Last news in Fakti

20 Август, 2020 09:58 7 727 19

Кросоувър Mazda или Toyota? В бъдеще няма да има особена разлика

  • toyota-
  • mazda-
  • завод-
  • обединение
Кросоувър Mazda или Toyota? В бъдеще няма да има особена разлика - 1

Двата японски автомобилни производителя Mazda и Toyota възнамеряват да инвестират общо до 2.3 милиарда долара в нов съвместен завод в Алабама. Това е с 830 милиона долара повече от първоначално планираното преди 2 години. Както се посочва в официалното изявление на автомобилостроителите, новото съвместно предприятие планира да произвежда около 300 хиляди автомобила годишно.

Още от самото начало на споразумението Mazda настояваше там да се правят кросоувъри, но от Toyota искаха там да сглобяват Corolla за северноамериканския пазар. Но миналата година ръководството на Toyota се договори с партньора си, като прие в новия завод да се произвеждат кросоувъри.

Като цяло излизането на два модела с подобен дизайн в едно и също предприятие изглежда като по-логична идея от производството на лек автомобил и кросоувър успоредно. Възможно е за новото предприятие да бъдат създадени свързани модели, които ще бъдат разработени на новата платформа.

Кросоувър Mazda или Toyota? В бъдеще няма да има особена разлика

Това обикновено се прави в такива случаи, тъй като използването на едни и същи компоненти значително намалява производствените разходи. Това съвсем няма да е първата подобна стъпка от страна на двете компании. Те вече имат общ опит  - новото поколение на Toyota Yaris за Северна Америка е близък роднина на Mazda 2.

Все още няма информация какви модели ще се произвеждат в новия завод. В момента американският завод на Toyota произвежда RAV4 и Highlander, докато Mazda все още няма завод в САЩ. Работата по изграждането на централата ще струва на японците около 1.5 пъти повече от първоначално изчисленото.

Компаниите отбелязаха, че поради още по-големи инвестиции производствените процеси ще са все по-близки. В момента тече активна работа на строителната площадка за изграждане на фабриката. Предвижда се предприятието да създаде до 4 хиляди нови работни места. 600 служители вече са наети.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лаик

    42 0 Отговор
    Това с колите вече е един МишМаш

    Коментиран от #8, #12

  • 2 1234

    23 55 Отговор
    Toyota е смотана кола от където и да се погледне.Скучна каруца с дървена возия. Голямо хвалене без покритие

    Коментиран от #4, #6, #11, #17

  • 3 Преминаващ

    8 26 Отговор
    Кросоувър Мазда или Тойота- тцъ.Само Дачия Дъстър! Тя направо ги къса,отнася,отвява. Кво като е евтинийка-върви прилично,има части за нея,няма много електроника,разхода на гориво и той е приемлив,има си A/C и музика вътре,голямо багажно пространство,алуминиеви джанти и туй-онуй, лъскав външен вид....добре,че Сектанта ми отвори очите и тези дни броя кеша за една такава в Алианс Ауто-Варна. Не гъзар,направо бай играч ще го давам. :))
    P.S. - от двете изброени марки в статията,Тойота е по-добрата инвестиция.

    Коментиран от #13

  • 4 Селски

    42 7 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    явно никога не си се докосвал до Тойота, мисля, че се бъркаш с Голф
  • 5 Деко

    14 2 Отговор
    Е каква стана тя?Богатите инвестират при богати.В филма Сириана точно за това говорят.За силовото привличане на производители и намирането по същия силов начин на пазар .
  • 6 Деко

    38 6 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    В цирка ли работиш?Тойота са най продаваната и здрава марка на тази планета. Иначе и на мен не ми харесва.Но това не променя фактите.

    Коментиран от #9, #18

  • 7 Зевс

    14 4 Отговор
    Кросоувър и трансджендър , добре дошли в 21 век
  • 8 Miusuka Madoto

    19 15 Отговор

    До коментар #1 от "Лаик":

    Само Хонда си остана Хонда - всичко друго е тюрлюгювеч!

    Коментиран от #10

  • 9 Miusuka Madoto

    18 12 Отговор

    До коментар #6 от "Деко":

    Тойота са най-здрави САМО в джип- и пикап-сегментите, като при джиповете пак в спорно (Субару!)! Като автомобили по-здраво от Хонда и Субару НЯМА! Доказано в боя!

    Коментиран от #14

  • 10 Марио

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Miusuka Madoto":

    прочети прикачената статия към тази и тогава пак се изкажи
  • 11 Hoyo

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Да.За такива като теб дето слушат азис в 20 годишната таратайка и си мечтаят да са вип гост в чалгатеките е естесвено да мислят така
  • 12 Мартин

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лаик":

    Ами ти не обичаш ли миш маш, това е най-хубавото нещо!
  • 13 qwerty

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Преминаващ":

    комшията хвана някаква промоция и взе кафеникава металик с предно, бензин за около 26К
  • 14 Деко

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Miusuka Madoto":

    Тойота я водят години наред най здравата и най продаваната марка в света.Това казвам.Но аз не ги харесвам .Но това не променя нищо.

    Коментиран от #16

  • 15 Случаен

    5 0 Отговор
    Глупости. Това е само за хамериката. Там Ярис е Мазда. Нас не ни засяга. Единствената причина да се прави завод в хамериката е за да се избегнат такси и мита за внос.
  • 16 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Деко":

    най- продавана да, здрава е, но не най. Премиумът им Лексус води класациите дълги години. А при средните модели Хонда и Мазда са по- здрави като механика. Всъщност всичко се чупи, процентите са важни. Всяка марка има топ модели и издънки. Класациите показват кой е влизал най- малко в сервиза, така или иначе всички влизат.
  • 17 Васил Левски

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Категорично те поткрепям в мнението ти за тойота.Имах преди години,Авенсис,скучен и дървен автомобил.Маздите са,със спортен дух,и адски здрави,единствения им проблем е ръждата.
  • 18 Pokololo

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Деко":

    да най-продаванат. но се броят и страни като Индонезия, Филипини, Нигерия....

    Коментиран от #19

  • 19 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Pokololo":

    ми фауве кой ги спира да продават там. Тъкмо търсят място за нов завод. И ако е във Филипините може да я кръстят Шкода Дуарте, че оня режи глави ако не е по неговата..