Отидете към основна версия

19 288 8

Двама души откраднаха катализатори на стойност €90 000 от автомобили за споделяне

  • каршеринг-
  • автомобили за споделяне-
  • кражба-
  • катализатори-
  • москва
Един от паркингите за каршеринг автомобили в Москва

Става дума за руската столица Москва, където са заловени двама души, успели да откраднат части от автомобили за споделяне на стойност 8 млн. рубли - сума, равняваща се приблизително на 90 000 евро. по-конкретно става дума за автомобилни катализатори.

Министерството на вътрешните работи на Русия разказа за двамата жители на столицата, които премахвали катализатори от автомобили за споделяне и ги връщали в пунктове за изкупуване на благородни метали. Оказа се, че престъпленията са извършени от таксиметров шофьор и механик в сервиз, като те са действали само в един от кварталите на Москва.

Крадците са били хванати на местопрестъплението, докато са изваждали поредния каталитичен преобразувател на отработени газове. Известно е, че съдържат паладий, платина и родий - благородни метали, за които може да бъде получена добра сума. Изборът им за каршеринг автомобили са обосновали, че тези автомобили не се наблюдават от собственика и от тях се краде по-лесно.

Образувано е наказателно дело по член 158 от Наказателния кодекс на Руската федерация (кражба, извършена с причиняване на значителни щети). В момента и двамата мъже са в ареста и чакат присъдата си. Москва остава световният лидер по брой на т.нар. каршеринг автомобили. Към 2019 г. в руската столицата имаше повече от 31 хиляди такива автомобила. Очаква се до края на 2020 г. броят на московския автопарк да се удвои до 60 хил. бройки.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Свързани новини