Отидете към основна версия

9 539 98

Новото XC90 ще е последното Volvo с ДВГ

  • volvo-
  • xc90-
  • двг-
  • електромобили-
  • волво

Третото поколение на флагмана ще сложи край на ерата на двигателите с вътрешно горене за шведската марка

Изпълнителният директор на Volvo Хакан Самуелсон каза, че следващото поколение XC90 ще бъде последният нов модел за шведската марка, пуснат в продажба с опционален двигател с вътрешно горене. В бъдеще всички нови продукти на Volvo със сигурност ще се превърнат в безспорни електрически автомобили.

Настоящият Volvo XC90 се произвежда от 2015 г., така че нова генерация на кросоувъра ще дебютира не по-рано от 2025 г., което означава, че шведската марка може напълно да се откаже от обещаваните модели с бензинови двигатели още през това десетилетие. Въпреки това, Самуелсон подчерта, че времето за пълно премахване на колите с ДВГ ще зависи от няколко фактора - желанието на потребителите и развитието на инфраструктурата за електрически превозни средства.

В същото време Volvo планира напълно да се откаже от традиционните задвижвания, преди новите автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат забранени на законодателно ниво. Стратегията на Volvo може лесно да бъде обяснена: „По-логично е да се съсредоточим веднага върху електрическите автомобили, вместо да се опитваме да спечелим дял на свиващия се пазар за конвенционални автомобили“, казва още Самуелсон.

В момента Volvo има една-единствена електрическа кола - компактният кросоувър XC40 Recharge. През следващите години обаче гамата от електрически превозни средства на Volvo ще се разшири значително. Компактните електрически превозни средства на шведската марка ще се базират на платформата SEA Geely, а по-големите на архитектурите CMA и SPA2. До 2025 г. поне половината от годишните продажби на Volvo трябва да идват от електрифицирани превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини