Last news in Fakti

7 Февруари, 2011 10:36 11 311 35

(Пред)последно - ще глобяват за стара винетка

  • винетка-
  • винетки

Много се изговори и изписа по въпроса дали трябва да махаме старите винетни стикери от стъклото, или не и дали е необходимо да се вписва регистрационният номер на превозното средство на новите винетки. Дори органите на реда бяха объркани и не знаеха какви глоби да налагат.

Заради тези неуредици от Агенция "Пътна инфраструктура" най-накрая излязоха с официално становище по темата, което гласи:

"Поради забавяне на приемането на измененията в Закона за пътищата, АПИ внесе предложение, съгласно което няма да се налагат глоби за невписване в указаното поле на регистрационния номер върху годишния винетен стикер за 2011-а.

Съгласно чл. 165, ал. 1, т.11 и чл. 185 от действащия в момента Закон за движение по пътищата, за непремахнат винетен стикер с изтекъл срок, независимо от наличието на нов винетен стикер на стъклото на автомобила може да бъде наложена глоба в размер на 20 лева."

Тълкуванията на специалистите от Агенция "Пътна инфраструкура" обаче будят противоречия. Те не се позовават на аленеи, които определят точната глоба за конкретно нарушение.

Справка със Закона за движение по пътищата показва, че двата цитирани члена имат само косвено отношение към проблема. Алинея 1 от чл. 165, ал. 1, от Закона за движение по пътищата определя правата и задълженията на службите за контрол, а т. 11 ги задължава да следят за "поставянето на валидни винетни стикери и премахването на винетни стикери с изтекъл срок".

Чл. 185. пък се отнася за нарушения, за които "не е предвидено друго наказание".

От друга страна, алинея 3 от Чл. 179 от Закона за движение по пътищата определя съвсем конкретна глоба за водач, който "управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок". Според точка 4 от въпросната алинея санкцията за леки коли до осем места и тегло до 3.5 т е 100 лв.

Миналата седмица началникът на пътната агенция Божидар Йотов заплаши с уволнение свои служители, които дават указания да се налагат санкции за неотлепен стар винетен стикер, ако на същото стъкло има залепена и нова винетка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The_shadow

    14 0 Отговор
    xaxaxa. няма оправия
  • 2 Chichio vi

    26 0 Отговор
    Da me fanat za vinetkata
  • 3 no name

    20 1 Отговор
    Егати простотията! След като безуспешно се борих с винетката и не успях да я махна, ще си карам така,само в града, пък да видим за каво ще ме глобят... дали защото нося шапка, или защото не нося...!
  • 4 Абсурд

    24 0 Отговор
    Юнаци, сладури ... май трябва цялата агенция пътна инфраструктура дружно да отива на борсата ...
    Иначе най-добре май е да караш без преден джам ... :)... нема да има какво да лепиш и съответно да отлепваш ...

    Коментиран от #6

  • 5 няма такъв

    59 1 Отговор
    ба..и тъпата ДЪРЖАВА !!!
  • 6 Калоян

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Абсурд":

    Освен тях, трябва и тези дето са правили закона да отидат на борсата. Виж какви несъответствия има. Мани! Няма оправия!
  • 7 Golf

    15 1 Отговор
    БЪЛГАРСКА ПОМИЯЯЯЯ
  • 8 deo88

    21 2 Отговор
    Простотия , но донякъде ги подкрепям . Аз лично много мразя да видя някоя кола с повече от един винетен стикер , първо защото ако цялата страна на стъклото е покрита с такива то тогава пречи на водача , и второ защото е грозно - цял прозорец със винетки , някак глупаво и грозно ми се вижда ...
  • 9 mimsi

    11 8 Отговор
    Kakvo vi prechi da si otlepite starite stikeri ne se seshtam be hora, mn qsno kato vi srat sa dlajni da proverqt imate li vinetka ne sa dlajni da razglejdat cqla kolekciq ot vinetki ot minalite meseci da 100 chasa da tarsqt validnata :D
  • 10 ven

    14 0 Отговор
    BG !!! :|
  • 11 васил

    32 1 Отговор
    Не знам защо въобще плащаме за винетки при положение,че пътищата наистина са в абсолютно ОКАЯНО състояние.Аз разбирам да плащам за нещо,което да има некъв смисъл.От тези дупки вече не знам колко пара потроших по майстори и части.Аман!Остава и глоба за дишане да измислят и това да е края!Тъпа държава!!!!!!
  • 12 crf

    19 1 Отговор
    az otnovo niama da si kupa venetka to imame li putishta a me hvanat za pusheka
  • 13 BatBoiko BatMobila

    15 0 Отговор
    Абе тея са като блондинките :))) Хем ги боли, хем ги сърби :))) ту има ту няма... изобщо тези хора не са в час. Трябва да ги махнат всичките там от управата.
  • 14 slavi

    27 2 Отговор
    Защо трябва да залепяме винетката.Нали с нея заплащаме ползването на републиканската пътна мрежа, какво значение има с коя кола се движа и коя е в гаража?
  • 15 BBH

    9 1 Отговор
    Защото държавата иска да те одере, а парите от КАТ отиват главно за глупости и НАКРАЯ за оправяне на пътищата.
  • 16 G

    22 1 Отговор
    ПРАВИЛНО Е СПОРЕД МЕН ЕДНА ВИНЕТКА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА НЯКОЛКО АВТОМОБИЛА НА ИМЕТО НА ЕДНО ЛИЦЕ - ВСИЧО ОСТАНАЛО Е ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ!
  • 17 Европеец

    10 0 Отговор
    Мисля че е добре да се махнат старите винетки от стъклата, не само като се остържат от там,... ами и новите да се носят като талон.
    Естествено, ако се приеме че това е начина за плащане - о.к., да се махнат и не се допускат допълнителни тол такси или платени магистрали.
    Колкото до глобите - за да се спазват правилата /да имаш винетка/, трябва да ги има, но да са съразмерни и пропорционални, а не драконовски!
    Защото иначе си задаваш въпроса - глобата за да имаш все пак винетка ли е или ... ти шибат още един данък?!
    Стига с тези непропорционални глоби!
    Няма ли кой да забоде: колко максимално може да бъде глобата за едно административно нарушение и да я обвърже с МРЗ в БГ. Всичко друго отива към административен произвол и феномена на т.нар. "лоша администрация", която обръща всичко на такси, глоби и данъци! И съответно ..."взятки"!

    Коментиран от #18

  • 18 batko

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Европеец":

    най-после един трезво мислещ!!! не може едни олигофрени-депутати имам в предвид,да ти определят минимална заплата 240лв. и същите тези олигофрени да ти налагат глоба двойна на заплатата !!!! това е чист държавен рекет!!!
  • 19 батко

    30 0 Отговор
    и по-добре оня малоумник който е предложил да се вписва номера на колата, на това място по-удачно би било да се напише дата и месец на закопуване и винетката да важи за цяла година, а не като сега ! Ако си купя кола през август трябва да сложа годишна винетка, което си е рекет, а иначе те съдират с цени за месец или седмични които пък са си обир...
  • 20 Християн

    11 1 Отговор
    Нали се сещаш, че управниците искат да изкопчат колкото може повече пари от нас.
  • 21 \sdfasdf

    0 0 Отговор
    sdfasdfasdf
  • 22 sdf

    0 0 Отговор
    sdaf
  • 23 добруджански глас

    4 1 Отговор
    "Изпълнителят на ремонта на пътя Добрич - Генерал Тошево - Валентин Зеленченко, управител на "Пътно строителство" АД, пое отговорност да приключи работа предсрочно - за 2 месеца и 20 дни, или около 15 ноември, когато е краят на строителния сезон. Той увери, че финансирането е налице и разполага с достатъчно технически възможности за рехабилитацията.

    От страна на възложителя - МРРБ, Росен Плевнелиев каза, че фирмата дава ниски цени и кратки срокове, но те ще следят строго всичко да е качествено и да не се наложи нов ремонт след една година."

    Сигурно ще се наложи нов ремонт, тъй като за качество не може да се говори. Г-н Плевнелиев заповядайте на новия участък от пътя гр.Добрич-гр.Генерал Тошево, за да се уверите, че парите са отишли на вятъра. Добруджанци май да си бяхте със стария път, той поне си беше равен. Много жалко, че търпяхте цяло лято неудобството на ремонтните дейности по пътя, за да се движите накрая по "дунавски вълни".
    Хрътки къде сте? Ето материал за изпълнените проекти в БГ.
  • 24 Петър

    6 0 Отговор
    Хич няма да се учудя ако започнат да отнемат и контролни точки за стари винетки.Защо не оставят народа да диша спокойно незнам,все за нещо сме криви и неизрядни.Както е тръгнало най-много след 20 години само полицай и депутати ще останат в тази държава,тогава чия кожа ще дерът не ми е ясно.
  • 25 Николай

    8 0 Отговор
    Каквито хората такава и държавата.

    П.С. Започнете най-после да пишете правилно. Срамота е медия да прави правописни, пунктуационни и граматични грешки.
  • 26 user

    10 0 Отговор
    Смятам, че най-реално е да остане само заглавието " Ще глобяват", защото това е реалността - законите се пишат от неграмотни глупаци и се прилагат от алчни идиоти - какво да очакваме ? Просто официалното заглавие да бъде "Ще глобяват" и това е - явно са се лепнали всякакви агенции и катаджии към нас шофьорите и ни смучат парите като пиявици ! Щом е дошъл момента неграмотни милиционери да решават кой и за какво е виновен, а не се чете и спазва закона - значи сме на дъното !
  • 27 maksito

    8 0 Отговор
    Aaammm mmmmmmmmiiiiiiiiii b1rka6 sa...xa xa xa...
  • 28 baxi

    4 0 Отговор
    буклуците чудят са вече за какво да глобяват
  • 29 Радо

    1 1 Отговор
    "Съгласно чл. 165, ал. 1, т.11 и чл. 185 от действащия в момента Закон за движение по пътищата, за непремахнат винетен стикер с изтекъл срок, независимо от наличието на нов винетен стикер на стъклото на автомобила може да бъде наложена глоба в размер на 20 лева."

    Написаното е абсолютно невярно!
    чл. 185 гласи: "За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него
    нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с
    глоба до 20 лв."
    А чл.179 гласи: "Водач, който
    управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена
    съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно
    превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с
    изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:
    т.4 (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за
    превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни
    средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства,
    предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса
    не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена
    проходимост - 100 лв."
    Тоест за неотлепена винетка си има точно определена глоба!
    Божидар Йотов: Никой не може да ви санкционира за неотлепен стар винетен стикер, ако на същото стъкло има залепена и нова винетка.
    Абе къв си ти, че лъжеш така народа бе? Заради такива като тебе си патят хората. Подвеждаш, че няма глоби, но какво излиза? Излиза че законът казва друго. Аз лично не можах да разбера за какво са тези дискусии за неотлепените винетки, като през цялото време е трябвало да прочетете в закона за тах. Каквото пише в закона такова ще е, а не каквото каже някакъв си Божидар.
    П.С.: Извинете, че изписах цял роман, но исках да изразя мнението си.

    Радо
  • 30 Hepi

    8 0 Отговор
    Така и не можах да си обясня ,защо годишните винетки не важат от датата на закупуването им?! Що за простаци пишат тези закони в нещастната ни мила родина. Купуваш кола юни плащаш за февруари- що за простотия е това , къде го има посвета да плащаш за нещо което не си ползвал. Истинска олигофрания.
  • 31 винетка

    0 2 Отговор
    защо не печатат номера на автомобила за който е предназначена винетката веднага при покупката и... ?!
  • 32 slifur

    7 0 Отговор
    Абсолютно си прав Нepi ,защо наистина годишните винетки не важат една година от дата на закупуването им,както гражданската отговорност,нали все пак винетката се купува за колата ,както и ГО се сключва за колата ,не за шофьора!?
  • 33 VOLVO C70

    1 2 Отговор
    Ima pole za nomera-pak nqma da se vpisvat,pak 6te se vpisvat ,pak 6te se otlepvat starite pak nqma da se otlepvat-ne 6te si q darja za krasota 3 godini 6toto mi e mnogo nujna -1,50lv struva edin noj za stikeri za 15 sekundi vsi4ko se maha -kakav neveroqten problem ! Te 4e sa ne6tasnici sa ne6tasnici , no ima i mnogo shofiori marlq4i ! Samo ako istriete nekoq duma ! Nqma da e losho da podemete edna tema za psiho testa koito se darji pri otneta knijka po 4l.157 ot zakona za dvijenie po pati6tata i za alkohol , mnogo skoro 6te zasegne mnogo ot voda4ite da vidite kakva lapanica stava na Vitiniq 1 i na Gurko 5 po 600lv za psiho-ako iskash, ako ne sedi bez knijka o6te 1 godina i pak 6te se vidime ! Misalta mi beshe 4e ima mn vajni i neitlojni temi za razlika ot tova dali da se mahat starite stikeri ili da se pishat nomerata pri uslovie 4e ima "pole za vpisvane na nomer"
  • 34 Така трябва....

    1 2 Отговор
    Аман от философи....махайте старите и слагайте новите и да незабравите на новата номерата на колата да напишете, че от такива терикати като вас ги въведоха тия номера на винетките!!!И спрете да се занимавате с глупости....
  • 35 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    Министъра е АБСОЛЮТЕН ТЪПАНАР. Презумцията, поради която се наложи да се отложи прилагането за глобата за невписан рег.номер е тази, че лицето може да е залепило винетката ПРЕДИ НОВИЯТ ЗАКОН ДА Е ВЛЯЗЪЛ В СИЛА.Това се налага поради фундаменталното правило, че не може да има наказание за старо провинение по нов закон. Само че нищо не пречи да се глобява за невписан номер, АКО ЛИЦЕТО Е ЗАКУПИЛО И ЗАЛЕПИЛО ВИНЕТКАТА СЛЕД КАТО НОВИЯТ ЗАКОН Е ВЛЯЗЪЛ В СИЛА. Т.е- би трябвало да не ви глобяват ако на квитанцията за винетката е записана дата преди приемането на новия закон, но ако датата е след това- нищо не би трябвало да попречи да ви глобят! Защото много от водачите не закупуват годишната винетка още януари, а много по-късно. Но както винаги всичко това никой не го е съобразил, и В ТАЗИ ДЪРЖАВА ГЛАВАТА НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ ОСТАНАЛОТО ТЯЛО, и всичко е пълна олигофрения.