20 Януари, 2021 10:31 5 130 10

Музей с 230 класически мотоциклета изгоря в Австрия (ВИДЕО)

  • музей-
  • мотоциклети-
  • пожар-
  • австрия

Повече от двеста уникални експоната не могат да бъдат възстановени

Музей с 230 класически мотоциклета изгоря в Австрия (ВИДЕО) - 1

През нощта на 18 януари в Австрия изгоря най-големият музей на мотоциклетите Top Mountain Crosspoint, разположен в планините близо до курорта Хохгурл. Заедно със сградата при пожара са унищожени над 200 редки класически мотоциклети, съобщава Visordown.

Музей с 230 класически мотоциклета изгоря в Австрия (ВИДЕО)

Унищоженият от пожара Top Mountain Crosspoint се намира на надморска височина от 2 175 метра и се счита за най-високия музей в Европа. В него бе събрана една от най-ценните колекции мотоциклети, включително около 230 уникални модела, които основателите му, братята Албан и Атила Шайбер, събират от най-ранна възраст.

Музей с 230 класически мотоциклета изгоря в Австрия (ВИДЕО)

Братята се замислят за създаването на музей, когато събират около 40 мотоциклета, но успяват да го отворят едва през 2016 година. Мястото не е избрано случайно. Пистата Timmelsjoch, която свързва Северен и Южен Тирол, е известна със своите гледки и всяка година много мотоциклетисти идват да им се възхищават.

Музей с 230 класически мотоциклета изгоря в Австрия (ВИДЕО)

Колекцията на музея включва ретро мотоциклети от стотици различни производители, включително Brough Superior, Vincent, Matchless, Sunbeam и Zündapp. Освен това на площ от три хиляди квадратни метра се съхраняват и автомобили, като точна реплика на колата на агент 007 Aston Martin DB5, както и няколко други класически автомобила.

Музей с 230 класически мотоциклета изгоря в Австрия (ВИДЕО)

Пламъкът избухва около четири сутринта в понеделник. Служител забелязва пожара, но не може да се справи сам с него. Огънят започва бързо да се разпространява над дървената сграда. Пожарникарите пристигат бързо след неговото обаждане, но вече е късно - музеят изгаря до основи заедно с експонатите. Все още не е известна причината за пожара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харалмпи

    25 0 Отговор
    Токова дъски' нема как дaне изгори до дупка.
  • 2 Папата

    23 2 Отговор
    Лека им пръст добри моторетки бяха амин!
  • 3 Може би искат да

    10 9 Отговор
    Вземат застраховката! !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Псевдоним

    27 0 Отговор
    Жалко за чудесната колекция.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пламен

    11 1 Отговор
    И понеже все се сравняваме със "западняците" колко напред били, къде им е противопожарната безопасност и системи за бързо потушаване? А да са чували за третирани дървени материали, които не поддържат горенето? Поне там го има това изискване, знам го добре.
  • 9 Mhn

    0 0 Отговор
    Тия са били гении. Музей с уникати, направен и пълен с дърво, за да е фешън за посетителите! Е ся ще ядът кора! Жалко за машинките!
  • 10 Фатме

    1 0 Отговор
    Евреите наистина са най-завистливата гни-лоч на планетата и много мразят австрийците, понеще в Австрия номерата им не минават.