28 Юли, 2020 14:08 7 358 38

Вижте какво може новото поколение на автопилота на Tesla (ВИДЕО)

  • tesla-
  • автопилот-
  • автономни коли

Изкуственият интелект не винаги се справя добре с пътната обстановка

Вижте какво може новото поколение на автопилота на Tesla (ВИДЕО) - 1

В интернет беше публикувано видео, в което инженерите на Tesla показват как тестват ново поколение системи за автопилот на електрически автомобили на трудни пътни участъци.

Интересното е, че въпреки факта, че маршрутът е бил заложен предварително в системата, автопилотът не винаги се справя сам с пътя, но в по-голямата част от времето автопилотът на Tesla преминава повечето участъци от трасето самостоятелно, без никакви проблеми.

Въпреки споменатия факт, че експертите са добавили предварително маршрута на електрическия автомобил към базата на автономната шофираща система, в някои случаи водачът е трябва да помогне на автопилота, за да избегне инциденти.

От видеото се вижда, че основната трудност за автопилота е причинена от криволичещ път с две ленти със сложна маркировка, който се променя в зависимост от конкретния участък от маршрута. По време на движение автономната система няколко пъти критично се приближава до средната лента.

В същото време електрическата кола не намалява скоростта. В клипа се вижда, че ако водачът не се беше намесил в системата за управление навреме, Tesla-та щеше да се озове на насрещното платно. Шефът на Tesla Илон Мъск от своя страна твърди, че използва технологията за автономно шофиране всеки ден, когато пътува до работа.

Маршрутът, по който се движи ръководителят на американската корпорация обаче, е добре проучен и по него няма екстремни ситуации. Сегашната система е петата версия на автопилота на Tesla. След тестване експертите ще го изпратят за финална редакция. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The King

    16 26 Отговор
    Кой каквото ще да ми говори това е бъдещето - електромобили без шофьори. Казах!!!

    Коментиран от #4, #6, #18

  • 2 омъскаряване

    13 4 Отговор
    А "какво не може тесла" по-добре не гледайте 18+
  • 3 димка

    5 15 Отговор
    хаха тос кара вав лявото шосе защо публикувате такива самоубици на патя такива убиват децата ни после хората реват ето заради еи такива

    Коментиран от #7

  • 4 Поправка

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "The King":

    Искаш да кажеш електромобили с безмозъчни шофьори (с чип) !
  • 5 мечо

    7 10 Отговор
    вав един саит има порно вав което едни прават секс вав кола тесла
  • 6 Бачо Киро

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "The King":

    Аха, а особено по улици с лоша маркировка направо си е еВала батериите с тоя автопилот...
  • 7 мечо кух

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "димка":

    мечо ти нямаш кола и имаш само каруца, но има страни в които движението е от лявата страна, а волана на колата (онова кръглото вътре) е от дясната страна! Иначе си прав мечо, като пуснат тия тесли по улиците прибирай чаветата, че да не ги сгазят! Много са лоши тия електрически коли, имат по-голямо IQ от твоето!
  • 8 Haha

    7 2 Отговор
    Ще видят сметката и на професията "шофьор". Е тогава ще настъпи голямата мизериия.
  • 9 Българин

    17 3 Отговор
    Илончо чичовото аз автопилот си имам откак се ожених. Като научиш твоя да готви и разни други неща може/съмнявам се/и да си помисля...

    Коментиран от #17

  • 10 Автопилота не е перфектен

    14 3 Отговор
    Но засега друг производител не може да предложи дори толкова. Въпреки това не вярвам до края на годината да го направят с напълно автономен. Ще има поне още няколко години закъснение, въпреки че очевидно доста са напреднали.

    Коментиран от #16

  • 11 Тесланар

    21 6 Отговор
    Ама какви инженери, какви тестове, какъв Автопилот? Вие изобщо гледате ли видеата, които публикувате и след това коментирате?
    Това е обикновен собственик на Тесла, който тества последната версия на т.н.Full Self Driving на Тесла по английските пътища.
    Както се вижда и от видеото, Тесла дори не е на ниво 3 Автономност (има общо пет нива), но Елон Доналд Тръмп Мъск лъже и баламосва зомбираните си фенове, че до края на годината ще има роботаксита. ХАХАХА.
    Така ги лъже вече 4 тодини, като беше обещал, че 2017 Тесла ще направи кола, която да пътува автономно от единия край на Щатите до другия, без човешка намеса. Вече сме 2020 и Тесла е все така далеч от това, но зомбитата си вярват.
    Мъск, ако им каже, че Земята е плоска и 90% от тях ще станат поддръжници на теорията. Кухи, зомбирани лейки.

