Last news in Fakti

3 Януари, 2011 14:01 7 316 16

Какво най-интересно ни очаква през 2011-а?

Ако погледнем назад, ще видим, че през изминалата 2010 година автомобилният пазар започна да се изправя на крака. Много от производителите достигнаха до нива на продажбите си отпреди две години, а имаше и такива като Mercedes-Benz и Porsche, които отбелязаха свои собствени рекорди.

Тази статистика се отнася за глобално реализираната продукция в световен мащаб. В България нещата, както винаги, стават по-бавно, но не ни остава нищо друго освен да се надяваме, че през тази година ще започнат да се случват и у нас. Докато чакаме това да стане, трябва да обърнем внимание на най-интересните нови модели, които предстои да се появят на световните пазари, а и у нас през 2011 година. Именно с тези автомобили производителите се надяват да раздвижат още повече пазарите. И ако през 2010-а компаниите положиха солиден фундамент, то през тази започва строителството. А то ще стартира с един куп нови модели, за най-интересните от коите ще ви разкажем сега.

Започваме с най-популярните разновидности - седани, хечбекове и универсали.

Audi A6

Стартът на европейските продажби на новия хит от Инголщад е планиран за месец март. Сред бензиновите и дизелови модификации ще се появи и дългоочаквания хибрид. В Германия цената на базовата версия на новото Audi A6 ще е 38 500 евро. Иначе по-интересното около модела е, че 20% от каросерията на следващото поколение ще се изработва от алуминий. От самолетния метал ще бъдат направени вратите, предните калници и капакът на багажника. Благодарение на това двулитровата дизелова версия ще тежи само 1 575 кг. Моделът ще се оборудва с последно поколение на фирмената система за двойно задвижване quattro с диференциално подаване на въртящия момент към предните и задните колела. В обичайни условия 60% от мощността ще се предава на задния мост.

Chrysler 300

За новия Chrysler от компанията казват, че ще се оборудва с двигатели Pentastar V6 с обем 3.6 литра и мощност 292 к.с. Топ агрегатът ще разполага с 360 коня и ще е V-образен осемцилиднров HEMI с обем от 5.7 литра. Най-мощните версии на флагмана на Chrysler ще могат да се поръчат с постоянно задвижване на четирите колела. 300C върви към края на производствения си цикъл, което поставя под съмнение слуховете за лансиране на седана в Европа под марките Lancia или Alfa Romeo след преминаването на Chrysler под контрола на FIAT. По-вероятно е това да се случи с наследника му.

Ford Focus 3

Мнозина вече смятат именно този модел на Ford за т.нар. "народен автомобил". Трета му генерация ще се появи на пазарите в края на лятото, а най-интересната модификация RS по всяка вероятност ще бъде пусната в продажба в грая на 2011 година. Тя ще се оборудва с нов четирицилиндров бензинов двигател от серията EcoBoost с мощност 250 к.с. (сегашният ST се екипира с 2.5-литров петак с 225 коня). Моторът ще се комплектова с 6-степенна механична скоростна кутия, но не е изключено като опция да се предлага трансмисия с два съединителя, която във Ford наричат Powershift.

Hyundai i40

Главните конкуренти на Hyundai i40, който ще бъде представен тази зима, най-вероятно ще станат Ford Mondeo и Mazda 6. В гамата от двигатели на корееца ще бъде включен двулитров бензинов мотор с мощност 170 к.с. и турбодизел с обем 1.7 литра с две мощностни разновидности - 115 и 136 к.с. Хибридната задвижваща установка на може да влезе в серийно производство практически веднага. Гамата от традиционни агрегати ще се допълни и от 1.6-литров бензинов турбомотор. Всички агрегати ще се комплектоват с шестстепенни механични или автоматични трансмисии.

Mercedes-Benz C-Klasse

Само след няколко дни, по време на автомобилния салон в Детройт, Mercedes-Benz ще представи обновената си C-Klasse. Рестайлингът е доста дълбок - модифицирането включва около 2 000 нови детайла. Измененията по техническата част обаче не са толкова много. Главната новост е появата на бензиновия шестцилиндров мотор, който наскоро дебютира в Mercedes-Benz CLS. Атмосферният двигател е с директно впръскване на горивото и достига мощност от 306 к.с. Максималният му въртящ момент е 370 Нм. Продажбите в Европа ще стартират още в края на месец януари.

Opel Ampera

На практика това е европейският Chevrolet Volt. Цената на този автомобил в Европа ще е 42 900 евро, а най-интересното е, че с един заряд на батериите автомобилът ще може да измине до 500 километра. Opel Ampera се задвижва от електромотор с мощност 152 к.с. и въртящ момент от 370 Нм, захранван от 16-киловатчасови йон-литиеви батерии. Може да изминава до 80 км само на ток, а когато батериите се изтощят, 1.4-литров бензинов започва да ги зарежда. За достигане на пълния капацитет на акумулаторите обаче се налага включване в контакт от битовата мрежа.

