Отидете към основна версия

13 819 63

Турбо мотор и 24-сантиметров клиренс: Подробности за новата Lada Niva

  • lada-
  • niva-
  • лада-
  • нива

Премиерата на новото поколение Niva е насрочена за 2024 година

На разположение на "Autoreview" има подробности за "Niva" от новото поколение. Позовавайки се на собствените си източници в АвтоВАЗ, журналистите от Autoreview излезнаха с интересна публикация, която разкрива информация за размерите и двигателя на руското SUV, което ще замени остарялата Lada Niva.

Според последните данни на размерът на новата Niva ще бъде съпоставим с версията с пет врати на сегашното SUV. На дължина тя ще достигне 4 280 милиметра (40 милиметра повече от Niva Legend с пет врати), но разстоянието между осите ще отстъпи на сегашната „петвратка“ със 100 милиметра. Междуосието ще бъде 2 600 милиметра.

АвтоВАЗ подготвя две модификации, които ще се различават по тип на каросерията и предназначение - за асфалт и офроуд, като последният обещава впечатляващ 24-сантиметров просвет. За сравнение, сегашният клиренс на Niva е 200 милиметра. Подобно на сегашната Lada Niva Legend, иновацията ще се предлага само със задвижване на всички колела. Всъдеходът ще бъде оборудван с електромагнитен съединител на задната ос и с редуктор.

Гамата от двигатели също е разсекретена. Тя ще включва атмосферния 1.8-литров двигател, познат ни от Lada Vesta с мощност 122 конски сили, както и нов турбо двигател с работен обем 1.3 литра, като този агрегат ще е заимстван от Renault. Вероятно става дума за мотор с мощност от 150 конски сили, познат ни от кросоувъра Arkana. Трансмисиите ще са шестстепенна механична скоростна кутия или безстепенна Jatco CVT, като турбодвигателят ще се предлага само със CVT.

Част от информацията за бъдещата Niva беше разкрита преди това от самия АвтоВАЗ. Автомобилният гигант в Толиати публикува първото изображение на SUV-то и потвърди, че то ще се основава на платформата CMF-B, която ще бъде обща за моделите Lada и румънските Dacia. Премиерата на новото поколение Niva е насрочена за 2024 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.

Свързани новини