    Коментиран от #15

  • 12 Алфа Вълкът

    13 1 Отговор
    Татуирана ръчичка и лакирани нотки - теслераст!
  • 13 IKоооо

    13 1 Отговор
    Интересно на БГ път без маркировка и знаци в храстите как ще се справи автопилота
  • 14 Скубиду

    7 1 Отговор
    Тестват неготова система върху живота на хората. Престъпление от най-висок ранг.
  • 15 Скубиду

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тесланар":

    Важното е да растат акциите и балъците да ги купуват.
  • 16 Скубиду

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Автопилота не е перфектен":

    Я кажи, с колко катастрофи и с колко ранени напреднаха?

    Коментиран от #21

  • 17 Скубиду

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Тесла феновете са толкова податливи на промивка, че ако Илом им предложи изкуствени жени, ще оставят семейства и ще почнат да си го бутат в USB порта на роботизираната кукла.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТЕСЛА=ПАСАТ2007ГОДИНА ДИЗЕЛ

    6 3 Отговор
    ПО ОТДЕЛЯНЕ НА ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИЙ ,НАД 1000ГОДИНИ РАЗГРАЖДАНЕ НА БАТЕРИЙТЕ ,ПАСАТА Е 5 БОНА А ТЕСЛА НАД 100БОНА
  • 20 Автопилота

    8 5 Отговор
    Аз имам по-малко грешки от българските "професионалисти" на километър! Смъртността при автопилота е по-малка от смъртността по улиците на България. Така, че може да се каже че автопилота е по-умен от българските шофьори които пишат, че е прост!
  • 21 Казвам ти с точност

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Скубиду":

    Tesla пусна доклада за четвъртото тримесечие на 2019 г .:

    „През 4-то тримесечие регистрирахме по една авария на всеки 3,07 милиона изминати мили, в които шофьорите са участвали с автопилот. За тези, които шофират без Автопилот, но с нашите функции за активна безопасност, регистрирахме по един инцидент на всеки изминат 2,10 милиона мили. За тези, които шофират без Автопилот и без нашите функции за активна безопасност, регистрирахме по един инцидент на всеки изминат 1,64 милиона мили. За сравнение, най-новите данни на NHTSA показват, че в Съединените щати има автомобилна катастрофа на всеки 479 000 мили. "

    Той се сравнява със следните статистически данни от предходното тримесечие :

    по една авария за всеки 4,34 милиона изминати мили, в които шофьорите са участвали с автопилот
    една авария на всеки 2,70 мили изминати мили, в която шофьорите не са участвали Автопилот, но с функции за активна безопасност
    една авария за всеки 1,82 милиона изминати мили, в която шофьорите не са имали включен автопилот, нито някаква функция за активна безопасност
    Той представлява значително увеличение на броя на произшествията на километър за автопилот.

    Увеличението може да се обясни отчасти с по-тежките пътни условия поради зимата, която започва на някои пазари.

    Данните от същото тримесечие за предходната година показват много леко подобрение на произшествията на километър за Автопилот.

    Въпреки това, данните все още изглеждат добри за Autopilot в сравнение с це
  • 22 Казвам ти с точност

    3 9 Отговор
    Въпреки това, данните все още изглеждат добри за Autopilot в сравнение с целия автомобилен пазар. С катастрофа на всеки 479 000 мили за превозни средства като цяло, Автопилотът е около 6 пъти по-безопасен с катастрофа на всеки 3,07 милиона мили въз основа на този много опростен начин да се разгледа ситуацията.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Скубиду

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Казвам ти с точност":

    Публикувано във факти.бг: Той представлява значително увеличение на броя на произшествията на километър за автопилот. > Точка турям по въпроса. Влязла си във спора боса.

    Коментиран от #31

  • 24 Сандо

    6 1 Отговор
    Като гледам маркировката, в България това няма да е възможно никога.
  • 25 тука

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Казвам ти с точност":

    ли се прехвърли гост.Пак правиш реклама за автопилота?За 35 години шофиране и над милион километра( 30 хил на година)имам само 2-3 дребни катастрофи през зимата на хлъзгав път.Автопилота на Тесла прави повече.

    Коментиран от #28

  • 26 А вие видяхте ли

    7 2 Отговор
    Че автопилота мина на червено
  • 27 Изтрещял електрофил

    7 2 Отговор
    Дo вcички, кoитo oтгoвaрят нa прoвoкaтивнитe кoмeнтaри, нa чoвeкът c рaзличнитe имeнa: Тoвa e прoвoкaтoр, нa кoйтo тoвa му e рaбoтaтa. Зaдължeниятa му ca дa ви прoвoкирa, дa пишeтe кoлкoтo ce мoжe пoвeчe кoмeнтaри, зa дa вдигaтe рeйтингът нa рaздeлa. Пoглeднeтe caми: възмoжнo ли e пoдoбнa cтaтия дa cъбeрe caмa 270 кoмeнтaрa? Нямa кaк. Тoзи чoвeк виcи тук cутрин, oбeд и вeчeр, дoри и нoщeм, и пocтoяннo пишe ли пишe. Oткъдe имa тoлкoвa cвoбoднo врeмe? Нямa - тoвa му e рaбoтaтa и тoй cи я върши. Зaщo нe гo cрeщaмe в други caйтoвe? Зaщoтo рaбoти тук. Зaщo пocтoяннo e c рaзлични имeнa? Зa дa нe гo рaзпoзнaвaт лecнo и дa нe гo oтбягвaт.
  • 28 Ти съвпадаш ли със статистиките?

    2 9 Отговор

    До коментар #25 от "тука":

    Какво се оплакваш? С катастрофа на всеки 479 000 мили за превозни средства като цяло, Автопилотът е около 6 пъти по-безопасен с катастрофа на всеки 3,07 милиона мили? Ти си правил катастрофа на всеки 216 000 мили, значи правиш катастрофа 2 пъти по-често от средностатистическия шофьор и 12 пъти по-често от автопилота през зимата.

    Коментиран от #29, #33

  • 29 ако смяташ

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ти съвпадаш ли със статистиките?":

    за катастрофа леко чукване и дребни щети като обелена броня одраскан калник пукнат фар изкривена рег.табела.Даже не викаме Кат.Като гледам клипове с катастрофи на Тесла колите са тотална щета и са за скраб.

    Коментиран от #30

  • 30 Всяка драскотина

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "ако смяташ":

    причинена от автопилота се докладва по закон и не може да се скрие. Гледания имат само жестоките катастрофи, независимо с какъв автомобил са.
  • 31 Е голяма изненада!

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "Скубиду":

    Катастрофите на автопилотът се били увеличили през зимата, в сравнение с през лятото! Да беше прочел и нататък: Увеличението може да се обясни отчасти с по-тежките пътни условия поради зимата, която започва на някои пазари. Данните от същото тримесечие за предходната година показват много леко подобрение на произшествията на километър за Автопилот.

    Коментиран от #32, #34

  • 32 никога

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Е голяма изненада!":

    не съм правил катастрофа от типа тотална щета.Кой е по добър?Човека или автопилота на Тесла?

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Скубиду

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ти съвпадаш ли със статистиките?":

    Човека е шофьор и кара огромна машина по 30 000 км годишно. Автопилотите на Тесла са тествани от дома до местният клуб, докато возят пияни кирки няколко пресечки.
  • 34 Скубиду

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Е голяма изненада!":

    Голем аргумент изтропа. Много леко подобрение = статистическа грешка.
  • 35 Скубиду

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "никога":

    Какво му обясняваш. Човек винаги ще предпочита да държи волана в ръцете си, за да може сам да контролира нещата, от които му зависи живота. Да си повериш живота на машина, да не можеш да направиш нищо, а само да гледаш как тя блокира и не може да те спаси си е чиста овца за заколение. Едно е да има електронен асистент, който да ти помага, да избегнеш произшествие. Съвсем друго е да си оставиш живота изцяло на таблета на Мъск. Това вече е 100% доказателство за освидетелстване.
  • 36 Така е!

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "никога":

    Човек никога не би направил катастрофа с тотал щета. Такива катастрофи започнаха откакто Тесла въведоха автопилота си. Само автопилот може да направи тотал щета, човек никога! Който вярва, че човек може да направи тоталка е за освидетелстване!
  • 37 Случаен

    10 1 Отговор
    Като не ти се кара има автобус, влак, самолет, такси. Защо поощряват безмозъчните зад волана?
  • 38 автопилота

    5 0 Отговор
    на Тесла нищо не може!