Отидете към основна версия

5 296 30

Японските власти искат да обединят Nissan и Honda

  • nissan-
  • honda-
  • обединение

За първи път подобно предложение прозвуча още през 2019 година

Nissan и Honda да се обединят в съюз, предлагат японските власти, а информацията за този ход е на Financial Times. Това предложение дойде директно от японското правителство, но все още не е прието, наред с други неща, фундаментални разлики между двете автомобилни марки.

Авторите на идеята за обединяване на Nissan и Honda са ​​съветници на японския премиер Шинцо Абе. Според публикацията редица фактори са причина за възможното сливане. Първо, след ареста на Карлос Гон, японското правителство вече има съмнения относно алианса Renault-Nissan и второ, световната конкуренция на автомобилния пазар се засилва и новият съюз може да укрепи позициите на японските автомобилни производители.

И накрая, трето, този ход ще позволи на Nissan и Honda да обединят усилията си за разработване на електрифицирани превозни средства и по този начин ще се намалят и разходите. Очаква се новият японски съюз да се конкурира с Toyota, под влиянието на която са вече Suzuki, Subaru и Mazda. Honda от своя страна остава независим автомобилен производител и третият по големина в страната, с годишни продажби от 4.8 милиона автомобила.

Въпросът обаче все още не е стигнал до обсъждане на предложението от съветите на директорите на Nissan и Honda. Сред аргументите срещу сливането са основните разлики между автомобилите на марките, бизнес стратегията (Nissan разработва електрически превозни средства, а Honda инвестира във водородни двигатели), както и фактът, че Nissan е фокусиран върху развитието в рамките на съюза с Renault и Mitsubishi.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.

Свързани новини