Отидете към основна версия

12 252 26

Защо Volvo пусна кола от 30-метрова височина (ВИДЕО)

  • volvo-
  • краш тест-
  • безопасност

Шведите показват последиците от такъв сблъсък

Volvo провежда необичайни краш тестове, при които колите се пускат на земята от височина 30 метра. За това специалистите на шведската марка използват кран. Такива експерименти помагат да се симулират щетите от много сериозни катастрофи с висока скорост, като сблъсък с камион на магистрала, например.

Не само безопасността на автомобилите при инцидент обаче се проверява по такъв строг начин. Специалистите по евакуация често използват разбитите коли, за да усъвършенстват своите животоспасяващи умения. Поради факта, че щетите по превозните средства след такива тестове са много сериозни, спасителите могат да работят в среда, „възможно най-близка до истинската“. Всъщност при тежки катастрофи хората често се оказват в капан в кола и много зависи от това колко бързо спасителите успяват да извадят ранените и да ги транспортират да болницата.

„В продължение на много години работим в тясно сътрудничество със шведските спасителни служби“, казва Хакан Густафсон, старши изследовател в Изследователската група за злополуки на Volvo Cars. - Обединява ни обща цел: да направим пътищата по-безопасни за всички. Надяваме се, че никой никога няма да преживее най-тежките инциденти, но не всички инциденти могат да бъдат избегнати. Ето защо е жизненоважно да има методи, които да помогнат за спасяването на човешки животи в случай на сериозни инциденти."

Всички данни за тестовете и резултатите от евакуационната работа ще бъдат събрани в обширен доклад за изследване. Той ще бъде достъпен за безплатно използване от спасителите, което ще им позволи да се възползват от научните изследвания и да подобрят своите животоспасяващи умения.

Обикновено спасителите използват за обучение изведени от експлоатация превозни средства от автоморги, но това обикновено са остарели превозни средства. Поради това те се различават много от съвременните машини по отношение на якостта на стоманата, конструкцията на клетката и цялостната издръжливост. Затова Volvo не само снабдява спасителите с автомобили, но и ги разбива по необичаен начин.

„Обикновено чупим коли само в лабораторията. Това беше първият път, когато ги пускаме от кран", казва Хокан Густафсън. "Знаехме, че след теста ще видим силни деформации и го направихме, за да поставим на спасителите истинско предизвикателство." Общо десет превозни средства на Volvo от различни модели бяха пуснати от крана. Вижте.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 46 гласа.

Свързани новини