Отидете към основна версия

13 360 36

КАТ София: Мъките продължават. Докога?

  • кат-
  • софия-
  • бюрокрация

Снимка:mvr.bg

Преди месец ви информирахме за огромните опашки, неспазването на каквито и да било противоепидемични мерки и все по-разрастващата се бюрокрация в столичния КАТ и по-конкретно в отдела за подаване и получаване на документи. Месец по-късно решихме да проверим дали има промяна, но както и очаквахме, такава няма.

Познатата картинка

Същата е и картинката на каналите. Чичковци с овехтели престилки се държат като президенти на футболни клубове, униформените служители говорят с половин уста и не разясняват нищо. Тонът им не търпи възражение, а съобразяване с проблемите на гражданите, дошли да регистрират автомобил - такова просто няма.

Оправданията

От КАТ обясняват, че има три причини за струпването на шофьори - желанието на нарушители да си платят старите задължения, изтичането на срока на много свидетелства за правоуправление на МПС, както и честата дезинфекция на сградата, която забавя процедурите.

Решенията

По първата точка има решение и то се практикува отдавна в цивилизованите държави - документи се подават по електронен път. Що се отнася до второто им оправдание, то също може да се разреши лесно. Просто трябва да се накара персонала по гишетата да работи нормално, а непрекъснатите почивки да се премахнат (когато някой отиде да почива, да бъде заменен от друг. Нещо като на касите в супермаркетите, например).

И в двата дни, когато наш екип беше и в административната сграда, и на каналите на столичния КАТ - дезинфекция не видяхме. Освен табелите за задължителни маски (каквито никой от служителите не носи), не се извършва никаква друга дейност, свързана с превенция на COVID-19.

Частен случай

Да не говорим, че ако съвсем случайно се окаже, че VIN-номерът на рамата е нестандартен, трябва да отидете на комисия, което звучи нормално. Но не е нормално тази комисия да е налична само в три дни от седмицата и това да не е обявено никъде.

Разбира се по трудния начин - когато преминеш през всички опашки и стигнеш до канала. Тогава с невъзмутим тон някой от служителите просто те връща с думите: "Няма начин това да стане днес, ела утре". И утре пак на опашката от ранни зори, та чак до 15.30 ч. след обяд, когато приключва работното време на каналите. Все пак работата е много тежка, нали?

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 46 гласа.

Свързани новини