Отидете към основна версия

15 921 26

Mercedes спира производството на евтините си коли

  • mercedes-benz-
  • мерцедес-
  • евтини коли

Ръководството на компанията призна, че в гамата на Mercedes-Benz има много компактни автомобили, които не са необходими

Хечбек A-Klasse, седан A-Klasse, CLA Shooting Brake и комби A-Klasse с дълго междуосие (само за Китай), B-Klasse миниван, купе CLA с четири врати, кросоувъри GLA и GLB - това са все компактни и сравнително по-евтини автомобили на Mercedes-Benz, които представляват една четвърт от продажбите на компанията през 2019 година, като обаче само A-Klasse е основната движеща сила зад ръста на продажбите на Daimler AG през последните години.

Поради тази причина Ола Калениус, главен изпълнителен директор на Daimler AG, призна, че компанията „е отишла твърде далеч, искайки да заеме всяка ниша във всички сегменти“, и отбеляза, че това важи особено за компактните модели. Това не означава, че съставът на компанията ще започне да се свива в близко бъдеще, но е възможно с появата на нови поколения повечето евтини версии да спрат да се произвеждат.

Компанията вече се отказа от разработката на кросоувъра GLA Coupe, който трябваше да се конкурира с BMW X2. Но в същото време през 2021 г. трябва да се появят два нови компактни модела - електрическите EQA и EQB. Също така Mercedes-Benz възнамерява да се откаже от купето SLC и от кабриолета S-Klasse, които обаче ще бъдат заменени от ново поколение AMG GT Coupe и SL кабриолет с мек покрив.

Коронното бижу на гамата ще бъде хиперколата AMG One с двигател от Формула 1, произвеждащ около 1000 конски сили. Колата ще струва около 2.75 милиона долара и ще бъдат произведени общо 275 екземпляра. Между другото, всички тези коли вече са разпродадени и клиентите ще започнат да ги получават в началото на 2021 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини