godini e u men i dosega kruska ne sim smenal kato vi marzi da zavirtite edin kluc na tabloto v nay dobriya slucay ste platite globa za koyato i az ne sim saglasen
  • 58 15398

    13 0 Отговор
    има и доста които през нощта ако има как няма да си пуснат фаровете какво остава през деня, крушките са най-малкия проблем трябва някой да го осъди за дупките и за винетките това не са пътища, ?!!??!?! не знам за какво се плащат данъци, винетки и застраховки ?!?!?!?!?!?
  • 59 bagera

    10 0 Отговор
    в закона, до колкото се сещам не е упоменато на какви светлини трябва да караш, питах познат катаджия и той каза така - че в закона не е упоменато на какви светлини трябва да караш къси -дълги или на габарит- пишело че трябва да си с включени светлини а точно какви не е казано, следователно явно може да си сложа дневни светлини!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #74

  • 60 Беден Даскал

    23 0 Отговор
    Понеже ми е доста стара колата, а нямам пари да си купя нова, защото съм беден даскал (480 лв/мес), електроинсталацията ми се товари прекомерно от непрекъснатото каране на светлини, често включване на охладителната перка в жегите и т.н. за това:

    1. Докато съм в задръстване, задължително изключвам светлините.
    2. Карам на габарити, и вместо да си гледам пътя, непрекъснато се оглеждам за пътни полицаи, които като ги видя веднага включвам късите. По този начин ставам опасен за движението и създавам предпоставки за ПТП, чудесен резултат от новия закон.!!!!
    3. Планирам да си купя законни светодиодни DRL, защото в тия жеги и слънце ще ми се запалят кабелите.

    В заключение, карането на фарове през деня в ГРАДА е пълна глупост
  • 61 Евлампи

    20 0 Отговор
    Интересно ми е защо ли изобщо някой задава въпроси на Красимир Костов. Не че имам нещо против човека, но неговото място е като участник в "Кой е по-по-най"..Тези, които са технически грамотни обаче, никой не ги пита. Ето сега-"Законни били дневните светлини,монтирани само в заводите"! И каква е разликата бе, г-н другарю майор?? Вместо LED светлини, които макар и китайски се виждат от голямо разстояние щото светят ярко, струват евтино и не товарят излишно а-ла, дай всеки ден +200W отгоре и на някой чимугарници по една шапка пари за крушки +смяна в сервиз!И 20 лв. глоба измислиха гумените тикви! Абе на тоя народ-тва му се пада, докато мишкува на домашно! А иначе към гусин Костов, който преди време в един сутрешен блок представи следната "формула за икономично шофиране-1АУ=2К.Б", или за лаици: едно подаване на газ=2 капки бензин повече!! разбирашли, ми се ще да задам въпроса: едно "СВЕТ" на всичките возила в селото и особено на тия 18 метровите,дето ел. консуматорите им за осветление прехвърлят 400W,на колко процентно годишно забогатяване на г-н В.Златев са равни? А сега де, другарю майор?
  • 62 диня

    10 1 Отговор
    до тиквата: много си в грешка,че циганите не плащат рушвет на катаджиите. жилетките за велосипедистите ,които карат на платно,където има движение на коли, спасяват живота на велосипедиста и спасяват шофьора от затвора, където ще иде, ако удари велосипедист без жилетка- защото е пълно с идиоти, особено вечер ,които въобще не се виждат откъм шофьорското място.
  • 63 Славчо

    18 0 Отговор
    всеки шофъор знае че е безсмислено да се кара на фарове през лятото но това го правят не за да спасят нечий живот а за да ни отресат с глоба :x
  • 64 диня

    0 18 Отговор
    до евлампи: твоят пост е характерен за бг-манталитета- всеки конкретен човек се мисли по-умен от всички останали. та и ти...костов ти бил крив за твоята простотия всъщност. защото костов говори като специалист, а ти като тиква. костов ти казва,че допълнителните лед-светлини СА НАРУШЕНИЕ като незаконна промяна по колата/съвсем друга тема/ и в това си качество СА НЕЗАКОННИ, т.е. неузаконени. ако искаш-върви в кат и си ги УЗАКОНЯВАЙ,може и да успееш. но просто така да се накичиш НЕ СТАВА. така мисли костов специалисти, а ти "мислиш" като една тиква, с извинение. но пък си вярваш и се експонираш тук с поста си.

    Коментиран от #80

  • 65 Иван Фамилия

    10 0 Отговор
    Защо другарю Костов не въведете каране на ръчна и цветни челници за шофьора и жена му
  • 66 буден гражданин

    14 0 Отговор
    ПРАВЯТ ГО ЗАЩОТО С ВКЛЮЧЕНИСВЕТЛИНИ АВТОМОБИЛА ХАРЧИ ПОВЕЧЕ ГОРИВО! - КОЙТО ЕН ЗНАЕ ДА МУ КАЖА ЧЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА КОЯТО СЕ ХАБИ ДОКАТО КОЛАТА РАБОТИ ХАРЧИ ГОРИВО!!!! 100 ВАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ КАЧВАТ РАЗХОДА НА ГОРИВО СРЕДНО С 0.2 ЛИТРА (200 МИЛИЛИТРА) НА 100 КИЛОМЕТРА ПРОБЕГ! ПИСА МИ ОТ ЕВРЕЙСКИ ЗАКОНИ!
  • 67 Юлиан Михаилов

    6 1 Отговор
    Za poreden pat se izmislq ne6to mnogo bezsmisleno spored men. Za zimniq period sam saglasen, no za lqtoto e napalno nenujno. Osvem 4e vdiga razhod, krushkite na kolite 6te se smenqt mnogo po-chesto, a i te ne sa bezplatni....
  • 68 Ма Як

    14 0 Отговор

    До коментар #40 от "ЛимбоРок":

    40 градусово Слънце с фарове го заслепявам, кеф :-) Следва нов закон - 4 мигача да мигат и клаксона да свири музика, че дан се блъснем у некой дирек с шапка и палка, дет иска да ни глоби :-))
  • 69 Миро

    9 0 Отговор
    В закона пише Каране на къси или дневни светлини. Никъде не пише че е забранено да се монтират допълнително. Така че г-н Костов, не подвеждайте хората. Забранено е да правят интервенции по фаровете. Но можете да си монтирате дневни светлини както се монтират допълнителните светлини за мъгла.
  • 70 manchooooo

    10 1 Отговор
    поредния на4ин да понапълним хазната 50 лева
  • 71 Jack Bauer

    0 8 Отговор
    Тук са прави полицаите, като гледам някои хора как си кичат колите направо приличат на коледни елхи :)
  • 72 МИМО

    2 1 Отговор
    EI STIGA STE ZA6TE !DA STE 4UVALI ZA NAREDBA 87 I PRAVILO 86 MAI POVE4ETO DETO PI6AT NE SA MI PRO4ETETE BE!KO GI ZA6TITAVATE TIQ KATADJII A? MNOGO QSNO E OPOMENATO V ZAKONA V EVROPA KUDETO NIE MAI NE SME E POZVOLENO A PRI NAS NQKVI TUPACI S 6APKI 6A MI KAZVAT KAK DA SI KARAM KOLATA I AZ IMAM DNEVNI SVETLINI I 6TE SI KARAM TAKA KOI MI PLA6TA VINETKI DANUCI GRAJDANSKI A 4ENGETATA LI PRO4ETETE NAREDBA 87 I PAK PLQMPAITE
  • 73 николай маринов

    13 0 Отговор
    Колеги , този човек е милиционер . Той може да глобява , да взима подкуп , но да дава съвети............някак си не е естествено . За мен карането на фарове денем през лятото е ЧИСТА ПРОБА П Р О С Т О Т И Я.
  • 74 ВИКТОР СЛАВОВ

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "bagera":

    Закона забранява карането на габарити, писали са ми за това акт
  • 75 МИЛЕН МИНКОВ

    0 1 Отговор
    stanah me po beter ot ovce be kvo zma4enie ima dali sa dnevni svetlini nali sveti daje i po dobre i o6te vednuj pro4etete naredba 87 s pravilo 86 i 48 i da vidim koi e prav tova e tam za onq maior kuv be6e !
  • 76 ВИКТОР СЛАВОВ

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "ххххх":

    Ако наистина си "полицай" ти нямаш мнение!
  • 77 ВИКТОР СЛАВОВ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Петър":

    Твоя "Голф 5" Отдавна не е "нова кола" колкото и да ти се идка да го изтъкнеш :)
  • 78 W124.021

    12 0 Отговор
    в крайна сметка, остана само да забранят движението на коли по стари от 5 години. защото тези коли уш изпълняват всички изисквания.
    От 6 г карам w124 от '90 г. от опит знам че издръжката и е 10 пъти по евтина от новите. а върши същата работа т.е. да ме носи от точка А до точка Б. Карането цял ден с включени светлини е вярно че повишава разхода и напълнява нечий джоб. При старите коли включването на къси светлини включва още табло, лампи на рег. номер отзад, които през деня са напълно ненъжни. заради това са се измислени дневните светлини. А те пък били незаконни......
  • 79 МИЛЕН МИНКОВ

    2 1 Отговор
    e kak mnogo qsno koto vsqko novo ne6to purvo vinagi e nezakonno za bg police
  • 80 МИЛЕН МИНКОВ

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "диня":

    brei tipi4no govori6 kato policai pulni gluposti sme6en si ДИНЬО ILI TAM KOT BE6E KO GI ZA6TITAVA6 BE A?4EL LI SI IZOB6TO ZAKAONA I NAREDBITE AAA ZEMI PRO4ETI PURVO PUK AZ UTRE 6TE SI KARAM NA DNEVNI SVETLINI ARE
  • 81 Boko Boko

    11 0 Отговор
    Здравейте на всички,който го е измислил тоя закон за фаровете е едноклетачен-как при 40 градоса денем и то в населенно място да караш на фарове,да вземе да си скъса дипломата ако има такава.А за майор Костов нямам думи, за монтиране на допълнителни дневни светлини,голям умник се извъди- да си рисува карикатурите там е най добър.Според мен някой да обяви по интернет дата и къде да се съберем да обсъдим и оспорим този ш...н закон.Ако трябва и по пътищата ще стоим,стига са се гаврили с бедния народ как да мо измъкнат и стотинките от джоба.
  • 82 Boko Boko

    8 0 Отговор
    Здравейте на всички,който го е измислил тоя закон за фаровете е едноклетачен-как при 40 градоса денем и то в населенно място да караш на фарове,да вземе да си скъса дипломата ако има такава.А за майор Костов нямам думи, за монтиране на допълнителни дневни светлини,голям умник се извъди- да си рисува карикатурите там е най добър.Според мен някой да обяви по интернет дата и къде да се съберем да обсъдим и оспорим този ш...н закон.Ако трябва и по пътищата ще стоим,стига са се гаврили с бедния народ как да мо измъкнат и стотинките от джоба.

    Коментиран от #83

  • 83 МИЛЕН МИНКОВ

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Boko Boko":

    pravilno suglasen sum i na men mi pisna da ni tup4at DOKOGA 6TE PRODULJAVA TOVA PITAM I AZ???????????
  • 84 umeren

    0 1 Отговор
    ne sa
  • 85 Иво

    9 0 Отговор
    Четете наредба № 86 чл. 17 и чл. 18 и Правило № 48 на ИКЕ/ООН и Закона за движение по пътищата чл. 70. Никъде няма текст, който да забранява ползването на допълнително поставени дневни светлини. Изискванията са към спазване при монтажа на определени отстояния между тях, от земята, от мигачите, както и за интензитет на светене. Изказванията на майор Костов са неофициални и са си някакви негови измислици, публикувани в интернет чрез профила му в ProИнтервю, в отговор на запитване. Не се водете по акъла на некомпетентни хора, изказващи се неподготвени. Нито един полицай до сега не ме е спрял за това че карам на дневни светлини, вместо с къси, а тези дни минах покрай доста, които се бяха заредили именно за лов на "тъмни субекти".

    Коментиран от #86

  • 86 МИЛЕН МИНКОВ

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Иво":

    PRAVILNO SUGLASEN SUM S TEB MNOGO TO4NO ETO 4OVEK KOITO E ZAPOZNAT I E 4EL !
  • 87 кирил

    11 0 Отговор
    категорично не съм съгласен с въвеждането на на къси светлини и през деня,1 вдига се разхода и това води до замърсяване на и без това мръсния въздух 2 съсипва се акумулатора и динамото защото се натоварват повече 3 светят също така и повече от 20 крушки без никакъв смисъл.ОБАЧЕ ТОВА ИМА ДОБЪР ЕФЕКТ ЗА ХАЗНАТА защото всичко това което се скапва трябва да се купи наново и това е данъци и акцизи и глоби и подкупи на полицай когато просто си забравил да си включиш късите. АЗ гласувах за това правителство но след тези мерки и повишаването на таксите за паркиране ще гласувам и за Волен ако върне старото положение .
  • 88 Гост

    5 0 Отговор
    Мен пък ме спукаха да ме спират, защото имам монтирани дневни светлини под фаровете. Абсолютно по всички европейски норми, със сертификати: буквата Е, цифрата на държавата, интензитети и дрън-дрън. Тъй като са ксенонови, са малко по-бели и полицаят казва: "Не се виждат на слънце". Ами как ще се виждат, бе, карам в три часа следобяд срещу слънцето, освен това ти си висок, а хората отсреща са седнали в автомобила. И се почват едни циркове, ще пишем акт, не няма да пишете, щото в ЕС е така ... Цирк! Последните дни си пущам късите, щото ми омръзна...
  • 89 пунчо

    11 1 Отговор
    Да принудиш хората да карат на фарове през летните дни над 35 радуса по целзий, не е парламентарно малоумие, а поредното тежко лобистко претъпление спрамо българите. Резултатите ще са трагични - ежедневно в летните горещини леки коли, рейсове и камиони ще горят като факли от възникналите пожари в ел. системите. Каквато е и целта на този престъпен лобистки закон, да скочат продажбите на нови автомобили. А българите, да плащат и да мрат. Ако някой провали ГЕРБ, това ще бъде маниакалният лобизъм, проникнал в управлението на държавата на всички нива.

    Коментиран от #92

  • 90 Иванов

    0 4 Отговор
    А бе хора вземете излезте малко навън или по-точно казано извън границите на Р България и ще видите, че в цяла ЕВРОПА е задължително карането на фарове(било то и дневни светлини) и никой не прави проблем от това. Като сте толкова загрижени за България защо си изхвърляте боклуците през прозореца, а не в кошчетата ?
  • 91 rrr

    6 0 Отговор
    http://i717.photobucket.com/albums/ww171/beautilicious-cosmetics/Superb-DRL.jpg

    На Шкода Супърб DRL-ите са долу до светлините за мъгла - иди обяснявай на родната полиция че това са дневни светлини. Всички са като полицая-журналист Костов - почват да ти обясняват едни приказки, ама то това не е точно онова... и затова сега санкция. Пише ли в закона че може да се кара с дневни - пише. Точка. Всички други извъртания по темата са с цел да напълнят джобовете на една определена група хора.

