Отидете към основна версия

5 282 21

BMW, веднага след Audi, реши да напусне спорта

  • bmw-
  • формула е

Германският производител на автомобили признава, че е изчерпал възможностите за развитие на своите технологии във Формула Е

BMW е вторият производител на автомобили, който обяви, че ще напусне Формула Е през 2021 година. По-рано тази седмица Audi обяви същия ход, а Volkswagen (към който принадлежи) обяви затваряне на програмата си за автомобилен спорт.

Баварският концерн публикува изявление, в което се казва, че BMW Group също е изчерпала потенциала за трансфер на задвижващи технологии от автомобилната индустрия към Формула Е.

„Тъй като стратегическият фокус на BMW Group се измества към електронната мобилност, сега ще се съсредоточим върху големи производствени модели с електрическо задвижване на петото поколение BMW E“, казаха от компанията.

Така след 2021 г. във Формула E могат да останат само следните производители: Mercedes, Porsche, Nissan, Jaguar, DS, Mahindra, Penske и NIO.

BMW не е обявил никакви допълнителни планове за автомобилен спорт. От Audi заявиха, че планират да стартират рали-маратона в Дакар с електрическа кола, както и да се върнат към състезанията за издръжливост.

Ще припомним, че BMW е представен във Формула E от старта на състезателната серия през 2014 г., първо като спонсор, а след това и като партньор на американския екип Andretti Autosport. Заводският екип на BMW бе създаден през 2018 година. Най-добрият резултат в края на сезона беше пети.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

  • BMW съкращава доста от моделите си

    Това е принудителна мярка за оптимизиране на разходите и финансиране на развитието на електрически превозни средства, като е продиктувана и от труднит ...
    26.01.2021
    4 940
    14