Отидете към основна версия

5 199 10

Музей с 230 класически мотоциклета изгоря в Австрия (ВИДЕО)

  • музей-
  • мотоциклети-
  • пожар-
  • австрия

Повече от двеста уникални експоната не могат да бъдат възстановени

През нощта на 18 януари в Австрия изгоря най-големият музей на мотоциклетите Top Mountain Crosspoint, разположен в планините близо до курорта Хохгурл. Заедно със сградата при пожара са унищожени над 200 редки класически мотоциклети, съобщава Visordown.

Унищоженият от пожара Top Mountain Crosspoint се намира на надморска височина от 2 175 метра и се счита за най-високия музей в Европа. В него бе събрана една от най-ценните колекции мотоциклети, включително около 230 уникални модела, които основателите му, братята Албан и Атила Шайбер, събират от най-ранна възраст.

Братята се замислят за създаването на музей, когато събират около 40 мотоциклета, но успяват да го отворят едва през 2016 година. Мястото не е избрано случайно. Пистата Timmelsjoch, която свързва Северен и Южен Тирол, е известна със своите гледки и всяка година много мотоциклетисти идват да им се възхищават.

Колекцията на музея включва ретро мотоциклети от стотици различни производители, включително Brough Superior, Vincent, Matchless, Sunbeam и Zündapp. Освен това на площ от три хиляди квадратни метра се съхраняват и автомобили, като точна реплика на колата на агент 007 Aston Martin DB5, както и няколко други класически автомобила.

Пламъкът избухва около четири сутринта в понеделник. Служител забелязва пожара, но не може да се справи сам с него. Огънят започва бързо да се разпространява над дървената сграда. Пожарникарите пристигат бързо след неговото обаждане, но вече е късно - музеят изгаря до основи заедно с експонатите. Все още не е известна причината за пожара.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини