Отидете към основна версия

37 623 60

Най-крадените автомобили в Европа

  • кражби-
  • автомобили-
  • европа

Статистиката отчита, че през последните няколко години кражбите на автомобили в Европа са намели. Това обаче съвсем не означава, че са малко. Естествено крадците си имат и предпочитания към определени марки. В различните страни те не са еднакви. Сега ви представяме кои според застрахователите са най-търсените за кражба автомобили в страните Великобритания, Италия, Австрия, Швейцария, Чехия, Франция, Русия и Германия.

Великобритания
Първо място в тази своеобразна класация на Острова заема BMW X5. Веднага след него се нарежда любимият на англичаните Range Rover, а третото място отново е за модел на BMW. Този път става въпрос за спортно ориентираното М3. Нататък следват Audi RS4, Audi TT, Mercedes-Benz SL, SLK и ML, Porsche 911 и VW Golf. Според британците е странно как в този “престижен” списък попада бюджетна за техните разбирания кола като VW Golf, но присъствието му сред останалите доста по-скъпи возила е факт.

Италия
За разлика от крадците във Великобритания, италианските им колеги предпочитат далеч по-евтини возила, при това ¦ родно производство. На Апенините най-крадените автомобили са FIAT и по-конкретно моделите Panda, Punto, Uno, Cinquecento, а така също и Lancia Y. В Италия за 2010 година са откраднати 124 197 автомобила, което прави по 340 автомобила на ден, по 14 на час или по едно превозно средство на всеки четири минути. За миналата година полицията на Ботуша е открила и върнала на собствениците 58 799 откраднати коли.

Австрия
В съседна Австрия най-спокойни могат да са собствениците на Mitsubishi, FIAT и Ford. Именно тези три марки са най-слабо търсени от местните автоджамбази. Там с най-голяма популярност се ползват основно немски автомобили от марките VW и Audi, но тройката в този списък се допълва от Skoda. Като цяло в Австрия се крадат по 50 автомобила на седмица. Според представители на Федералното управление на полицията за последната година кражбите на автомобили в Австрия са намалели почти наполовина.

Швейцария
Крадците в тази част на Европа явно не предпочитат Австрия и освен към Италия са се насочили към Швейцария. Там кражбите на моторни превозни средства са се увеличили с 30%. Този вид престъпна дейност е класиран на четвърто място в страната на кравите и часовниците. Според швейцарското издание Aargauer Zeitung местните автоапаши са най-нагли от всички престъпници и се боят най-малко от евентуални законови наказания.

Чехия
Обратно на швейцарската действителност, чешки застрахователни компании докладват, че посегателствата на коли в Чехия непрекъснато намаляват. За 2010-а в страната са откраднати само 13 109 автомобила. От полицията твърдят, че местните джамбази са респектирани от органите на реда и предпочитат да упражняват занаята си най-вече в Германия, където има далеч по-привлекателни автомобили. Най-крадените марки в Чехия са Skoda и Volkswagen, като крадците отдават предпочитание още на марките Audi, BMW и Mercedes-Benz.

Франция
Според статистиките годишно опитите за кражба на МПС-та във Франция са 450 000. За справяне с тези многобройни посегателства в страната се разработва система, отчитаща предвижването на всички моторни превозни средства. Автомобилите ще се следят от микровидеокамери, монтирани на всички пътни артерии и записващи видео с регистрационните номера на превозните средства. Системата ще бъде свързана с полицията, жандармерията и с информационните центрове в Щенгенското пространство. В момента системата е в заключителен стадий на разработка.

Русия
“Братушките”, подобно на италианските си колеги, предпочитат т.нар. отечествен автопром. Най-крадените коли в Русия са ВАЗ. Руските автоапаши явно харесват и японските автомобили, защото веднага след Лада в предпочитанията им се нареждат марките Toyota, Mitsubishi и Honda. Според руските власти 90% от откраднатите коли родно производство веднага се разглобяват за части. Не така стои обаче въпросът с по-скъпите японски возила, които се крадат по поръчка, номерата им се пренабиват и се продават отново на територията на страната.

Германия
Повечето от откраднатите в Германия коли се изнасят нелегално за страните от Източна Европа. Там, подобно на Англия, апашите са с предпочитания към скъпи возила. Най-крадени са всъдеходите Porsche Cayenne. Вторият по популярност модел сред крадците в Германия е BMW X5. Продукцията на Volkswagen и Audi също привлича джамбазите във Федералната република. Статистиката обаче сочи, че през последните години броят на кражбите на коли в Германия е спаднал рязко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини