Last news in Fakti

13 Септември, 2012 11:01 3 387 8

Зелени мускули от Австралия

  • land down under-
  • xr falcon-
  • zero'd

Австралийците са прочути с любовта си към "мускулестите" автомобили. Класическите Ford Falcon GTHO Phase III, Holden Monaro и Valliant Charger R/Ts отдавна са си осигурили място в сърцата на маниаците по цял свят, макар да са родени на хиляди километри от Детройт.

Световната екологична вълна обаче не подминава и Австралия. Една от звездите на тазгодишното издание на салона в Сидни ще бъде зелен в прекия и преносния смисъл на думата "масъл кар" ZERO'D.



Седанът на базата на Ford XR Falcon от 1967 г. е дело на компанията Land Down Under. Оборудван е със 7.3-литров турбодизел V8 Ford Powerstroke с мощност 600 к.с. и четиристепенен автоматик Allison.

Двигателят е модифициран за работа с биогориво B20 (20% био, 80% дизел). Това позволява снижаване на вредните емисии със 70% при запазване на високата мощност и въртящ момент.

ZERO'D щади природата и с материалите, използвани за изработката на колата. Всички външни панели на Falcon са втора употреба, а коженият салон е съшит от изрезки, които обикновено се изхвърлят.

Нови са само някои части, които няма как да се рециклират - гумените уплътнения, стъклата и т.н. Радиаторът на охлаждането и междинният охладител пък са изработени по поръчка специално за проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милен миленев

    0 1 Отговор
    всичко хубаво ,но са прецака ли колзта ДИЗЕЛ
  • 2 111

    1 0 Отговор
    Ford falcon.... Лудия Макс/Mad Max/-голям филм
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Хах .. прецакали а? Ти видя ли какво пише? 7.3, 600к.с. .. това и на газово да е и на ток да е пак ще дърпа ;] пък и от дизела доста мощ можеш да изкараш ;]
  • 4 losho

    0 3 Отговор
    kenef
  • 5 Евгений Чавдаров

    0 0 Отговор
    Аз искам да купя такава кола но не знам къде мога да я карам в България към кого трябва да се обърна знаете ли бе хора
  • 6 Георги Симеонов

    0 2 Отговор
    Мускулите имат бензинови двигатели, това не е мускул !
  • 7 Цветомир Попов

    0 0 Отговор
    DIESEL POWER

    Коментиран от #8

  • 8 Spitfire

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цветомир Попов":

    7,3 литра.... БИО ДВИГАТЕЛ............. Представяш ли си....