Отидете към основна версия

7 540 56

Антирекорд в продажбите на автомобили в Европа и у нас

  • нови автомобили-
  • продажби-
  • пандемия

Слабото търсене на автомобили застрашава икономиката на еврозоната като цяло

През 2020 г. продажбите на автомобили в европейските страни спаднаха значително, като спадът в някои страни надхвърли 30%. Миналата година беше най-лошата за автомобилния пазар в Европа от няколко десетилетия насам.

Спадът в продажбите на автомобили на ключови европейски пазари през 2020 г. се оказа най-силният от няколко десетилетия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на статистически данни от бизнес асоциации и транспортни министерства в различни страни. Спадът в зависимост от пазара варира от 20% до 32% в сравнение с резултатите от 2019 г. - тоест спадът е с до една трета от обема на продажбите.

В Германия броят на новите регистрации на автомобили е намалял с около 20%, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от Федералната администрация за автомобилен транспорт. В Испания спадът е бил 32%, в Италия - 28%, във Франция - 25.5%. Във Великобритания продажбите са намалели с 29%, което е най-големият спад от 1943 г. насам, според данни на местната асоциация за автомобилна търговия.

Слабото търсене на автомобили застрашава икономиката на еврозоната като цяло, защото възстановяването ѝ след карантината и ограниченията през миналата година до голяма степен ще зависи от индустрията, припомня агенцията. „Изпаднали сме в дълбока криза. Тя е по-мащабна от всичко, с което сме се сблъсквали в миналото “, казва Пиер-Луи Дебар, ръководител на статистиката в Комитета на френските автомобилни производители (CCFA).

Новото нарастване на случаите на коронавирус през есента принуди няколко правителства да въведат отново ограничителни мерки. Тези мерки вероятно ще ограничат търсенето на автомобили и в началото на 2021 г., предполагат експертите на Bloomberg. Анализаторът Майк Дийн заявява, че европейският автомобилен пазар може да започне възстановяване през второто тримесечие на 2021 г., но ако карантините бъдат премахнати.

Въпреки това очакванията са, че и през 2021 г. продажбите на нови коли все още ще бъдат с 15% по-малко от 2019 година. Първото тримесечие на 2021 г. ще бъде най-трудно за пазара, сигурен е експертът. През четвъртото тримесечие на 2020 г. хибридните автомобили и електрическите превозни средства изпревариха за първи път в Европа леките автомобили с течно гориво, отбелязва Bloomberg Intelligence.

Германският транспортен орган изчислява, че през 2020 г. продажбите на електрически превозни средства в страната са нараснали с 200%. Във Франция електрическите превозни средства представляват 6.7% от всички продажби за годината, докато през 2019 г. те са били само 1.9%.

У нас положението също не е розово. Нoвитe рeгиcтрaции нa лeки aвтoмoбили в Бългaрия ca нaмaлeли c 35.6%, кaтo cтaтиcтикaтa oтчитa пeриoдa януaри - oктoмври 2020-a и e нa гoдишнa бaзa. Oтчeтeният cпaд e в cрaвнeниe c aнaлoгичния пeриoд oт 2019 гoдинa, a дaннитe ca oт дoклaд нa АСЕА (Eврoпeйcкaтa acoциaция нa aвтoмoбилнитe прoизвoдитeли), публикувaн в крaя нa минaлата година.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини