Отидете към основна версия

13 511 103

Издигнаха паметник на ВАЗ-2101 (Жигули)

  • ваз-2101-
  • жигули-
  • паметник

В Толиати е инсталирано копие на първата кола, която е слязла от поточната линия преди 50 години

Миналият уикенд в парка Толиати по случай 50-годишнината от Първата кола беше открит паметник на автомобила ВАЗ-2101 - първият Жигули, който напуска поточната линия. Автори на проекта станаха ентусиасти от клуб Lada History.

Инсталацията включва точно копие на първия ВАЗ-2101, който се появява на бял свят на 19 април 1970 година. Твърди се, че автомобилът е направен съгласно сертификатите на Волжкия автомобилен завод с оригинални италиански и съветски части от стари автомобили.

„Трябва да кажа веднага, че тази кола не е в движение, но е пълно копие на тази, която се излиза от поточната линия преди 50 години. Тя е сглобена от резервни части, които са били използвани през първата година на производство, а корпусът е направен в цвят "морска вълна". Опитахме се да пресъздадем този исторически момент и външния вид на автомобила, доколкото е възможно “, казва Сергей Диогрик, от LADA History club.

Ще припомним, че ВАЗ-2101 се произвежда от 1970 до 1988 година. Общо са произведени около 4.85 милиона автомобила във всички модификации. Машината е монтирана в стъклен "куб", над нея има устройство, наподобяващо поточната линия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

Свързани новини