Отидете към основна версия

11 914 39

Русия забранява вноса на евтини горива

  • бензин-
  • внос-
  • забрана-
  • русия

Руското правителство планира временна забрана на вноса на евтин бензин в страната на фона на рязък спад на цените на нефта, съобщава РБК. Инициативата била на Министерство на енергетиката и ресорния министър Юрий Борисов.

Забраната ще бъде наложена още до края на април, като петролните компании ще бъдат уведомени за въвеждането ѝ, което после ще бъде оформено законодателно. Ограниченията ще важат до септември.

Драстичната мярка се въвежда, за да бъде защитен руският пазар от евтини вносни горива. В Русия действа предпазен механизъм, който не допуска резки колебания в цените.

Според министъра на енергетиката Александър Новак руските горива са се оказали значително по-скъпи от вносните, а търсенето е спаднало сериозно заради въведения режим на самоизолация за възпиране на епидемията от коронавирус.

Ако не бъде въведена забрана за внос, руската ниша на пазара на горива ще бъде превзета от чуждестранни производители, ще се натрупа излишък от запаси и руските нефтопреработвателни заводи ще бъдат принудени да намалят производството.

Наскоро руският президент Владимир Путин определи ситуацията на енергийния пазар "сложна" и призова за свиване на световния добив на нефт с 10 млн. барела дневно. Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков подчерта, че Русия е готова за преговори за стабилизиране на пазара на енергоносители.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини

  • Русия подкрепя семействата

    Държавният глава на Русия призова руските граждани да спазват ограниченията в страната, съобщи ТАСС. Президентът Владимир Путин обяви и нови действ ...
    08.04.2020
    3 694
    59