Chevrolet Cruze HB

Пускането в продажба на хечбек версията на Cruze ще стане през август 2011-а, а автомобилът ще се отличава от ведана с доста по-спортна визия. Гамата от двигатели ще е същата като на триобемния вариант.

Най-интересните "резачки" през 2011 година, които ще се появят в дилърските центрове са дело на немци и британци.

Aston Martin One-77

Този английски звяр с мощност 750 к.с. от 7.3-литров дванайсетцилиндров двигател ще се появи в продажба още в края на този месец. Агрегатът е разработен върху основата на 6-литровия мотор, познат от модела DB9, а всеки от автомобилите с индекс One-77 ще бъде сглобен ръчно. Цената естествено ще е доста висока.

Audi RS3

Този модел не може да се нарече суперкар, но определено не може да се впише и сред конвенционалните версии. Премиерата на RS3 е насрочена за пролетта в Женева, а автомобилът ще се предлага с петцилиндров турбодвигател с мощност 340 к.с. и обем от 2.5 литра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 waltuo

    35 4 Отговор
    Новото А6 ще е уникален автомобил за ежедневна употреба. Жалко само, че дизайна на всички Аудита вече е еднакъв. Не че е лошо просто е еднакъв.

    А Chevrolet Cruze хечбек според мен ще намери доста купувачи нашия пазар. Все пак е по-евтина Астра.
  • 2 4o4ito

    10 7 Отговор
    spored men nai dobroto dosapno ot tia koli e forda za6toto sam karal starite modeli focus i smiatam 4e toi e nai dobria v svoia klass a kato kola Aston Martin One-77 e nai dobria

    Коментиран от #16

  • 3 rumpi

    22 2 Отговор
    ОЧАКВАМЕ ГИ ВСИЧКИ ТЕ С ОГРОМНО НЕТЪРПЕНИЕ
    Ч.Н.Г. НА ВСИЧКИ И ПОНЕ ПО 1 ОТ ТЕЗИ ДА СИ КУПИМ ПРЕЗ 2011г.
  • 4 Racer_BG

    6 2 Отговор
    Браво !!! Много хвбави коли ни очакват тази година ;)
  • 5 доцента

    9 19 Отговор
    Абре мобилковци, напишете нещо за електромобилите Renault пускат цяла гама автомобили само на ток а ,вие да не напишете нито дума,незнам от некомпетентност ли е или от злоба.Но стига злоба,нека я оставим в миналата година.ПИШЕТЕ ПО ОБЕКТИВНО И БЕЗПРИСТРАСТНО.

    Коментиран от #6

  • 6 graver

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "доцента":

    Статията е за премиери на автомобили, а на за батериите на Renault.

    п.п. Статията си е интересна и няма нужда от твоя и моя коментар.
  • 7 Ehh

    5 2 Отговор
    Наистина красиви коли, но за съжаление няма да са oт достъпните за средностатистическия българин(дори Ford-а), поне според мен...
  • 8 Jivko_pei4ev

    3 4 Отговор
    astin martina e mnogo ak
  • 9 koteto27

    2 2 Отговор
    mnoga sa krasivi kolite

    Коментиран от #14

  • 10 vesко

    3 1 Отговор
    Здр. за мн години на всички,дано да си купим една оттях тази година.Аз искам да питам за опел ампера колко километра на ток може да мине последно 500 или 80,че не ми стана ясно.Благодаря предварително.

    Коментиран от #12

  • 11 d

    3 1 Отговор
    za mnogo godini da ima pove4e interesni avtomobili, na vseki pozelavam da kara kakvoto mu e na surce i 6ofirajte razumno
  • 12 ddinchev

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "vesко":

    80км изцяло на ток. С включването на бензиновия генератор 500км. Готиното е, че ако ползваш колата предимно за градско каране - например през деня до работа и обратно минаваш по 40-50км, можеш вечер като я паркираш в гаража да я включиш да се зарежда. Така градския ти пробег ще струва по 2 евро за 100км.
  • 13 anti VAG

    2 3 Отговор
    ochakvame falita na VAG
  • 14 s classa 600 v12

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "koteto27":

    izkashli dase povozish na krasiva kolica beibi
  • 15 jujo

    0 1 Отговор
    http://kamuscoop.blogspot.com/search?q=2011
  • 16 BIZZ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "4o4ito":

    A ti drugite karal li si gi za da znaesh koe e naai-dobro?