Отидете към основна версия

8 828 19

Електрическата революция е факт: VW стартира масовото производство и на нов кросоувър

  • volkswagen-
  • i.d.4-
  • електромобили

Световната премиера на модела ще се състои в края на септември

ID.4 е втората изцяло електрическа кола след хечбека ID.3, базирана на платформата за модулно електрическо задвижване (MEB). Според генералния директор на марката Ралф Брандщетер, в бъдеще автомобилът ще се произвежда и продава в Европа, Китай, а след това и в САЩ. 

Любопитно е още, че автономният пробег на ID.4 надвишава 500 километра (в цикъла на WLTP). Първоначално моделът ще бъде оборудван с задвижване на задния мост, а версията със задвижване на всички колела ще се появи по-късно.

В интериора на кросоувъра ID.4 ще се появят големи екрани, подсветката на автомобила ще може да "общува" с водача и да променя цвета си. Автомобилът ще предложи възможност за управление с гласови команди.

От екстрите интерес представляват още безжична връзка със смартфон, актуализация на фърмуера „по въздуха“, озвучителна система с 400 W усилвател, система за проектиране на изображение пред очите на водача, „полуавтопилот“ и други.

Volkswagen също обяви, че концернът планира да инвестира около 33 милиарда евро на пазара на електрическа мобилност до 2024 година, от които 11 милиарда евро са за марката Volkswagen. През 2025 г. обемът на производството на електромобили Volkswagen трябва да достигне 1.5 милиона бройки.

Преди това в Цвикау са сглобявани само автомобили с двигатели с вътрешно горене, сега там се произвеждат модели от семейството на ID. VW отбеляза, че за първи път голям завод за сглобяване на автомобили се прехвърля изцяло към производството на електрически превозни средства.

Обемът на инвестицията не е никак малък - около 1,2 милиарда евро. През 2021-а, първата пълна година на производство на електрически превозни средства, VW планира да построи около 300 000 електрически превозни средства само в Цвикау. 


 

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.

Свързани новини