  • 92 sim

    6 0 Отговор

    До коментар #89 от "пунчо":

    До колкото си спомням в Австрия го отмениха, тъй като в града са се увеличили инцидентите с пешеходци и велосипедисти. В градски условия при наличието на множество движещи се светлини, се получава игнориране на останалите движещи се обекти като пешеходците, които няма как да "светят".
  • 93 кирил

    2 0 Отговор
    преди 12-13 години влизам във Сърбия от Унгария и веднага ме спира полицай и понеже карах микробус директно ми иска 10 марки, аз естествено питам защо, нищо не съм нарушил а той се хили и ми казва че за 400 км все ще наруша закона така че да плащам.това вървеше там докато полицията направи така че турците започнаха да минават през Италия а ние през Румъния сега след всички промени в закона които уж са за по голяма безопасност а идеята е полицаите да си вдигнат заплатите и да се позакърпи бюджета. може да се окаже че тези мерки ще накарат Турците пак да минат през Гърция и вече през Сърбия защото Сърбите се усетиха и забраниха на полицаите да се мяркат по магистралите за Европа и там вече няма глоби за това че си имал глупостта да минеш през страната им.
  • 94 Сашо Александров

    4 0 Отговор
    Здравейте, главен инспектор Костов,

    Какви са доводите да не може да се кара на хомологирани дневни светлини монтирани според изискванията „Светлините за движение през деня трябва да съответстват на изискванията на Правило 87, рев.2 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН), като на тях трябва да има съответната маркировка, предвидена в правилото.

    Монтирането им на автомобила трябва да съответства на изискванията на Правило 48, рев.5 на ИКЕ-ООН.”

    В Правило 87 е записано, че интензитетът на светлината трябва да бъде в границите между 400 кандела и 800 кандела. За сравнение – лампа с нажежаема жичка 100W има интензитет 100 кандела.

    В правило 87 се определя също така маркировката, която потвърждава, че продуктът е сертифициран като „фар за движение през деня” или дневни светлини. На стъклото на светлините трябва да има буквата „Е”, оградена с кръг. След буквата „Е” следва кодът държавата от Европейския съюз, която е сертифицирала продукта. Обикновено там пише „Е4” , което означава, че продуктът е сертифициран в Холандия. Обозначението за дневни светлини е „00RL”. В близост до знака „Е” трябва да е изписан и номерът на сертификата.

    В Правило № 48 е записано как трябва да бъдат монтирани дневните светлини. Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. и
  • 95 Евлампи

    6 0 Отговор
    До Динята по #64: Колега,извинявай,ама да не си от рода на Костов, че толкова вътрешно вземаш всичко и си постоянна опозиция? Не ми обяснявай точно ти за това кое е промяна по конструкцията на автомобила ако е удобно! Ако сме конкретни по темата- да законни са дневните светлини особено щом са приети със закон! И ползването им е препоръчително според мен точно заради такива капацитети, които са сила зад клавиатурата, а зад волана казват "извинявай колега, не те видях"! Работата е там Диньо, че ти или си роднина на майора Костов,или СИ майора Костов, или изобщо
    не си в час с изпълненията на въпросният елемент и ако той за теб е специалист, значи е време да прегледаш земеделските теми или други по избор, но остави автомобилния транспорт! Казвам го,тъй като съм сърбал попарата на тези "специалисти"! Щото моето лично мнение е, че ако курса за водач МПС беше поне на половина от нивото преди 20 години, движението щеше да е цветенце и подобни дивотии изобщо нямаше да се мислят дори! Би трябвало да се обърне внимание на квалификацията на първо време, а за всички останали в Европата хич не ми е зор, така, както на тях не им е зор за доходите в България!Ти сигурно си от хората,които като карат по тесен път с много завои и свирят с клаксона да не би ако има отсреща някой и тъй като не можеш да реагираш адекватно на къса дистанция да не би да катастрофираш. И ако обичаш, не давай компетентни мнения за това на кого циганите плащат рушвети, щото гаранция на е е на КАТаджиите по улиците! Що се отнася до "киченето"-не ми е много ясно какво точно дефинираш по този начин, но не ми е ясно и защо едни прилично монтирани в предната броня светодиодни светлини да са "промяна в конструкцията" за някой, освен ако не се защитават интереси! Да не съм отрязал рамата случайно? Отделно от това-при работа,т.е. светене, фаровете окомплектовани с нажежаема жичка се нуждаят от охлаждане! При нощен хлад няма проблем, при дв-ние с по- висока скорост също, но при 50 градуса на слънце и допълнително напичане от ДВГ и клеченето по задръствания, дали е нужно да обяснявам какво се случва, или ти стига въображението?
  • 96 Захари

    7 1 Отговор
    Не е вярно,че в Европа с въведени дневни светлини,точно водещите Германия,Франция,Австрия и др.нямат такова задължение.И те за това са водещи,защото се управляват от умни,образовани хора и най-важното-демократи!Затопляме Земята и ще я унищожим.Разход на гориво,температура на двигателите,невъзможност за преценка на дистанциите.Само отрицателни ефекти.Депутатите са хора,които не ходят редовно на работа,нямат съвест и респект като специалисти,особено в инженеро-техническо отношение.Законите се сменят като упражнения за сутрешна ведрина!Срам и резил!!!
  • 97 гост5555

    5 0 Отговор
    Малоумна държава.В 21 век да не можеш да си монтираш дневни светлини на колата.Не всички живеем в Бояна и караме С класи и бмв 7 серия на по 1-2 години.Погледнете положението по пътищата, какви е дупки какво е нещо.Погледнете цените на горивата.Бавни като мокар парцал истисквате народа.
  • 98 пр

    4 0 Отговор
    Костов като си такъв велик катаджия кажи къде в закона е формулировката на понятието "дневни светлини"??? Май няма??? Затова аз карам на габарити в града , а извън града на къси....

    Коментиран от #100

  • 99 шофьор

    2 0 Отговор
    карането със запалени фарове през деня щяло да намали ПТП.А дали е така?ЗАЩО ОТ КАТ КАТО ИСКАТ ДА НАМАЛЯТ "ПТП",ПРОСТО НЕ ПРИЛОЖАТ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА?!там всичко е регламентирано.струва ми се,че приятеля на месията отново ще спечели пари,защото ако на мен разхода на гориво се повиши с Х%,то за N-броя автомобила с по колко тона на ден ще е?!А?
  • 100 от "шофьор"

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "пр":

    колега,направи си справка със ЗЗДП,за да не отнесеш плувката.понятие дневни светлини може да няма,но габаритите пък се използват,когато си спрял за да се обозначиш,в тъмната част на денонощието.то и тези с жълтите"буркани"си мислят,че трябва да им се дава предимство....
  • 101 ммм

    3 1 Отговор
    Никъде по света не е задължително да се кара на фарове целогодишно!!!!!!!Това е поредната измама на това управление!!!!!!!!

    Коментиран от #110

  • 102 марино

    4 0 Отговор
    Чували ли сте приказката:"като кажат,че сестра ти е к....ва иди доказвай,че нямаш сестра"?Разказвам ви една случка с мой приятел,който има Пасат 2011г.Колата има една екстра,която подпомага на тъмно и включва фаровете за мъгла на ляво или на дясно в зависимост от това на къде въртиш волана.Та той прибирайки се от Боровец на околовръстното на Горубляне прави ляв завой.Това се случва в 23:00ч.И веднага го спира полицая от караулката и му казва: "и кво ше праиме сега.Не стига,че караш с включени фарове за мъгла,а на всичкото отгоре единия ти е изгорял".Приятеля ми започва да му обяснява,че това е екстра на колата и т.н.Полицаят казва:"ти на мене не ми обяснявай какви екстри има колата".И така разправии един час.Проблема е ,че 90% полицаите не познават законите и разпоредбите.Аз също си монтирах LED дневни светлини,но след този разказ отказах да ги ползвам.
  • 103 подкуп

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "avtomobilen_fen":

    1. В Закона за движение по пътищата е регламентиран терминът „Дневни светлини”. В чл. 70, ал.(3), изменена през 2006 г. е записано, че автомобилите имат право да се движат с включени Дневни светлини през деня.
    2. В Наредба № 86 е описано обстойно какви са изискванията към Дневните светлини и има препратки към Правило 87 на ИКЕ на ООН.
    3. В правило 87 на ИКЕ на ООН е описано какви трябва да бъдат характеристиките и маркировката на Дневните светлини. Ако те имат нужната маркировка и са сертифицирани в една Европейска държава, то би трябвало този сертификат да важи за всички държави-членки на Европейския съюз.
    4. В правило 48 на ИКЕ на ООН е описано как и къде трябва да бъдат монтирани Дневните светлини.
    5. В заключение – ако Вашите Дневни светлини имат нужните обозначения, доказващи, че са сертифицирани като „Дневни светлини” и са монтирани по стандарта, определен в Правило 48, то органите на КАТ нямат основание да констатират нарушение или, ако го направят, Вие можете да обжалвате този акт.
  • 104 подкупил

    1 0 Отговор
    Трябва да бъдат спазени определени правила. На официално запитване от страна на LUXIMA към ТехноТест беше отговорено следното:

    „Светлините за движение през деня трябва да съответстват на изискванията на Правило 87, рев.2 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН), като на тях трябва да има съответната маркировка, предвидена в правилото.

    Монтирането им на автомобила трябва да съответства на изискванията на Правило 48, рев.5 на ИКЕ-ООН.”

    В Правило 87 е записано, че интензитетът на светлината трябва да бъде в границите между 400 кандела и 800 кандела. За сравнение – лампа с нажежаема жичка 100W има интензитет 100 кандела.

    В правило 87 се определя също така маркировката, която потвърждава, че продуктът е сертифициран като „фар за движение през деня” или дневни светлини. На стъклото на светлините трябва да има буквата „Е”, оградена с кръг. След буквата „Е” следва кодът държавата от Европейския съюз, която е сертифицирала продукта. Обикновено там пише „Е4” , което означава, че продуктът е сертифициран в Холандия. Обозначението за дневни светлини е „00RL”. В близост до знака „Е” трябва да е изписан и номерът на сертификата.

    В Правило № 48 е записано как трябва да бъдат монтирани дневните светлини. Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм.

    Пълните текстове на Правилата могат да бъдат намерени на Интернет адрес: http://www.rta.government.bg/n_uredba/pravila_oon/pravilaoon.html .


  • 105 Марин Борисов

    6 1 Отговор
    ..."Видяла жабата, че подковават вола и вдигнала краката"... Лично моето мнение е, че светлините през деня, когато той е ясен и слънчев, независимо от годишния сезон е , че са напълно излишни за нашите геогграфски ширини! Аз съм се убедил, че през деня светнатите фарове заслепяват и автомобилът, който идва срещу теб не става по - добре забележим. Има логика, че разходът на гориво и отделяните вредни емисии се увеличават с нарастването на консумацията на ток. Това едва ли е убягнало на законодателите / НС/. По скоро се разчита, че разсеяният и угрижен нашенец редовно ще забравя да си включи светлините и - хоп материален стимул за републиканския бюджет. Добре, и това ще се преживее, то историята го е доказала - унизяван и пренебрегван народ / а народните ни избранници уж представляват нашите интереси, защото и те са тръгнали от народа, ама то ... пази боже- сляпо да прогледне.../ Трагично остава обаче положението с наднормените шумове , които отделят немалка част от МПС - тата. Тези децибели от разните "Ремус" и други скопени гърнета травматизират стократно по- вече от запалените светлини, както през деня така и особено през нощта. За там нищо не казва господин Костов, нито господата законотворци. Ако са слепи и им трябва през деня светлина, за да ни забелязват, то трябва яко да са глухи , за да не чуват тези гърмежи от МПС - тата на разни комплексирани лумпени. Е господа - КАТ къде е ? Комисиите при годишните технически прегледи къде са ? Или пак да се обръщаме към Господин Премиера - молим да спрете безобразието по пътищата на Родината, причинявано ни от самозабравили се водачи. Както поставяте камери, поставяйте и шумомери и налагайте здрави, ама много здрави глоби! Защото едно е да ти се случи да ти прегори гърне, друго е да го обезкостиш или замениш с нестандартно такова, което да ти отвее перчема с децибелите си.
  • 106 nbvc

    2 0 Отговор
    С тези светлини само проблем си навлякоха. Искаха да имитират някой пък се получи съвсем друго.
  • 107 Сиско

    9 0 Отговор
    на изборите им покажете трябва ли да караме на светлини през деня
  • 108 Атонас Янков

    6 0 Отговор
    нали трябва да ни отвлекат вниманието от кражбите на новите ,а че бензина стана 2,74лв но колкото повече толкова по добре за Лукойл и Б,Б
  • 109 abv

    5 1 Отговор
    Всеки има право и в това няма нищо лошо. Включените фарове наистина се забелязват и според неизвестна статистика отнякъде доказват, че намаляват произшествията. В същото време е вярно и че разхода е доста по-висок на гориво и е ясно в джоба на кой ще иде разликата, а на тези които не вярват просто да сипят един литър на празен резервоар и да го пробват по двата начина и ще се убедят в драстичната разлика. Късите светлини изразходват от 140w-160w в зависимост от автомобила. Динамото произвежда между 600w-700w, което прави 1/4 от капацитета му. Проблема за 90% от произшествията е несъобразената скорост и алкохола. Първото се решава със спазване на скоростта, но това зависи не от държавата, а от всеки един водач. За второто нямам коментар.

    Коментиран от #113

  • 110 Kvo da kaja ...

    0 2 Отговор

    До коментар #101 от "ммм":

    Това не е вярно.
  • 111 Иво Маслинков

    1 1 Отговор
    Като причина за катастрофите е и липсата на климатик в големите жеги. Хората ги унася за сън и рефлексите се забавят, в най - лошият случай могат да заспят шофирайки. Няма да е зле забраната за тежкотоварни коли при жегите да се разшири и за леки автомобили, без, или с неработещи климатици.
  • 112 митко

    0 1 Отговор
    montirate si dnevni svetlini svarzvate gi kam klucha za zapalvane i skrivate dopalnitelnoto kopche nqkade i kato vi sprat kazvate zavodski sa i gotovo izgasqte kolata pali te q i gotov.Az taka pravq
  • 113 Стойо Табаков

    0 1 Отговор

    До коментар #109 от "abv":

    И как ги изчисли тия 140 - 160w, като стандарт за всчики автомобили 55-60w? 55W крушка на хонда, изразходва толкова ток, колкото и на жигула.
  • 114 Марто

    6 1 Отговор
    2 предни светлини по 55вата = 110 вата + предни и задни габарити минимум 4х5вата = 20 вата, осветление на уредите по таблото мин 20 вата, осветление на задния номер мин 10 вата - събери и ще видиш, колко прави сбора ....
  • 115 Илиян Милков

    6 1 Отговор
    Е няма ли край простотията!?
  • 116 мъфи

    4 0 Отговор
    това със светлините си е чисто комерсиална история.повече разход на гориво-повече акциз.повече глоби-повече пари в бюджета.Изгоряла ти крушката-глоба.Можеш ли да разбереш кога е изгоряла през деня(нямам на предвид новите автомобили
    макар че и с един фар се вижда дали идва автомобил
    пък и защо ли ги искат тези медицински като всички водачи са слепи
    и не могат да видят лека кола ли идва или ТИР че трябва да караме със светлинии
  • 117 Петър

    3 0 Отговор
    нЕма !
    ...щото ко свърши, маса народ ще си отворят очите и ушите..., а това както сидурно се досещаш - Е НЕУДОБНО ЗА ОНЕЗИ КОИТО ИСКАТ "ОВЦЕТЕ" ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО "ОВЦЕ" !

    Само едно не им е ясно... че в следващия им живот - те самите ще бъдат преродени като овце !...махалото винаги се люлее...
  • 118 вуьо

    4 0 Отговор
    фъндъкова прави синя зона, за да намаля вредните емисии, депутатите гласуват каране с включени светлини - факоф на екологията. За ква екология и за ква синя зона говорим тогава ? ако единия спести нещо, другия че го навакса тройно. Тия че немат връзка помеждуси, нямат, ама нас ни цакат двойно
  • 119 DDDDD

    2 1 Отговор
    Здравейте, главен инспектор Костов!

    Нямам нищо против фаровете, но трябва да следите шофьорите които карат с ксенони и не регулирани фарове, защото те са РЕАЛНИ УБИЙЦИ!!!
  • 120 яяяя

    1 1 Отговор
    Здравейте, главен инспектор Костов!

    Нямам нищо против фаровете, но трябва да следите шофьорите които карат с ксенони и не регулирани фарове, защото те са РЕАЛНИ УБИЙЦИ!!!
  • 121 яя

    2 1 Отговор
    Здравейте, главен инспектор Костов!

    Нямам нищо против фаровете, но трябва да следите шофьорите които карат с ксенони и не регулирани фарове, защото те са РЕАЛНИ УБИЙЦИ!!!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 промит мозУк

    0 0 Отговор
    до 111. еееййй лудите не свършват " задължителен климатик " а стига простотия !!!!
  • 124 симеон

    3 0 Отговор
    другаю костов бихте ли ми обяснили какво точно ще пише в акта който би трябвало да ми напишат катаджиите ако карам с нефабрични дневни светлини
    така че да издържи в съда защото закона се спазва дословно ако няма забраняващ текст значи няма забрана интересно на какво мнение ще са съдиите които така вадят очите на властта и имат да си връщат на мвр
  • 125 симеон

    4 0 Отговор
    и не си мислете професор костов че като слагате глоби под 50 лева няма да обжалваме защото ще подадем колективна жалба и тогава ще се изложите много здраво
  • 126 comment

    4 0 Отговор
    Лобистко законодателство. Раята само да изпълнява безумни разпоредби!!!
  • 127 Гост65

    4 1 Отговор
    Мисля , че тази разпоредба ще бъде отменена чак след като се установи че е станала причина за повече от 10 катастрофи. На редица автомобили които нямат "дневни" светлини при включването на къси осветлението на арматурното табло автоматично се затъмнява. Това води до големи неудобства при управлението на климатичната уредба, радиото и др. в слънчеви дни. При такива случаи ненужното отвличане на вниманието на водача може да бъде фатално, но за това никой не е помислил... С колко ли недомислици ще се сблъскаме още...
  • 128 gost5

    2 0 Отговор
    за връзкарите ,играчите няма глоби .само за раята.да се върнат законите на хан крум и да се национализират банките и ще се оправим
  • 129 подкуп

    4 0 Отговор
    Онзи ден зададох доста коректен и същевременно неудобен въпрос на Костов за хомологираните дневни светлини в рубриката Проинтервю и въпросът ми бе отхвърлен и не ми се даде адекватен отговор!!!
    Когато върху стъклото на дневните светлини има знак за хомологация,сертификат номер и канделите са 600,и са монтирани по правило 87 ИК ООН,дневните светлини са абсолютно законно поставени и могат да се използват!!!
    ХОДЕТЕ СИ В КЪЩИ КОСТОВ И НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ ОТ ТАМ!!!
    КАТ ИСКАТ ДА ЛАПАТ НОН-СТОП !!!
  • 130 "овча" купел

    5 0 Отговор
    Този Костов,дали е онзи от БТВ???
    Какво означава фабрично г-н ???
    Европа издава сертификат за дневни светлини като указва и правилник за монтаж на- обаче тук не ВАЖИ!!!
    Монтирал съм такива на своя автомобил които са означени с "Е4" правилника за монтажа също е спазен, и сега чакам някой местен "шериф" да ме спре и напише акт.При обжалването ще поканя и някоя медия много ми се иска да репортажа да го води М. Бенатова. Да видим съда какво ще каже !!!
    Хайде хора събудете се!!!!
  • 131 симеон

    8 0 Отговор
    нека да се обади някой който е глобен за това че кара с нефабрични дневни светлини ще помогна финансово за адвокат
    [email protected]
    ще се радвам да има и други като мен нека им разкажем играта
  • 132 Кой кой е?

    2 2 Отговор
    За тези които казват, че сме единствени по отношение на каране с включени светлини през деня - публикация на сайта на OSRAM:



    How do other EU countries deal with the issue of daytime running lights?

    The European Commission generally supports a uniform solution regarding daytime running lights and has decided that all new cars must be fitted with DRL's as of 2011. Until then there are different rules in the countries.
    The following overview offers information on the current status (June 2009, source: ADAC - no responsibility is taken for the correctness and completeness of this information):

    All-season compulsory daytime running lights in:
    Bosnia-Herzegovina, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Hungary*, Iceland, Italy*, Latvia, Lithuania, Macedonia, Montenegro, Norway, Poland, Romania*, Russia*, Slovakia, Slovenia and Sweden
    * on motorways and outside towns

    Winter half year compulsory daytime running lights in:
    Bulgaria (1. November until 31. March), Croatia (last sunday in October until last sunday in March)

    Limited duty of daytime running lights in:
    Portugal - only on the IP5 from Vilar Formoso to Aveiro

    Recommendation of daytime running lights in:
    France, Germany and Switzerland

    Prohibition of daytime running lights only in:
    Greece (except vehicles with automatic DRL's)

    In addition - in some countries like Croatia, Macedonia, Montenegro, Russia, Serbia, Slovakia and Spain - you have to carry replacement lamps with you. This is also recommended in Czech Republic, France, Hungary, Norway, Portugal and Slovenia. Also in that case, spare lamp kits with lamps for fundamental lighting functions are very convenient.

    И за тези които твърдят, че дневните / така наречените DRL светлини - ама сертифицирани/ са незаконни, нека седне и да прочете - има доста написано тук /и не само тук/ за законността им! Законни са! А като Ви спре полицай и реши да Ви пише акт, кажете му че ще го съдите лично него - за това, че е некомпетентен, не познава закона и поради това не му е мястото на пътя да контролира. Още повече, че Ви е загубил от времето - вашето време и вашите ангажименти, са и ще "отидат на кино", а него вятър го вее на бяла кобила - въобще не го еня, че Вие ще се редите по опашки в КАТ, ще подавате възражения, ще отсъствате от работа, ... / тук въобще не става въпрос за това, когато наистина сте направили нарушение - без колан, с телефон, на червено .../ И ако случайно се случи така, че да Ви отменят наказателното постановление - за този който Ви го е съставил няма да има никакви последствия. Та за това - завеждате дело срещу конкретното лице - автоконтрольор или какъвто се води на длъжност - пише го в АУАН - искате му данните - имена, длъжност, отдел и управление. Ако не желае да Ви ги предостави на момента звъните в полицията - разговорите се записват - и обяснявате всичко. После звънете на някой да дойде възможно най бързо за свидетел. И на края ще видим кой кого. Не се оставяйте да Ви мачкат задръстени , които по незнайно какъв начин са се докопали до службица.

    И умната на пътя - има и други!

    P.S. Полицайте защо си мислят, че не нарушават закона след като изключително редовно карат без фарове /те и колани не слагат, и по телефона си говорят без слушалка, и на червено минават, .../. И как може да им се състави акт на тях?
  • 133 Harry

    1 0 Отговор
    Естествено, че ще ги изкарат извън закона и тия светлини.....просто другарите не ги устройва да си "мега видим" на пътя с по-малко от 10 вата....друго си 100+ вата.
    Нали това беше идеята - да сме супер видими за другите участници. ДРЛ-ите са по-видими от фаровете на някои коли. То като са нефабрични не значи, че са неефективни. Ми то радиото, джантите и куп друге неща не са фабрични, но няма да отнеса акт за тях. В другите държави тая тъпотия я няма, ама ние ще сме откивателите на топлата вода. Работят си ни през гащите, а ние се наместваме да им е по-удобно....Тия фарове могат да спасят живот само и единствено, ако част от парите, които олигарсите ще приберат се дадът за лечение на хора ! Да, ама това няма да стане щото мафията не дава !
  • 134 Harry

    2 0 Отговор
    Естествено, че ще ги изкарат извън закона и тия светлини.....просто другарите не ги устройва да си "мега видим" на пътя с по-малко от 10 вата....друго си 100+ вата.
    Нали това беше идеята - да сме супер видими за другите участници. ДРЛ-ите са по-видими от фаровете на някои коли. То като са нефабрични не значи, че са неефективни. Ми то радиото, джантите и куп друге неща не са фабрични, но няма да отнеса акт за тях. В другите държави тая тъпотия я няма, ама ние ще сме откивателите на топлата вода. Работят си ни през гащите, а ние се наместваме да им е по-удобно....Тия фарове могат да спасят живот само и единствено, ако част от парите, които олигарсите ще приберат се дадът за лечение на хора ! Да, ама това няма да стане щото мафията не дава !
  • 135 Joro

    2 0 Отговор
    Пак изчетох Правило 87 и Правило 48 на ИКЕ/ООН и никъде не видях да пише, че дневните светлини трябва да са монтирани в заводски условия. Така, че Красимир Костов да седне и да вземе да прочете малко, преди да се изказва. България е приела тези две правила!
  • 136 Боби

    2 0 Отговор
    Той да вземе да прочете и какъв е климата в страните който е задължително целодневно включени светлини
  • 137 ABT Sports Line

    2 1 Отговор
    Добре де аз например ползвам модул който намаля процентно силата на светене на дългите. В моят случай на 30% и мога да кажа че се виждат все едно съм на къси няма никаква разлика. Правил съм експерименти аз карам друга кола а моята я кара познат срещу у зад мен и възприятието е все едно е на къси.
    И тея бастуни ще ми кажат че не са законни понеже не са заводски.
  • 138 Светльо

    3 0 Отговор
    Поредната простотия. Ние сме 3 -тата или четвърта страна в Европа която въвежда целогодишно да се шофира на включени светлини!
    Не сме нито със скандинавски климат нито пък вали 10 месеца в годината и е мрачно както в Англия. Говорят за екология, да намаляваме вредните емисйи, а същевременно внасят законови промени, които влияят негативно на Екологията!
  • 139 Светльо

    1 0 Отговор
    Поредната простотия. Ние сме 3 -тата или четвърта страна в Европа която въвежда целогодишно да се шофира на включени светлини!
    Не сме нито със скандинавски климат нито пък вали 10 месеца в годината и е мрачно както в Англия. Говорят за екология, да намаляваме вредните емисйи, а същевременно внасят законови промени, които влияят негативно на Екологията!
  • 140 бтб тбт

    1 0 Отговор
    Другари, има закон, там е написано добре-може да си монтирате саморъчно по схемата дневни светлини, но да имат сертификат.
    Проблема е че полицаите не могат да го проумеят, и призовавам Цв.Цветанов, да излезе по телевизията и да обясни, щото в Бг. това важи, какво ще кажат по телевизията.
    Обръщам внимание, не карайте на дълги светлини, забранено е, и нарушава зрението на тези които срещате!!!!!
  • 141 Андрей Илиев

    3 0 Отговор
    Пичове рефлектора на дългите е със съвсем различен светлинен сноп от късите...Наистина е вариант на 30%...но замислете се че температурата във фара при 40 градусова външна такава е доста сериозна, тъй като ако се опитате да задържите светеща крушка с ръка,ще се изгорите 100%.А на рефлектора тази жега му идва в повече,както и слънцето напича си замирисва на обелен и съсипан рефлектор,респективно безполезен нощен фар...или нещо такова.Та от всичко казано ви съветвам да си закупите ДРЛ дневни светлини (разбира се сертифицирани и поставени правилно) и си решете всички грижи,това категорично не е забранено,а изисква лиценз,но в БГ няма такава понятна апаратура която да докаже нещо и да го лицензират ...но кому е нужно,след като продуктът е сертифициран в ЕВРОПА...останалото си е БГ КАТ рекет...със запазена марка.
  • 142 mordohy

    3 1 Отговор
    Какво означава:"заводски монтирано".
    По тая логика не трябва нито да слагаме нови модели гуми, крушки, масла, спирачна течност, накладки, лагери....
    Списъкът може да е много дълъг.
    Ситуацията е точно както, когато се появиха халогенните лампи. Пак бяха забранени от разни дувари с проблеми в простата и старческо оглупяване.
    Същите , карайки раздрънкани Лада Нива , определят скоростта по пътищата и слагат знаци, спрямо наличието на голям шеф .
    Абе....
  • 143 Пламен

    2 2 Отговор
    Карането постоянно на къси не е много приятно. На много коли в този режим се затъмнява осветлението на приборите (и на мойта също). При някои като Тойота Корола приборите въобще престават да се виждат - оставаш без табло. Но съм твърдо "ЗА" постоянни светлини. Защо? Защото по нашите пътища е пълно с неколегиални, безотговорни и т.н. водачи. Карат в сумрак, при ниско слънце отзад, в дъжд, сняг, мъгла, шарена сянка без светлини. Че дори и по тъмно. И не съм видял катаджия да глобява, или поне да направи забележка на такъв. По добре е тогава всички да светим. Освен това съм и колоездач. Минавам по 4000км годишно с колело и повярвайте ми, много по-комфортно ми е, когато колите са със светлини. От две години съм със светодиодни DRL и не съм имал проблеми, а с колата минавам по 30000км годишно. Мисля, че това е най-доброто решение и от гледна точка на сигурност, и на екология.
  • 144 Теодор

    0 1 Отговор
    Трябва да се измисли някоя организация, която да може да гложява КАТ. Веднага ви давам пример за Пазарджик, от където съм аз и където карат с нефабрична ксенонова система и като капак не е 35 ватова, а 55. А на мен си ми ръснаха глобата, че карам с ксенон. Дружелюбния полицай като ми каза, че ще ми пише акт заради ксенона аз изришно го помолих да си включи фаровете, защото знам коя патрулка все още е с ксенон, а на тази не беше свален. Та колегата му беше доста дружелюбен и ги включи и съответно аз им зададох въпроса, защо те карат с ксенон , и почна да ми разправя, че са освободени от закона, и че тях няма кой да ги глоби! Правете си изводи! Та след време и аз си сложих LED DRL и разбрах, че има разни разногласия по техен адрес и караджия ма спира за рутинна проверка и ги попитах дали мога да карам само на ледките и той ми отговори, че за да карам ми трябва сертификат и аз му обесних обозначения и прочие и той вика аз искам хартийка, на която да пише, че са сертифицирани като дневни светлини. НЯМАМ ДУМИ!!!!
  • 145 Теодор

    1 0 Отговор
    Трябва да се измисли някоя организация, която да може да гложява КАТ. Веднага ви давам пример за Пазарджик, от където съм аз и където карат с нефабрична ксенонова система и като капак не е 35 ватова, а 55. А на мен си ми ръснаха глобата, че карам с ксенон. Дружелюбния полицай като ми каза, че ще ми пише акт заради ксенона аз изришно го помолих да си включи фаровете, защото знам коя патрулка все още е с ксенон, а на тази не беше свален. Та колегата му беше доста дружелюбен и ги включи и съответно аз им зададох въпроса, защо те карат с ксенон , и почна да ми разправя, че са освободени от закона, и че тях няма кой да ги глоби! Правете си изводи! Та след време и аз си сложих LED DRL и разбрах, че има разни разногласия по техен адрес и караджия ма спира за рутинна проверка и ги попитах дали мога да карам само на ледките и той ми отговори, че за да карам ми трябва сертификат и аз му обесних обозначения и прочие и той вика аз искам хартийка, на която да пише, че са сертифицирани като дневни светлини. НЯМАМ ДУМИ!!!!
  • 146 Гост

    2 0 Отговор
    Този инспектор Красимир Костов преди да говори глупости да прочете закона.
  • 147 БИГ

    1 0 Отговор
    Все пак човека е милиционер , ти какво очакваш :)
  • 148 quirtin

    0 0 Отговор
    Допълнително монтираните дневни светлини на по-старите автомобили са разрешени за използване, обясняват от КАТ.
    Всяко поставяне на допълнителни светлини по автомобила, това е изменение на конструкцията, това не е забранено, но трябва да мине през съответното одобрение,” обясни Богдан Милчев. От Министерството на транспорта съобщиха , че техническите служби, които издават съответното одобрение се нуждаят задължително от лицензия за тази дейност.
  • 149 quirtin

    0 0 Отговор
    Допълнително монтираните дневни светлини на по-старите автомобили са разрешени за използване, обясняват от КАТ.
    Всяко поставяне на допълнителни светлини по автомобила, това е изменение на конструкцията, това не е забранено, но трябва да мине през съответното одобрение,” обясни Богдан Милчев. От Министерството на транспорта съобщиха , че техническите служби, които издават съответното одобрение се нуждаят задължително от лицензия за тази дейност.
  • 150 Teodor

    3 0 Отговор
    Екология???? На всякъде в европа хората карат без включени светлини през деня с изключение на северните страни,защото там тъмната част на денонощието е повече от светлата! Дори във някоя страна не помня коя точно е забранено да се кара на варове,защото отделят нещо което вреди на озоновият слой! И да се глобява че не си на фарове е много тъпо ние сме хора не компютри и е нормално да забравиш да си запалиш фаровете като спираш по 100 пъти на ден.Аз от както имам книжка карам на фарове и 1 път забравих да си ги включа и отнесох глобата...
  • 151 Александър Стефанов

    1 1 Отговор
    Благодаря на Симеон за вдъхнатата увереност!
  • 152 Разбиращ от техника

    2 0 Отговор
    По- долу четох коментар,който точно обрисува атмосферата във фара - непоносима жега за лампата , рефлектора ,пластмасата на рефлектора - тотално се скъсява живота на тези части . Още - акумулаторът на автомобила ,особено на дизеловия ,не успява да се зареди достатъчно и също се съкращава живота му . Освен това е много спорно твърдението и аргументите за включените дневни светлини - спасявали животи . Всеки правоспособен шофьор е минал психо-тест и основен медицински преглед - това значи ,че вижда достатъчно качествено и може да преценява пътните условия адекватно - движение на насрещни автомобили , колоездачи ,хора и т.н. Формалната идея на закона е по-добра видимост на автомобилите - но при дневната светлина при нашите климатични условия,особено лятото ,просто светлината не се вижда ,или не прави никакво впечатление на никого - нито на пешеходци,нито на шофьори . А истинската причина за санкции срещу допълнителни ,нефабрични светлини е да се събират средства по всички възможни начини . Какво като са нефабрични - нали не влияят на спирачната система ,не влошават окачването на колата ,повишават забележимостта на колата ?
  • 153 Разбиращ от техника

    2 1 Отговор
    Много по-опасни са ,например ,дупките по нашите пътища и улици ,опасни са недисциплинираните и особено шофьорите със скъпи коли ,които са купили колите заедно със шофьорското удостоверение за правоспособност вътре - очевадно не познават правилника за движение по пътищата - отнемат предимство или дават предимство там където другите участници ги изчакват ,масово не са и чували за ускорителна лента и за какво служи ,масово се движат с ниска скорост по крайна лява лента или по средата на пътя и още много други явления са по- опасни от невключените светлини през деня.
  • 154 Бай Васо то може

    3 0 Отговор
    За незнаещите- около 7-8к.с. от мощността на двигателя отиват за въртене на динамото при натоварване от 10-15 А. 2х50W къси светлини+ 2х5W(задни габарити)+10W странични и номера+ 20W осветление табло=140:12V=11,7А. При двигател 70-80к.с. това е 10% повече разход на гориво. След като карахме със светлини през зимата няколко години, на н.в. г-н Златев му се услади продажбите му да се увеличат с 10% и знаете отношенията му с БатБойко, така, че няма дневни светлини!!!
  • 155 до -кога-бе-ее

    0 0 Отговор
    http://www.snotr.com/video/7686/Making_Sheeple
  • 156 невенов

    0 5 Отговор
    Динамото на автомобила се върти, независимо дали светлините са вкючени или не. Така че, разхода на гориво е един и същ.
  • 157 galiley

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "avtomobilen_fen":

    1 к.с. = 735 W, при 140 W консумация, загубите на мощност ще са около 0,2 к.с. (смятам ги на ум), след като се вземе КПД на генератора в автомобила, който е около 90%. Това значи, че разхода на гориво за масовите автомобили, ще е много под 1 % в повече, при включени светлини. Научете физика колеги, тогава давайте мнения. ТИР-овете като карат с по 20 включени лампи, да не би да носят допълнителен резервоар с нафта за фаровете?????
  • 158 аз

    2 0 Отговор
    4000 км. годишно с колело...ти си новия Ланс Армстронг направо бре :))
  • 159 electronic

    3 0 Отговор
    Само невеж човек който не е наясно с принципа на работа на алтернатора на автомобила може да напише такова мнение като твойто.Сигурно и неправиш разлика между алтернатор и динамо!Вместо да пишеш глупости и да заблуждаваш хората седни и прочети как работи алтернатора защото логиката ти е на човек който незнае!
  • 160 electronic

    2 0 Отговор
    Кометарът се отнася до невенов!
  • 161 ПЕШО

    2 0 Отговор
    „Светлините за движение през деня трябва да съответстват на изискванията на Правило 87, рев.2 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН), като на тях трябва да има съответната маркировка, предвидена в правилото.

    Монтирането им на автомобила трябва да съответства на изискванията на Правило 48, рев.5 на ИКЕ-ООН.” В Правило № 48 е записано как трябва да бъдат монтирани дневните светлини. Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм.
  • 162 УМЕН

    1 0 Отговор
    Не искам да ви обиждам майоре,но вие сте ********.
    хайде сега да си носим рулетка и кандело-метър за дрл-ите които са незаконно(пхахахах)монтирани...Сори баце ама НЯМАМ 20 000 лева за нова кола.за сравнение Голф 7-ца автомат турбодизел металик-боя е 45 000 лева...АЗ ГИ НЯМАМ...ТОЧКА.И все пак си включвам светлините,само заради ВАШИТЕ ИДИОТЩИНИ...
    А КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ ПРИ ЯРКО СЛЪНЦЕ МОИТЕ КРУШКИ СВЕТЯТ ПО-СИЛНО ОТ НЕГО(СЛЪНЦЕТО)
    също така знаем всички, че нов закон в държавата се появява след НЕЧИИ КЕЛЕШЛЪК, за да бъде този КЕЛЕШЛЪК ОТСТРАНЕН...
    И така зарад един КЕЛЕШ патят още 7 000 000...
    И после кръга се затваря с производства, закони, следене за спазването им и сервизни манипулации по замяна на дефектирали електрически и електронни СКЪПОСТРУВАЩИ части...
    НЯМА да я бъде тази работа,
    отсега ви го казвам мистър майоре..
    а иначе-ТВЪРДО ЗА СЪМ ВКЛЮЧЕНИТЕ ГАБАРИТИ,ТЕ СА ЗА ТОВА ДА УКАЗВАТ ИМЕННО ГАБАРИТНИТЕ /ШИРИНА И ДЪЛЖИНА/РАЗМЕРИ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО...
    И ДА СВЕТНА ВСИЧКИ НЕПРОСВЕТЕНИ:
    СЛОЖЕТЕ СИ ЗА ГАБАРИТИ ДИОДНИ КРУШКИ!!! ЩЕ ВИ СЕ ИЗПЛАТЯТ А И НЯМА ДА ВИ ХАРЧАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕДИ ГОРИВО,И ЩЕ ГОРЯТ МНОГО РЯДКО ОТ ТЕЗИ КОИТО СА С НАЖЕЖАЕМА ЖИЧКА...ЗА ЗАДНИЯ НОМЕР АЗ ВЕЧЕ ИМАМ НЯКОЛКО СПИРАНИЯ ОТ КАТ, ЧЕ КАРАМ С БЕЛИ СВЕТОДИОДИ И ТЕ МИ КАЗВАТ, ЧЕ БИЛО СИНЬО...ХАХАХА,ТАКА БИЛО ИЗГЛЕЖДАЛО ВИКАТ...
  • 163 капутин

    1 0 Отговор
    На ония в парламента и на КАТ само много поздрави мога да пожелая и съответните сърбежи в "онова дето всеки го има".
    Не знам вече колко пъти съм настръхвал от български некадърници на пътищата, които спазвайки този закон не си правят труда да включват ръчно къси светлини и респективно габарити при преминаване на тунел, в мъгла и дъжд или привечер.
    Миналата година имаше верижна катастрофа в мъгла и съм сигурен, че е било пълно с такива тогава. Била се сгъстила като стена изведнъж видите ли. Хайда де! Има си и допълнителни светлини отзад за такива условия, но масово никой не ги ползва.
    И това е само защото се роди едно поколение пътни кифли, дето автоматиката и закона направиха опасни за всички на пътя.
    Не съм чувал такива да бъдат санкционирани
  • 164 Независим

    1 1 Отговор
    Кой те задължава да купуваш крушки от фабриката на "цървул с власт".Купувай чуждоземни и по интернет.
  • 165 petko51

    3 0 Отговор
    който си мисли че 140W са НИЩО може да се пробва колко време ще върти велоергометъра.
  • 166 Цецо

    3 0 Отговор
    аз пък искам да попитам нали светлините са заради катастрофите и уж заради жертвите по пътищата , защо си мислите че светещия през деня фар ще намали тези трагедии ,това пак е само бъркане в джоба на народа, неможе ли да се измисли нещо друго като например малко по-разумно каране и малко по- голяма дисциплина и на пешеходеца,,,,,,,,,
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Петър

    1 0 Отговор
    От всички коментари нищо не се разбра . Само сменяме крушки . Я коментирайте колеги задните дневни светлини задължителни ли са ?
  • 169 Валери

    0 0 Отговор
    По темата дневни светлини, разрешени или не :
    /Ще коментирам така както смятам да направя. Не смятам мнението си за най-най/
    Който и да е колега реши за себе си, че ще му е по изгодно може без какъвто и да е проблем да си монтира/монтират дневни светлини.
    НО за целта, допълнителните LED светлини не са евтини-НЕ СЕ заблуждавайте с цени от 20-30 лева. Става дума за цени от 150-160 и нагоре. ОБЪРНЕТЕ много добро внимание на лицевата част на всяка светодиодна конзола за символа "Е4"
    От тук нататък обаче има една много значима подробност дали да са законни дневните светлини или не. Документа/сертификата ще ви коства 30 или 35 лв / ТИАТ / който си реши всичко да му е изрядно.
    Няма да са малко колегите, които ще реагират като, Еееее баш пък и ТИАТ_ли ? Ами да не забравяме, че живеем в България драги сънародници. Защото не се знае на какъв ще попаде. Все още се намират и такива, които е възможно да се заядат.
  • 170 1122

    0 0 Отговор
    В такъв случай,всички коли на полицията са нарушители на закона за промяна на конструкцията,защото лампите на покрива на автомобилите на КАТ не са поставени ФАБРИЧНО! Те се поставят след като се закупят автомобилите.В никой завод за автомобили не се произвеждат и пускат готови автомобили с полицейски лампи на таваните!
  • 171 1122

    1 0 Отговор
    До 156 Невенов,направи си един експеримент.Извади ремъка на динамото и го завърти с река без да има нещо включено,а после извади клемата на акумулатора и включи фаровете и се опитай да завъртиш динамото,да видим дали ще се върти както като няма нищо включено към него или само ще мръдне малко .
  • 172 Димо

    1 0 Отговор
    Това са пълни глупости. МВР го играе ортак на търговците на горива. При работещи светлини и генератор, колата харчи повече гориво. Има си изисквания относно светлините и ако вашите отговарят на тях, са си напълно законни. Ако ви съставят АУАН, непременно обжалвайте и съдът отменя подобни НПостановления
  • 173 Димо

    3 0 Отговор
    Това са пълни глупости. МВР го играе ортак на търговците на горива. При работещи светлини и генератор, колата харчи повече гориво. Има си изисквания относно светлините и ако вашите отговарят на тях, са си напълно законни. Ако ви съставят АУАН, непременно обжалвайте и съдът отменя подобни НПостановления
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Красимир Иванов

    0 0 Отговор
    Аз имам един такъв въпрос, към въпросния инспектор, адаш...Адаш, вие имате ли представа, какво означава Конструкция, промяна на конструкция на автомобил и декоративни елементи към него? Преди няколко години беше въведен един идиотски закон, който принуждава водачите на превозни средства да шофират с включени дневни светлини....по новите модели автомобили вече са снабдени с такива, но по старите и също толкова изправни автомобили не са предвидени да бъдат непрекъснато с включени фарова, което води до редица проблеми - 1. увеличава разхода на гориво 2. пренатоварва се ел инсталацията особено в лятно време 3. чести изгаряния на лампите, което от своя страна остава невидимо за водача през деня и съответно това е една хранилка за полицаите, да слагат пари в джобчето... и така - защо не е законно на автомобил без фабрични лед светлини, да не могат да се монтират на ДЕКОРАТИВНАТА РЕШЕТКА допълнителни такива и разбира се според изискванията на ЕС!?!?!?! ПО КОНКРЕТНО - АКО СИ СВАЛЯ ДЕКОРАТИВНАТА РЕШЕТКА НО КАРАМ С ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ, ЩЕ МЕ ГЛОБЯТ ЛИ ВАШИТЕ КОЛЕГИ ЗА ТОВА И АКО НЕ СВАЛЯ ДЕКОРАТИВНАТА РЕШЕТКА И МОНТИРАМ ЕДНИ ДНЕВНИ СВЕТЛИНИ НА НЕЯ, ТОГАВА ЗАЩО МЕ СПИРАТ!?! КОЕ Е ПО НАРУШАВАЩО КОНСТРУКЦИЯТА!?! МОЛЯ, ОТГОВОРЕТЕ МИ НАЙ КОМПЕТЕНТНО, ЗНАМ, ЧЕ ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ В КАТ СА И ДИЗАЙНЕРИ, ЕКСПЕРТИ ПО КОНСТРУЦИЯ И ДЕКОРАЦИЯ...!