Отидете към основна версия

7 353 58

Цената на Tesla-та с ресурс от 1.6 млн. км става колкото тази на обикновените коли с ДВГ

  • tesla-
  • model 3-
  • батерия-
  • цена

Според Reuters, новата батерия на Tesla, която ще започне да се предлага на Model 3 през 2021 година, ще струва по-малко от 100 долара на kWh. Тоест батерията със 100 кВтч ще струва по-малко от 10 хиляди долара.

За сравнение ще кажем, че цената на батериите, които Porsche използва за Taycan, е 200 долара, а батериите за BMW i3 струват на производителя 253 долара за kWh (по данни на Businessinsider).

Като цяло нивото от "100 долара за 1 кВтч" е мечта на много производители. Смята се, че именно, когато цената стане 100 долара за за kWh ще започне масовото навлизане на електрическите автомобили на всички пазари, тъй като цената им ще бъде равна на цената на бензиновите или дизеловите модели.

Според New York Times, Volkswagen също достига това ниво с модела ID.3. Освен цената, новата батерия на Tesla ще има и друга важна характеристика - според Илон Маск, с нея автомобилите ще могат да изминават 1.6 милиона километра.

Тоест, те ще станат практически „вечни“. Освен това с тези батерии Tesla планира да навлезе в енергийния пазар. И за да станете не само производител на автомобили, но и доставчик на електричество - автомобилните акумулатори ще получават енергия през нощта на евтини цени и ще я отдават през деня, когато не се използват.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини