Отидете към основна версия

4 484 15

Taigun показва бъдещия компактен кросоувър на VW

  • volkswagen-
  • taigun-
  • up!-
  • tiguan-
  • сао пауло 2012

VW избра автосалона в Сао Пауло за представянето на прототип на бъдещия си компактен кросоувър. Taigun е построен на базата на минито Up!. Дълъг е 3 859, широк 1 724 и висок 1 559 мм при междуосие от 2 470 мм.

Дизайнът на автомобила е решен в стила на по-големите Touareg и Tiguan. Самото име на концепта е анаграма на названието на по-малкия от двата кросоувъра и подчертава градското предназначение на Taigun.

Според Volkswagen салонът на прототипа е проектиран за петима пътници, но както и при Up! на достатъчен комфорт ще могат да се надяват само четирима. Оформлението на интериора също напомня за градското мини, чиято платформа използва Taigun. Багажникът обаче поема нелошите 280 литра, а със сгъването на задната седалка вместимостта нараства до 987 л.

Под предния капак на концепта е монтирана форсирана версия на трицилиндровия еднолитров двигател на Up!. Турбомоторът със система за директно впръскване на горивото развива 110 к.с. и 175 Нм и работи в комплект с шестстепенна механична трансмисия.

Taigun ускорява до 100 км/ч за 9.2 секунди и харчи средно 4.7 литра. От VW уточняват, че бъдещият сериен модел ще се предлага само с предно предаване, тъй като автомобилът е предназначен специално за градско шофиране.

Немците възлагат големи надежди на компактния кросоувър, чието производство трябва да започне през 2015 г. Все още е рано да се говори за конкретни цени, но отсега може да се прогнозира, че серийният Taigun ще бъде значително по-евтин от Tiguan.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини