Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 12:42 13 667 17

Кражбата на катализатори се превръща в пандемия. Трябват спешни мерки

  • катализатори-
  • кражба
Кражбата на катализатори се превръща в пандемия. Трябват спешни мерки - 1

Много от държавите по света вече обмислят сериозни санкции срещу кражбата и търговията с автомобилни катализатори. Най-пресният такъв пример е от зад Океана, но веригата е толкова свързана, че засяга и страните от т.нар. Източен блок. Във връзка с разрастващата се тенденция за кражба на катализатори, законодателите от Юта обмислят сериозни санкции срещу кражбата на катализатор, защото според тях продажбата на ценните метали, намиращи се в тези устройства процъфтява на черния пазар в световен мащаб.

Депутатът Райън Уилкокс, републиканец, който представлява House District 7, инициира законопроект за създаване на държавна база данни за продажбите на катализатори. „Искаме да отсеем незаконните продажби от законните, като направим точна регулация на законните начини за демонтаж и преработка на катализатори“, казва Уилкокс. Обичайният канал е през депата за рециклиране на метали.

„Лицата, които ги крадат, обикновено са наркомани“, заявява Кендис Дейли, представител на индустрията за рециклиране в Юта, по време на изслушване на законопроекта в Капитолия пред Временната комисия по правоприлагане и наказателно правосъдие.

Дейли каза, че текущата ставка за унция за родий тази седмица е 9 950 долара. Паладият струва 1 967 долара за унция, а платината е 928 долара, изброявайки трите ценни метала, които обикновено се срещат в катализаторите.

"Сега, крадците по цял свят се опитват да продават откраднати катализатори на рециклиращи компании, които в много от случаите са успешни, тъй като липсват проследяване и прилагане на по-строги мерки, следователно е необходима база данни", казва Крис Уолдън, надзорен агент на прокуратурата в Юта.

Офисът на AG вече проведе операция Urban Mining, като вследствие на нея бяха взети заповеди за претърсване на складове за съхранение на метали в окръг Дейвис. Само за един ден разследващите откриха 124 откраднати катализатора и пет торби с насипен материал от вътрешностите на устройствата. Агентите арестуваха трима души.

Уилкокс казва в друго интервю, че разследването е открило престъпна група за кражба на катализатори, работеща в Източна Европа, а материалите са били изпращани до Малайзия. „В САЩ също се използват хора от източния блок, които са доказани престъпници. Плаща им се добре", завършва интервюто Уилкокс.

Кражбата на катализатори се превръща в пандемия. Трябват спешни мерки

Един от най-лошите аспекти на тенденцията е, че кражбите на катализатори най-често са насочени към превозни средства, паркирани по улици, алеи или паркинги пред жилищни блокове. „Това е просто истинска трагедия, количеството пари, което струва на всяко семейство откраднат катализатор не е никак малко“, допълва ситуацията Уилкокс. "В моя квартал повечето хора нямат гаражи."

Националното бюро за застрахователна престъпност изчислява, че средната цена на подмяна на катализатора е 1800 долара. Данните, предоставени от офиса на AG, показват, че кражбите на катализатори са нараснали в Юта, като са скочили от 110 през 2018 г. на 654 през 2020 г. и над 1 000 през първите девет месеца на тази година.

В допълнение към създаването на база данни, законопроектът на Уилкокс ще ограничи продажбите на катализатори до търговци на скрап и бази за рециклиране на автомобили. Информацията за това откъде е свален катализаторът ще се декларира по време на покупката и ако едно и също лице се опитва да продаде повече от един катализатор седмично ще бъде разследвано.

Кендис Дейли каза, че е работила със сенатора от Огдън Джон Грайнер, който е бил и началник на полицията, по законопроект за борба с кражбите на метали още през 2007 г.

"Тази мярка създаде система, чрез която полицейските управления изпращат по имейл подозрителна информация за рециклиращи компании, които след това се наблюдават от полицията, ако е необходимо. Но поради текучеството на служителите и други причини, системата се разпадна и всъщност не работи така, както беше замислена“.

Тя призова депутатите да положат „екипни усилия“ и да не налагат тежестта на новата програма само върху рециклиращите компании. „Крадците няма да бъдат арестувани и вкарвани в затвора, защото няма достатъчно места в затворите и клиники за лечение на наркозависими, а правоохранителните органи се нуждаят от повече служители“, твърди Дейли.

Сенаторът Карън Мейн, демократ от окръг Солт Лейк, който ще спонсорира законопроекта в Сената, заяви, че всеки, който паркира кола публично, е изложен на риск. „Двете дъщери на съседката ми отидоха на концерт и когато се върнаха, колите нямаха катализатори“, казва Мейн.

За сега обаче мерките са превантивни. За да се опитат да избегнат кражба на катализатор, собствениците на превозни средства могат да инсталират устройства против кражба и да паркират в заключени гаражи или добре осветени зони, съветват от изследователската фирма BeenVerified. В обществени парцели собствениците трябва да паркират в близост до входове или там, където пешеходният трафик е голям.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    24 39 Отговор
    КАТАЛИЗАТОРИТЕ СА БЕЗМИСЛЕНИ,НЕЩО КАТО ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ....само оскъпяват продукта

    Коментиран от #8

  • 2 кънчо райчев

    15 3 Отговор
    катализаторите ще ускорят всички процеси в обществото!
  • 3 закона Крум

    64 1 Отговор
    В Люлин един крадец вече даде фира,след като беше пребит до неузнаваемост.
  • 4 Мартин

    34 0 Отговор
    Хубав анализ, но дано някои от властимащите у нас го прочетат и още по-дано да се вземат мерки и у нас.
  • 5 сектант

    8 1 Отговор
    на дъстъра на катализатора сложих една щипка T4-RDX който го гепне да му мисли
  • 6 Реалист

    34 3 Отговор
    Абе какво се правят на умни. Да забравят със закон на фирмите за цветни метали да изкупуват катализатори и улични шахти и готово. От там нататък ако продължат кражбите на тези неща да се разследват и глобяват солено самите фирми. Да ги видим тогава дали ще продължат да изкупуват.
  • 7 Петър

    27 5 Отговор
    Сваляйте си ги сами за да не ви ги крадат,те и без това в 90% от колите не работят,минал им е пробега.

    Коментиран от #17

  • 8 Петър

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Много си прав,автомобил на 400 000 километра с раборещ катализатор,е нема такава комбинация.

    Коментиран от #11

  • 9 Бай Тошо

    16 2 Отговор
    После пък на елетричките ще почнат да крадат батерии щото и те са цифра и то сериозна, без сопа няма оправия
  • 10 оле

    20 3 Отговор
    пру Боко се роди тая мания за безнаказана кражба...никакво отношение на милицията...тя е заета да си самогради имиджа по храстите с радар

    Коментиран от #12

  • 11 Дфен

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Петър ли си или просто си Хитър но грешиш с тези заключения

    Коментиран от #13

  • 12 Добър вечер

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "оле":

    Че си прав, прав си. Само за едно не съм съгласен с теб, не от Боко почна всички тези "хубавини", а от неговите началници ченгеджийска още 1990 година ;)
  • 13 Петър

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Дфен":

    Да,и ти тайничко се надяваш твоя катализатор да работи и вярваш на колегата от пункта за ГТП който ти е казал че катализатора ти работи много добре,даже чат пат от ауспуха на колата ти излизат маргаритки и теменужки.
  • 14 Ел коменданте

    7 9 Отговор
    Кола без работещ катализатор да не се пуска в движение
  • 15 ГТП

    5 2 Отговор
    Катализатор имате ли? - А, дано, ама надали... Гледа тоя отдолу всичко равно. Свили са ми и гърнетата. Колата е IONIQ 5
  • 16 😂😂😂

    0 5 Отговор
    Ел колите нямат такива боклуци гърнета и тръбички
  • 17 Ламбда

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Напротив, имат си сензор който ги следи, после според неговите показания се определя горивната смес и т.н.... Не е толкова просто, колкото си мислиш! Ако не работят щеше да свети check engine лампичката. Не работят дизеловите пушилници но оная нацистка бабушкерица продължава да ги изхвърля в България!