Отидете към основна версия

8 412 51

Полша пуска собствена марка електромобили

  • izera-
  • electromobility-
  • torino design

Полша вече има собствена марка, под която ще се продават произведени в страната електромобили, съобщава wprost.pl. Izera е кръстена на Изерските планини на границата с Чехия и по план през 2023 г. трябва да пусне в продажба едновременно хечбек и кросоувър на ток.

Новата марка принадлежи на компанията ElectroMobility, основана през 2016 г. с държавни средства. Засега поляците показват само прототипи на бъдещите електромобили с дизайн от италианското ателие Torino Design, в чието портфолио има разработки за Ferrari, McLaren и Nissan.

Серийните електромобили ще бъдат построени на една и съща платформа, която Izera смята да придобие от друг производител. Най-сериозен кандидат за технологичен донор е Фолксвагеновата модулна архитектура MEB, проектирана специално за коли на ток.

Поляците не разкриват никакви технически характеристики с изключение на ускорението до 100 км/ч, което ще отнема около 8 секунди и за двата модела. Известно е също, че автономният пробег ще бъде не по-малко от 400 км по цикъла WLTP.

Полските електромобили ще се сглобяват в нов завод в Силезия, който ElectroMobility планира да открие в средата на следващата година. Първите серийни "изери" ще се появят през 2023 г. Производственият капацитет на бъдещата фабрика не се съобщава, но от компанията отбелязват, че предприятието ще създаде около 6 000 работни места.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.

Свързани новини