31 Юли, 2020 12:00 13 331 36

КАТ София: Мъките продължават. Докога?

  • кат-
  • софия-
  • бюрокрация

КАТ София: Мъките продължават. Докога? - 1
Снимка:mvr.bg

Преди месец ви информирахме за огромните опашки, неспазването на каквито и да било противоепидемични мерки и все по-разрастващата се бюрокрация в столичния КАТ и по-конкретно в отдела за подаване и получаване на документи. Месец по-късно решихме да проверим дали има промяна, но както и очаквахме, такава няма.

Познатата картинка

Същата е и картинката на каналите. Чичковци с овехтели престилки се държат като президенти на футболни клубове, униформените служители говорят с половин уста и не разясняват нищо. Тонът им не търпи възражение, а съобразяване с проблемите на гражданите, дошли да регистрират автомобил - такова просто няма.

Оправданията

От КАТ обясняват, че има три причини за струпването на шофьори - желанието на нарушители да си платят старите задължения, изтичането на срока на много свидетелства за правоуправление на МПС, както и честата дезинфекция на сградата, която забавя процедурите.

Решенията

По първата точка има решение и то се практикува отдавна в цивилизованите държави - документи се подават по електронен път. Що се отнася до второто им оправдание, то също може да се разреши лесно. Просто трябва да се накара персонала по гишетата да работи нормално, а непрекъснатите почивки да се премахнат (когато някой отиде да почива, да бъде заменен от друг. Нещо като на касите в супермаркетите, например).

И в двата дни, когато наш екип беше и в административната сграда, и на каналите на столичния КАТ - дезинфекция не видяхме. Освен табелите за задължителни маски (каквито никой от служителите не носи), не се извършва никаква друга дейност, свързана с превенция на COVID-19.

Частен случай

Да не говорим, че ако съвсем случайно се окаже, че VIN-номерът на рамата е нестандартен, трябва да отидете на комисия, което звучи нормално. Но не е нормално тази комисия да е налична само в три дни от седмицата и това да не е обявено никъде.

Разбира се по трудния начин - когато преминеш през всички опашки и стигнеш до канала. Тогава с невъзмутим тон някой от служителите просто те връща с думите: "Няма начин това да стане днес, ела утре". И утре пак на опашката от ранни зори, та чак до 15.30 ч. след обяд, когато приключва работното време на каналите. Все пак работата е много тежка, нали?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    82 13 Отговор
    Докато си отиде Банкянския крадец !!!
  • 2 Факт

    106 2 Отговор
    Разпускане на мвр и сформиране на ново с нови хора!

    Коментиран от #31

  • 3 chi

    80 3 Отговор
    А екотаските в чий мутренски джобове потъват?

    Коментиран от #35

  • 4 Тролове

    33 4 Отговор
    Така е беше и ще е завинаги драсна държава
  • 5 1234578

    77 2 Отговор
    Решението, е само едно уволняване на всички чиновници-началници в държавата нечело с Бойко Борисов и Гешев. В КАТ София, също трябва да се уволнят началниците. Служителите им не си вършат работата, защото началниците им не си вършат работата и са некадърни. Работа им е много проста, свежда се това да обсужват гражданите, а не в това да ги размотават и изнудват за рушвет.

    Скоро бях в КАТ, служители се отнесоха ужасно с мен. Попих ги къде е началника им, за да се оплача. Казах, че не знаят. Попитах, ги как така не знаете, кой е началника ви. Казха, че били "командировани". След като се развиках в продължение на 10 минути се появи, някакъв полицай. Потота какъв е проблема, казах, че търся началника. Той каза, че не началник, но ще опита да разреше проблема и след негов телефонен разговор всичко се "оправи" по магически начин.
  • 6 Африканец

    30 1 Отговор
    Не се оплаквай!Иди да видиш как е в КАТ София -област!

    Коментиран от #25

  • 7 Criminal

    30 0 Отговор
    КАТ Пловдив е даже по зле.........
  • 8 Кауш

    33 0 Отговор
    Ами така не се прави! Купуваш си номерата, така както с винетките, отиваш в кметството по местоживеене, там служител ти поставя номера с попнитачка, и въвежда информация където трябва, толкова.

    Коментиран от #12

  • 9 Иван

    13 18 Отговор
    Може да си заврете противоепидемичните си мерки в.....идиоти с идиоти, браво и евала че не носят маски!
  • 10 123

    46 0 Отговор
    кат е най гадната институция там всички са богове а човека отишъл да си свърши няква работа е просто роб дръзнал да ги безпокой не си мърдат пръста ако не е нещо далаверка дето ще изкарат парички по другия начин много кофти институция няма как да се оправят там нещата освен ако не се уволни всицко и не се почне от нула там за кво говорим вобще вижте пред кат движението и ви става ясно как си вършат работата
  • 11 Бойко

    41 0 Отговор
    Първо мястото на кат не е там, трябва ново място в покрайнините на града.Второ след като имаш нова сграда, т.е нов бардак със стари к@рви не се прави, уволнява се цялото ръководство барабар с всички парашутисти надолу по веригата и се започва на чисто, от нулата.
  • 12 Скит'Ник

    34 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кауш":

    Ами колега, това е така ,както си го написал но в белите държави.
    Мутренска държава-и то балканска -няма как да се променят нещата.
    Отписването на пътна машина е елементарно, в ИСТИНСКАТА ЕВРО ЗОНА отиваш с регистрацията и табелките в Общината и става за минути.
    В България нещата са еднакви,като в ДиарБекир-500 години насаждан анадолски манталитет,и изкоренени държавност и съдебна СПРАВЕДЛИВОСТ.
    Така че,Забраавии
  • 13 До простите милиционери

    35 1 Отговор
    Глобите защо не се плащат в определени банки като на Запад. Идва ти писмо с решението и си плащаш в банката. Второ, когато си сменяш книжката отиваш на оторизирани мед пунктове и там ти правят прегледа и актуална снимка. След това ти попълват резултатите от прегледа и ти дават лист за да караш с изтеклата книжка. Плащаш около 80 Е.Новата книжка ти я пращат по пощата. Нали за това влязохме в Европа за да се опростят нещата.

    Коментиран от #14

  • 14 Малко уточнение

    22 1 Отговор

    До коментар #13 от "До простите милиционери":

    На решението на глобата има баркод и с него можеш да платиш и на уличен автомат и да вземеш разписка. Нали се фукаме че имаме много добри IT специалисти. Да ги назначат да обработват информацията а не първо да се редиш при някакви служителки дето ти дават лист и след това се редиш на касата да шариш. Да ама Бацо е пр.ос и не му пука за народа.
  • 15 New

    34 0 Отговор
    В повечето подразделения на КАТ в България времето е спряло. Сякаш са 80-те години на миналия век. А все повтарят-няма пари за нови сгради и млади кадри. Работят за по 750-800лв.но никой не напуска. Поне не и доброволно.
  • 16 защо

    27 0 Отговор
    а колко е трудно да можеш в интернет да ви видиш глобата, за какво и кога си нарушил с опция за плащане или обжалване- вместо да ходиш да се редиш по опашки?
    колко е трудно?
    щом мога да си видя и платя данъците по интернет защо да не мога и глобите към кат ?
    защо ????
  • 17 В Гърция няма

    26 0 Отговор
    КАТ.Там като си купиш кола отиваш в книжарницата и ти дават талон и номерата и регистрираш в общината която си.Това е....Тука е майко мила и петела пееее.
  • 18 Марио

    27 0 Отговор
    Страхотна статия, но само тук се казват нещата 1:1. Другите медии мълчат. Евала мобиле
  • 19 Един

    13 1 Отговор
    Ми... имам спомени че е така и в централна България, дори като не е натоварено процедурата е също толкова адекватна, така че... нищо ново под слънцето, трагедията е ежедневие просто ние позволяваме да е така, докато тия дет бачкат са там да отбиват номера...
  • 20 Ех Европа

    30 1 Отговор
    Германия и Испания регистрираш автоматично от вас, няма нотариуси няма чакане, НИЕ СМЕ ПЪЛНА СКРЪБ ТЕЗИ ПРОТЕСТИ ЗАКАСНЯХА С ГОДИНИ!!
  • 21 Мемфис

    18 2 Отговор
    Този КАТ е котило и инкубатор за комунистическите мутанти- мутрите!
    Няма държава в света НАТО БГ/ с изключение на Русия/, която да не се е променила ни най- малко от времената на комунистическата диктатура!
    Къде в света има такова аругантно държание на мезмозъчните милиционери?
    За да влезеш в Ру на МВР, минаваш през пропуск и ти записват данните!?!?!? Къде го има това в Европа, а пък и в света?
  • 22 В грешка си

    15 2 Отговор
    До скит’ ник

    Тук няма анадолски манталитет, а посткомунистически терор на милицията и държавните служби!
    В БГ нищо не се е променило от времето на правешкият ци.га.нин!
    Само където управляващите са наследници на хайтуците след 9.09.44!
  • 23 Мехо

    12 1 Отговор
    Църквата КАТ и проституцията в България винаги ще бъдат по тази схема защото генерират луди кинти за група избрани големци.
  • 24 Боримечката

    13 0 Отговор
    Умиране има но оправия няма! Подкрепям младите протестиращи и това ми дава известна надежда че може и да стане държава от това което обитаваме тъдява!
  • 25 Ноки

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Африканец":

    6 часа с малко дете, декември месец само за смяна на талон не регистрация. И на края колата в общината се води в София, а по талон в Божурище. Преди това пак около 4 часа за смяна на шофьорска книжка.
  • 26 Язека

    12 0 Отговор
    Я макята им на тез у КАТ,на каналите дето са.Само модераторот да не ме изтрие
  • 27 Клиент на КАТ

    12 0 Отговор
    Като се вземе и ужасното държание на служителките по гишетата - всички трябва да се изринат с голямата лопата от там.

    Коментиран от #28

  • 28 един от стадото

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Клиент на КАТ":

    а за ония редовните с десет номера в ръка, дето постоянно пререждат нищо не казахте. Попитах един такъв, инвалидни били. Бе ти само инвалиди ли обслужваш бе.
  • 29 Обикновен българин

    3 0 Отговор
    Тази клоака наречена Кат трябва да бъде разрушена и всички служители - уволнени! И питам: защо ги търпим всички тия по КАТ, общини, НОИ и т.н.???? Защо трябва да висим по опашки и да се отнасят с нас като с отрепки??? А ние им плащаме заплатите на тия!
  • 30 Лъжат ни...

    2 0 Отговор
    Трябва да се напише жалба до омбудсмана, ноември минах за десет минути през кат варна, казаха ми че има нов закон щом не сменям номерата не се влиза на канала. Нямаше грам опашка. Януари мой роднина ходи...нова заповед канала се минава за проверка на Вин номера и прочее глупости...опашки към километър, фирми за регистрация с/у 50лв. Нервни хора , панаири и цял ден загуба на време по гишетата само и само да не уволняват чичковците от канала.
  • 31 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    От къде ще дойдат новите хора ?
  • 32 някой

    2 0 Отговор
    Винаги е било така - онези на каналите са банда нещастни неудачници , които са отишли там за облаги и рушвети .
    Ако им плащаха на брой РЕГИСТРИРАН автомобил - дали щяха да се мотат ???
  • 33 пророк Исай

    3 0 Отговор
    Нарочно се прави така - за да СМАЧКАТ хората .
    Цялата АДМИНИСТРАЦИЯ в България , навсякъде е едно и също - ден да мине друг да дойде ......престъпно нехайство и абсолютна незаинтересованост .
    И винаги са надменни .............кой е дошел да им развали спокойствието ?
  • 34 Гошко

    3 0 Отговор
    Елате да видите във Великобритания как е......нема такова дживотно кат! Ама тука са прости ще им дойде акъла някой ден
  • 35 Вносител

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "chi":

    Преди години екотакса за масов автомобил беше около 35 лева, от които за държавата бяха около 18 лева. Сега е 310 лева и сумата, която отива за държавата е отново толкова. Фирмите са три, най-вероятно с един собственик
  • 36 Призрак

    1 0 Отговор
    Корумпета и некадърници.