Отидете към основна версия

4 582 38

Германия задължава всички бензиностанции да имат зарядни станции

  • германия-
  • електромобилност-
  • бензиностанции-
  • зарядни станции

Берлин разкри цялостен по-широк план за стимулиране на закупуването на електромобили

Целейки да засили търсенето на въглеродно неутрални превозни средства, Германия заяви, че ще задължи всички бензиностанции да са оборудвани със зарядни станции, тъй като много потребители имат опасения относно зареждането на електромобилите. Мярката е част от обширен план за икономическо възстановяване за 130 милиарда евро. Това предаде Reuters.

Германия разкри цялостен по-широк план за стимулиране на закупуването на електромобили. Друга мярка са по-високите такси и данъци, които трябва да заплащат собствениците на големи и замърсяващи SUV-та с ДВГ.

Един от главните фактори, които се отразяват негативно върху търсенето на електромобили във Федералната република, е притеснението на потребителите относно ограничения пробег. Именно заради това, преобразуването на всичките 14 118 бензиностанции в Германия чрез оборудването им със зарядни станции би осигурило значителен тласък на привлекателността на въглеродно неутралните превозни средства.

През миналата година във Федералната република електромобилите са представлявали само 1,8% от всички нови регистрации, като бензиновите и дизеловите автомобили са имали дял от респективно 32% и 59,2%. 

Според данни на Федералната служба за моторни превозни средства, от 168 148 новозакупени коли през май само 5 578 или 3,3% са били електрически. Бензиновите автомобили са 51,1%, а дизеловите - 31,6%.

Към март 2020-а Германия разполага с 27 730 зарядни станции, показват данни на немската асоциация за енергийната и водната промишленост BDEW. От организацията смятат, че са необходими поне 70 000 зарядни станции и 7000 станции за бързо зареждане, за да се постигне масов пазар на електромобили.
 

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини