Отидете към основна версия

7 371 38

Вижте какво може новото поколение на автопилота на Tesla (ВИДЕО)

  • tesla-
  • автопилот-
  • автономни коли

Изкуственият интелект не винаги се справя добре с пътната обстановка

В интернет беше публикувано видео, в което инженерите на Tesla показват как тестват ново поколение системи за автопилот на електрически автомобили на трудни пътни участъци.

Интересното е, че въпреки факта, че маршрутът е бил заложен предварително в системата, автопилотът не винаги се справя сам с пътя, но в по-голямата част от времето автопилотът на Tesla преминава повечето участъци от трасето самостоятелно, без никакви проблеми.

Въпреки споменатия факт, че експертите са добавили предварително маршрута на електрическия автомобил към базата на автономната шофираща система, в някои случаи водачът е трябва да помогне на автопилота, за да избегне инциденти.

От видеото се вижда, че основната трудност за автопилота е причинена от криволичещ път с две ленти със сложна маркировка, който се променя в зависимост от конкретния участък от маршрута. По време на движение автономната система няколко пъти критично се приближава до средната лента.

В същото време електрическата кола не намалява скоростта. В клипа се вижда, че ако водачът не се беше намесил в системата за управление навреме, Tesla-та щеше да се озове на насрещното платно. Шефът на Tesla Илон Мъск от своя страна твърди, че използва технологията за автономно шофиране всеки ден, когато пътува до работа.

Маршрутът, по който се движи ръководителят на американската корпорация обаче, е добре проучен и по него няма екстремни ситуации. Сегашната система е петата версия на автопилота на Tesla. След тестване експертите ще го изпратят за финална редакция. Вижте повече.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.

Свързани новини