13 Ноември, 2020 14:14 12 203 26

Защо Volvo пусна кола от 30-метрова височина (ВИДЕО)

  • volvo-
  • краш тест-
  • безопасност

Шведите показват последиците от такъв сблъсък

Защо Volvo пусна кола от 30-метрова височина (ВИДЕО) - 1

Volvo провежда необичайни краш тестове, при които колите се пускат на земята от височина 30 метра. За това специалистите на шведската марка използват кран. Такива експерименти помагат да се симулират щетите от много сериозни катастрофи с висока скорост, като сблъсък с камион на магистрала, например.

Защо Volvo пусна кола от 30-метрова височина (ВИДЕО)

Не само безопасността на автомобилите при инцидент обаче се проверява по такъв строг начин. Специалистите по евакуация често използват разбитите коли, за да усъвършенстват своите животоспасяващи умения. Поради факта, че щетите по превозните средства след такива тестове са много сериозни, спасителите могат да работят в среда, „възможно най-близка до истинската“. Всъщност при тежки катастрофи хората често се оказват в капан в кола и много зависи от това колко бързо спасителите успяват да извадят ранените и да ги транспортират да болницата.

„В продължение на много години работим в тясно сътрудничество със шведските спасителни служби“, казва Хакан Густафсон, старши изследовател в Изследователската група за злополуки на Volvo Cars. - Обединява ни обща цел: да направим пътищата по-безопасни за всички. Надяваме се, че никой никога няма да преживее най-тежките инциденти, но не всички инциденти могат да бъдат избегнати. Ето защо е жизненоважно да има методи, които да помогнат за спасяването на човешки животи в случай на сериозни инциденти."

Защо Volvo пусна кола от 30-метрова височина (ВИДЕО)

Всички данни за тестовете и резултатите от евакуационната работа ще бъдат събрани в обширен доклад за изследване. Той ще бъде достъпен за безплатно използване от спасителите, което ще им позволи да се възползват от научните изследвания и да подобрят своите животоспасяващи умения.

Обикновено спасителите използват за обучение изведени от експлоатация превозни средства от автоморги, но това обикновено са остарели превозни средства. Поради това те се различават много от съвременните машини по отношение на якостта на стоманата, конструкцията на клетката и цялостната издръжливост. Затова Volvo не само снабдява спасителите с автомобили, но и ги разбива по необичаен начин.

Защо Volvo пусна кола от 30-метрова височина (ВИДЕО)

„Обикновено чупим коли само в лабораторията. Това беше първият път, когато ги пускаме от кран", казва Хокан Густафсън. "Знаехме, че след теста ще видим силни деформации и го направихме, за да поставим на спасителите истинско предизвикателство." Общо десет превозни средства на Volvo от различни модели бяха пуснати от крана. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ракия

    71 2 Отговор
    Респект към Волво
  • 2 Опулен

    13 53 Отговор
    Откога волво са шведи?

    Коментиран от #7, #17

  • 3 сектант

    29 3 Отговор
    дъстър не смеят да го пуснат щото видяхте какво стана в турция преди няколко седмици
  • 4 JAPCARS4EVER

    7 21 Отговор
    Даже еърбега не се отвори! Големи машини са тия волво-та ей!
  • 5 qwerty

    6 7 Отговор
    ламарината на покрива се криви като чаршаф на плаж
  • 6 Джуган

    7 7 Отговор
    Елементарни изчисления показват че в момента в който се удря в земята, Волвото се движи с 87 км/ч. Дали това е “много висока скорост”, всеки сам да прецени.

    Коментиран от #15, #16

  • 7 Aло...!?

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Опулен":

    Жив ли си!?

    Коментиран от #11

  • 8 един от многото

    4 0 Отговор
    За да видят какво ще стане.
  • 9 Rado

    21 6 Отговор
    Еииии много злобеете Volvo винаги е номер едно от към безопасността осъзнайте го.
  • 10 В е л и к и я

    8 13 Отговор
    Е то като задницата му е лека няма как да се строши повече .. Въпросът е че при челен удар не само ти караш с 80-90 км ч а и тоя в който се удряш , тогава скоростта става двойно и Гудбай на всички вътре в това Волво...!

    Коментиран от #14, #19

  • 11 PeterSON

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Aло...!?":

    Волво и СААБ отдавна не сЪ Шведски.СААБ(автомобили) е фалирана, а Шведите имат някъкъв минимален процент от Китаиското ВОЛВО!
  • 12 Малко по рано

    1 0 Отговор
    Поздрави от Крайслер. Добре е да изгледате и целия клип. Има какво да се види

    Коментиран от #13

  • 13 тнг

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Малко по рано":

    Краш теста е на 5.10 мин във видеото
  • 14 Другият велик

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "В е л и к и я":

    Първо научи физичните закони и тогава сумирай скоростите.
  • 15 Другият велик

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джуган":

    Краш тестовете се правят с около 50 км/ч. Така че 87 км/ч не е никак малка скорост.
  • 16 Ноооо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джуган":

    Ако насрещната кола се движи и тя 87 км. Ч Джуган нали знае че кинетичната енергия на удара е сбор от двете скорости.......

    Коментиран от #18

  • 17 Петър

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Опулен":

    Занзибарци са като бащати
  • 18 Джуган

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ноооо":

    Това което пиша (~87 км/ч), дори Тулупа би трябвало да може да си го сметне сам: V^2=Vo^2 + 2ax. V=sqrt(2ax) а=g=9.81 m/s^2 х=30m. За всеки умник обаче е по-лесно да си измисли скоростта на идващия насреща ТИР в който ще се блъсне Волвото.

    Коментиран от #21

  • 19 Джуган

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "В е л и к и я":

    Ха ха, само че има разлика дали насреща с 87 км/ч идва Smart или ТИР, така че си представи какво се случва със сумарния линеен импулс на системата от двете сблъскващи се тела и ела разкажи в кои от двата случая е гудбай за кого и защо.

    Коментиран от #20

  • 20 В е л и к и я

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Джуган":

    На мен ми е сто пъти по ясно от на който и да е от вас кое как е , а ти ми кажи къв е процентът да се нацелиш в Смарт и в ТИР ...Аз ще ви кажа също че решаващо в случая е не как инженерите са конструирали автомобила а времето на реакция на драйвъра което е зависимо от типа автомобил който кара .. Най добро време дават с по къса каросерия,вероятността да избегнеш челен удар с тях е най голям ...важно е при евентуален челен удар в къква част от колата ще е ударът , особенно важно е типа гуми , с летни гуми автомобила ще може да отскочи в страни и това ще намали удара/тук идва проблема с липсата на заден мост който се компенсира с по широки гуми за стабилност при високи скорости но особено пагубен при челен удар/ , със зимни автомобилът ще е по прилепен към пътя и пораженията ще са по големи ...а челен удар на сух път със зимни е направо кошмар..

    Коментиран от #22

  • 21 Краз

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Джуган":

    Може и да си прав Джуган. Остави ги тези неграмотници дето те критикуват. Все пак предпочитам да се блъсна с 87 км/ч в полско фиатче от 500 кг , вместо в ТИР от 40+ тона. Капиш. Иначе шапща им свалям на Волво. Това е най-добрата фирма, която работи по безопасността. Нищо че ги купиха китайци. Инженерите са шведи и много твърдо отстояват всяко недомислено нововъведение от китайците, които иначе подобриха дизайна.
  • 22 Джуган

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "В е л и к и я":

    Вероятността да се блъснеш в ТИР е около 9.7%, а в Смарт е под 0.0013%.
  • 23 Dianski

    1 0 Отговор
    Не се знае какво ще стане ако асфалта е мейд ин Тиквун.Половината кола може да потъне
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.