Last news in Fakti

6 Януари, 2021 10:19 9 404 21

За 30 000 лв. се продава... "гърбав" Запорожец

  • заз-
  • 965-
  • сащ-
  • запорожец
За 30 000 лв. се продава... "гърбав" Запорожец - 1

В Америка (Масачузетс) беше пусната за продажба една ЗАЗ-ка, доста добре позната в миналото у нас. Става дума за модела 965, който в разговорния език е наричан "гърбав" Запорожец. Разбира се, за САЩ това е дива екзотика, така че цената, която на нас ни се струва прекалено висока, е оправдана - $19 000 - сума равняваща се приблизително на 30 000 лв.

За 30 000 лв. се продава... "гърбав" Запорожец

За тези пари зад Океана можете да си купите 2-3-годишен кабриолет Ford Mustang. И не счупен, а в идеално състояние и с минимален пробег, а у нас можете да си вземете доста прилична чисто нова кола. Според продавача „Запорожецът е известен със забележителното си представяне на лоши пътища благодарение на независимото си окачване и мотора, монтиран на задвижващите задни колела, което им позволява да носят 60% от общото тегло на автомобила."

За 30 000 лв. се продава... "гърбав" Запорожец

Друга интересна особеност на "гърбавата" ЗАЗ-ка е абсолютно плоското шаси. "По този начин е почти невъзможно да се счупи нещо при напускане на асфалтов път. Ако някой все пак успее да затъне някъде, собственото тегло на ЗАЗ 965 от само 665 кг позволява буквално да слезе от колата, да я повдигне, да я върне на стабилна повърхност и да продължи пътуването.", допълва още авторът на обявата.

За 30 000 лв. се продава... "гърбав" Запорожец

Освен това продавачът пише, че за СССР "гърбавият" Запорожец е бил като Volkswagen Beetle или Trabant в Европа. Ще припомним, че четири години по-рано в САЩ продадоха черен такъв Запорожец (този цвят никога не е съществувал) на цена от 15 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кола

    11 13 Отговор
    мечта...

    Коментиран от #2

  • 2 Кола мечта за

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Кола":

    1968 година
  • 3 ЗАЗ заплаха

    25 3 Отговор
    за американските заводи! За атракция е перфектна. Да видят младите с какво сме се возили на времето! Съмнявам се редови американец,да успее да я подкара изобщо.

    Коментиран от #13

  • 4 гост

    4 4 Отговор
    километража е до 9999 хиляди или така ми се вижда? после нещо синьо и червено?
  • 5 Гост

    4 14 Отговор
    Тая кола мисля парното и беше отделно,с нафта се палеше някаква печка,нека някой по запознат да каже моля

    Коментиран от #7

  • 6 Tрагедия

    11 12 Отговор
    ЗАЗ-ката е п.р.ъ.д.н.я голяма.
  • 7 На следващия

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    модел е БЕНЗИНОВО сложено отпред в багажника.Предполагам и това е такова."суха печка".

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Той

    18 0 Отговор
    Парното (печката) си беше бензинова. правеше ЖЕГА за нула време, а като се изключи студ за секунди. Само дето бяха пожароопасни.
  • 10 Буха ха

    13 15 Отговор
    Ако има класация за най бездарно примитивна, боклучава кола, лош дизайн, лоши материали, ненадеждна и грозна, тази зазка има шансове да бъде отличена. Да не говорим за това че лятото по баирите трябваше постоянно да спира да се охлади, защото двигателят прегряваше и губеше мощност, докато дори и най селските москвичи минаваха покрай тях натъпкани с 5-6 души, препълнен багажник и щайги на покрива и им се подиграваха.

    Коментиран от #15

  • 11 Той

    9 0 Отговор
    Имаше ламарини около цилиндрите и тези които ги махнеха беряха ядове.
  • 12 гостгост

    0 7 Отговор
    Давам 3 лева и чакам ресто.
  • 13 гостгост

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАЗ заплаха":

    Редовия американец ще кара автомобил,а не подобен кенеф.Това да може да караш подобно нещо не е повод за хвалба или успех,а точно обратното.Да те ожали човек, че се е налагало да имаш допир до подобен руски боклук.

    Коментиран от #16

  • 14 Не грешиш

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "На следващия":

    такива са на всичките ЗАЗ-ове,като на всяко следващо е малко доработено от предшестващото го. Такова е и на ЛуАЗ 969 джипчето на ЗАЗ. Печката е страхотна,като калорифер във войнишко спално помещение,лошото е че не се регулира или е адска жега или студено.Ползва бензина от резервуара мисля 250 мл. на час гореше.
  • 15 За охлажадането

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Буха ха":

    нещо не ги чуваш нещата,защото някой имаха проблеми заради мурдар шофьорите,които са си такива или от незнание. Има едни клапи,които се отварят когато загрее двигателя и се охлажда. Когато се замърсят или се повредят тогава грееха,но ако се почисти или се подмени повредената част/лостче/ нещата се оправяха. За надеждността също може да се коментира,че зависи от кой как си стопанисва колата виждал съм и много добри и надеждни коли,и такива много мурдарести,но и собствениците им си приличаха на колите.За грозна визия е спорно,защото по същото време в Италия са се продавали Фиат 500,който до някъде е вдъхновител за направата на този ЗАЗ.
  • 16 Мога да се

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "гостгост":

    похваля,че с точно подобна на тази кола в много поддържано състояние от собственика и,който бе доста добър и знаещ тогава младеж говоря за 79г.ме вози мен и моя приятел със 120 км/ч и то не еднократно,просто се прибирахме от лагер и от гарата която е на 40 км растояние от нашият град ни взеха с бащата на моя приятел с точно такъв ЗАЗ и през повечето време с двама възрастни и две деца с по 1 куфар багаж "хвърчахме" с между 80 и 120 км/ч. Хвърчахме го сложих в "" защото за тогавашните стандарти тези скорости бяха нещо необичайно и сравнено към ден днешене е като да караш със 140-200 км/ч,а и не загря по време на това каране. Хубави спомени от прекрасни години.
  • 17 Имам трактор т 10

    3 2 Отговор
    Двуцилиндров ориганален с части сто процента от ЗАЗ. 25 ГОДИНИ ОРА С НЕГО И ПРОЛЕТ И ЕСЕН. САМО СВЕЩИ СМЕНЯМ ТУК ТАМЕ. ЧУК АБСОЛЮТЕН. ДАЖЕ ДЪРПАХ ОТ КАЛТА ЕДИН СПРИНТЕР ПЬЛЕН С КАРТОФИ.
  • 18 Иво

    6 6 Отговор
    Какви печки, какви двигатели? Това освен да се върти на въртележка и децата да се возят на нея за друго не става...
  • 19 Инж Илич

    1 3 Отговор
    За Путиномобил е Екстра
  • 20 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Наистина за тези пари бих избрал 2-3-годишен Ford Mustang!
  • 21 кочо

    1 1 Отговор
    зазката се казва москвич 444.предаден е на завод комунар и езаз965.