Отидете към основна версия

7 378 16

Какво най-интересно ни очаква през 2011-а?

Ако погледнем назад, ще видим, че през изминалата 2010 година автомобилният пазар започна да се изправя на крака. Много от производителите достигнаха до нива на продажбите си отпреди две години, а имаше и такива като Mercedes-Benz и Porsche, които отбелязаха свои собствени рекорди.

Тази статистика се отнася за глобално реализираната продукция в световен мащаб. В България нещата, както винаги, стават по-бавно, но не ни остава нищо друго освен да се надяваме, че през тази година ще започнат да се случват и у нас. Докато чакаме това да стане, трябва да обърнем внимание на най-интересните нови модели, които предстои да се появят на световните пазари, а и у нас през 2011 година. Именно с тези автомобили производителите се надяват да раздвижат още повече пазарите. И ако през 2010-а компаниите положиха солиден фундамент, то през тази започва строителството. А то ще стартира с един куп нови модели, за най-интересните от коите ще ви разкажем сега.

Започваме с най-популярните разновидности - седани, хечбекове и универсали.

Audi A6

Стартът на европейските продажби на новия хит от Инголщад е планиран за месец март. Сред бензиновите и дизелови модификации ще се появи и дългоочаквания хибрид. В Германия цената на базовата версия на новото Audi A6 ще е 38 500 евро. Иначе по-интересното около модела е, че 20% от каросерията на следващото поколение ще се изработва от алуминий. От самолетния метал ще бъдат направени вратите, предните калници и капакът на багажника. Благодарение на това двулитровата дизелова версия ще тежи само 1 575 кг. Моделът ще се оборудва с последно поколение на фирмената система за двойно задвижване quattro с диференциално подаване на въртящия момент към предните и задните колела. В обичайни условия 60% от мощността ще се предава на задния мост.

Chrysler 300

За новия Chrysler от компанията казват, че ще се оборудва с двигатели Pentastar V6 с обем 3.6 литра и мощност 292 к.с. Топ агрегатът ще разполага с 360 коня и ще е V-образен осемцилиднров HEMI с обем от 5.7 литра. Най-мощните версии на флагмана на Chrysler ще могат да се поръчат с постоянно задвижване на четирите колела. 300C върви към края на производствения си цикъл, което поставя под съмнение слуховете за лансиране на седана в Европа под марките Lancia или Alfa Romeo след преминаването на Chrysler под контрола на FIAT. По-вероятно е това да се случи с наследника му.

Ford Focus 3

Мнозина вече смятат именно този модел на Ford за т.нар. "народен автомобил". Трета му генерация ще се появи на пазарите в края на лятото, а най-интересната модификация RS по всяка вероятност ще бъде пусната в продажба в грая на 2011 година. Тя ще се оборудва с нов четирицилиндров бензинов двигател от серията EcoBoost с мощност 250 к.с. (сегашният ST се екипира с 2.5-литров петак с 225 коня). Моторът ще се комплектова с 6-степенна механична скоростна кутия, но не е изключено като опция да се предлага трансмисия с два съединителя, която във Ford наричат Powershift.

Hyundai i40

Главните конкуренти на Hyundai i40, който ще бъде представен тази зима, най-вероятно ще станат Ford Mondeo и Mazda 6. В гамата от двигатели на корееца ще бъде включен двулитров бензинов мотор с мощност 170 к.с. и турбодизел с обем 1.7 литра с две мощностни разновидности - 115 и 136 к.с. Хибридната задвижваща установка на може да влезе в серийно производство практически веднага. Гамата от традиционни агрегати ще се допълни и от 1.6-литров бензинов турбомотор. Всички агрегати ще се комплектоват с шестстепенни механични или автоматични трансмисии.

Mercedes-Benz C-Klasse

Само след няколко дни, по време на автомобилния салон в Детройт, Mercedes-Benz ще представи обновената си C-Klasse. Рестайлингът е доста дълбок - модифицирането включва около 2 000 нови детайла. Измененията по техническата част обаче не са толкова много. Главната новост е появата на бензиновия шестцилиндров мотор, който наскоро дебютира в Mercedes-Benz CLS. Атмосферният двигател е с директно впръскване на горивото и достига мощност от 306 к.с. Максималният му въртящ момент е 370 Нм. Продажбите в Европа ще стартират още в края на месец януари.

Opel Ampera

На практика това е европейският Chevrolet Volt. Цената на този автомобил в Европа ще е 42 900 евро, а най-интересното е, че с един заряд на батериите автомобилът ще може да измине до 500 километра. Opel Ampera се задвижва от електромотор с мощност 152 к.с. и въртящ момент от 370 Нм, захранван от 16-киловатчасови йон-литиеви батерии. Може да изминава до 80 км само на ток, а когато батериите се изтощят, 1.4-литров бензинов започва да ги зарежда. За достигане на пълния капацитет на акумулаторите обаче се налага включване в контакт от битовата мрежа.

Chevrolet Cruze HB

Пускането в продажба на хечбек версията на Cruze ще стане през август 2011-а, а автомобилът ще се отличава от ведана с доста по-спортна визия. Гамата от двигатели ще е същата като на триобемния вариант.

Най-интересните "резачки" през 2011 година, които ще се появят в дилърските центрове са дело на немци и британци.

Aston Martin One-77

Този английски звяр с мощност 750 к.с. от 7.3-литров дванайсетцилиндров двигател ще се появи в продажба още в края на този месец. Агрегатът е разработен върху основата на 6-литровия мотор, познат от модела DB9, а всеки от автомобилите с индекс One-77 ще бъде сглобен ръчно. Цената естествено ще е доста висока.

Audi RS3

Този модел не може да се нарече суперкар, но определено не може да се впише и сред конвенционалните версии. Премиерата на RS3 е насрочена за пролетта в Женева, а автомобилът ще се предлага с петцилиндров турбодвигател с мощност 340 к.с. и обем от 2.5 литра.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини