Отидете към основна версия

8 032 8

12-тонен брониран всъдеход за спецчастите

  • navistar international mxt-
  • navistar defense

 

Кралската канадска конна полиция (RCMP) стана първата правоохранителна структура в света, която започна да използва бронетранспортьора Navistar International MXT, предназначен за отрядите на т.нар. специални сили.
 
Договорът между канадското министерство на отбраната и Navistar Defense е на стойност $14 млн. За тази сума ще бъдат изработени и доставени на канадската полиция 18 бронетранспортьора.
 
Те ще се използват основно за повишаване на сигурността на застрашени длъжностни лица, както и в акции по освобождаване на заложници. Автомобилите ще са под пряко разпореждане на специалния отряд към полицията.
 
Бронираният всъдеход MXT може да превозва до десет души. Модификацията MXT APC е оборудвана с осемцилиндров турбо двигател MaxxForce 6.0d, който притежава мощност 340 к.с. Максималният въртящ момент е 897 Нм.
Масата на MXT е 12 474 килограма, а товароносимостта му може да стигне до 3 402 килограма. Огромната маса се дължи основно на бронировката на всъдехода. Каросерията е защитена с технологията MRAP.
 
Бронираната капсула е способна да предпази екипажа на Navistar International MXT, както от мини, така и от директен обстрел с автоматично оръжие. За да могат тежките врати да се отварят бързо е разработена специална хидравлична система.
 
Още от особеностите на Navistar International MXT са система за нощно виждане, автоматична противопожарна система, мощна предна лебедка, регулируемо окачване и автоматично помпане на гумите.
 
Navistar International MXT беше използван за първи път от британската армия по време на конфликта в Афганистан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини