Отидете към основна версия

11 318 35

(Пред)последно - ще глобяват за стара винетка

  • винетка-
  • винетки

Много се изговори и изписа по въпроса дали трябва да махаме старите винетни стикери от стъклото, или не и дали е необходимо да се вписва регистрационният номер на превозното средство на новите винетки. Дори органите на реда бяха объркани и не знаеха какви глоби да налагат.

Заради тези неуредици от Агенция "Пътна инфраструктура" най-накрая излязоха с официално становище по темата, което гласи:

"Поради забавяне на приемането на измененията в Закона за пътищата, АПИ внесе предложение, съгласно което няма да се налагат глоби за невписване в указаното поле на регистрационния номер върху годишния винетен стикер за 2011-а.

Съгласно чл. 165, ал. 1, т.11 и чл. 185 от действащия в момента Закон за движение по пътищата, за непремахнат винетен стикер с изтекъл срок, независимо от наличието на нов винетен стикер на стъклото на автомобила може да бъде наложена глоба в размер на 20 лева."

Тълкуванията на специалистите от Агенция "Пътна инфраструкура" обаче будят противоречия. Те не се позовават на аленеи, които определят точната глоба за конкретно нарушение.

Справка със Закона за движение по пътищата показва, че двата цитирани члена имат само косвено отношение към проблема. Алинея 1 от чл. 165, ал. 1, от Закона за движение по пътищата определя правата и задълженията на службите за контрол, а т. 11 ги задължава да следят за "поставянето на валидни винетни стикери и премахването на винетни стикери с изтекъл срок".

Чл. 185. пък се отнася за нарушения, за които "не е предвидено друго наказание".

От друга страна, алинея 3 от Чл. 179 от Закона за движение по пътищата определя съвсем конкретна глоба за водач, който "управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок". Според точка 4 от въпросната алинея санкцията за леки коли до осем места и тегло до 3.5 т е 100 лв.

Миналата седмица началникът на пътната агенция Божидар Йотов заплаши с уволнение свои служители, които дават указания да се налагат санкции за неотлепен стар винетен стикер, ако на същото стъкло има залепена и нова винетка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини