Отидете към основна версия

4 592 11

Nissan експериментира с водород

  • nissan-
  • terra-
  • париж 2012

Макар да носи сходно име, TeRRA няма нищо общо с всъдехода Nissan Xterra. Прототипът на малък градски кросоувър, който японците подготвят за изложението в Париж, е голям приблизително колкото Juke и има чисто демонстрационни функции.



Широ Накамура, вицепрезидент и шеф на творческия отдел на компанията, споделя, че автомобилът е вдъхновен от "стила на живот на младите клиенти в Северна Европа". TeRRA не е замислян с перспективата някога да влезе в серийно производство. От Nissan обаче си оставят вратичка и признават, че някои от технологиите в концепта може и да стигнат до конвейера, "когато водородът стане широко достъпно гориво".



Дългият 4 160, широк 1 800 и висок 1 560 мм TeRRA се движи изцяло на ток. Два електромотора се грижат за задните колела, а един - за предния мост. По-интересен обаче е захранващият блок. Той се състои от комплект горивни клетки с енергийна плътност 2.5 кВт на литър, които работят на водород.



Предните колела се задвижват от същата система, която се монтира на LEAF, а в главината на всяко от задните е вграден един от двата останали електромотора. С подобна схема са снабдени концептите от серията PIVO.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини