Отидете към основна версия

3 394 8

Зелени мускули от Австралия

  • land down under-
  • xr falcon-
  • zero'd

Австралийците са прочути с любовта си към "мускулестите" автомобили. Класическите Ford Falcon GTHO Phase III, Holden Monaro и Valliant Charger R/Ts отдавна са си осигурили място в сърцата на маниаците по цял свят, макар да са родени на хиляди километри от Детройт.

Световната екологична вълна обаче не подминава и Австралия. Една от звездите на тазгодишното издание на салона в Сидни ще бъде зелен в прекия и преносния смисъл на думата "масъл кар" ZERO'D.



Седанът на базата на Ford XR Falcon от 1967 г. е дело на компанията Land Down Under. Оборудван е със 7.3-литров турбодизел V8 Ford Powerstroke с мощност 600 к.с. и четиристепенен автоматик Allison.

Двигателят е модифициран за работа с биогориво B20 (20% био, 80% дизел). Това позволява снижаване на вредните емисии със 70% при запазване на високата мощност и въртящ момент.

ZERO'D щади природата и с материалите, използвани за изработката на колата. Всички външни панели на Falcon са втора употреба, а коженият салон е съшит от изрезки, които обикновено се изхвърлят.

Нови са само някои части, които няма как да се рециклират - гумените уплътнения, стъклата и т.н. Радиаторът на охлаждането и междинният охладител пък са изработени по поръчка специално за проекта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини