Отидете към основна версия

9 504 21

За 30 000 лв. се продава... "гърбав" Запорожец

  • заз-
  • 965-
  • сащ-
  • запорожец

В Америка (Масачузетс) беше пусната за продажба една ЗАЗ-ка, доста добре позната в миналото у нас. Става дума за модела 965, който в разговорния език е наричан "гърбав" Запорожец. Разбира се, за САЩ това е дива екзотика, така че цената, която на нас ни се струва прекалено висока, е оправдана - $19 000 - сума равняваща се приблизително на 30 000 лв.

За тези пари зад Океана можете да си купите 2-3-годишен кабриолет Ford Mustang. И не счупен, а в идеално състояние и с минимален пробег, а у нас можете да си вземете доста прилична чисто нова кола. Според продавача „Запорожецът е известен със забележителното си представяне на лоши пътища благодарение на независимото си окачване и мотора, монтиран на задвижващите задни колела, което им позволява да носят 60% от общото тегло на автомобила."

Друга интересна особеност на "гърбавата" ЗАЗ-ка е абсолютно плоското шаси. "По този начин е почти невъзможно да се счупи нещо при напускане на асфалтов път. Ако някой все пак успее да затъне някъде, собственото тегло на ЗАЗ 965 от само 665 кг позволява буквално да слезе от колата, да я повдигне, да я върне на стабилна повърхност и да продължи пътуването.", допълва още авторът на обявата.

Освен това продавачът пише, че за СССР "гърбавият" Запорожец е бил като Volkswagen Beetle или Trabant в Европа. Ще припомним, че четири години по-рано в САЩ продадоха черен такъв Запорожец (този цвят никога не е съществувал) на цена от 15 000 долара.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.

Свързани новини